Eran Shakine: Budai lány - Megérkezett Budapest legújabb szobra! Hír

A városlakók mától találkozhatnak a budapesti Széchenyi téren, Eran Shakine izraeli szobrászművész alkotásával, a Budai lánnyal, amely az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő kortárs képzőművészeti vására idején látható először. 


A Budai lány 6 méter magas, és kifejezetten Budapestre készült. A szobor egy fiatal lányt ábrázol, aki a híd felé lép: vajon hazafelé tart egy Pesten töltött este után, vagy épp egy kifutón sétál? A művészet történetében alkotók sora igyekezett a női formát a szépség kánonjaként bemutatni. A nagyméretű köztéri szobrokat - még a közelmúltban is - gyakran alkalmazták kifejezetten politikai stratégiák részeként. Azon a ponton állva, ahol Buda nyugalma az eleven, nemzetközi Pesttel a Duna mentén találkozik, ahol a múlt teret ad a jövőnek, ez a szobor a városban élő fiatalok mindennapi életének emlékműve.

Eran Shakine , izraeli képzőművész , alkotói tevékenysége a festészetre, rajzra, szobrászatra és helyspecifikus köztéri művészetre egyaránt kiterjed. 1962-ben Izraelben született francia édesapa és magyar édesanya gyermekeként, mindketten Holokauszt túlélők, akik a 2. világháború után érkeztek Izraelbe. Shakine Párizsban és Londonban élt, majd hét évet New Yorkban töltött. Művei több vállalati és magángyűjtemény mellett a következő múzeumok állandó gyűjteményeiben is megtalálhatók: British Múzeum ( London), Ludwig Múzeum ( Aachen), Israel Múzeum ( Jeruzsálem), Tel Aviv Museum of Art ( Tel Aviv)

A szobrászati program a nemzetközileg ismert magángyűjtő, Serge Tiroche által vezetett izraeli művészeti inkubátor program, a START nagylelkű támogatásával jött létre. 

Sajtóanyag: Art Market
Fotó: Sin Olivér/1foto.hu 

Kapcsolódó tartalom