Haken koncert az A38-on A38, Budapest

haken_koncert_fejlec

Napjaink progmetáljának egyik legnagyobbra tartott zenekara, a brit Haken áprilisban jelentette meg legújabb, negyedik nagylemezét. A monumentális, és a kritika által is az egekbe dicsért Affinity turnéján április 5-én végre Budapestet is útba ejti a zenekar: a Dürer Kertbe tervezett program a nagy érdeklődésre való tekintettel visszakerül az A38 Hajóra.

Progmetál-ügyben nehéz látványosabb bemutatkozást mondani az utóbbi időből a hatfős brit együttes, a Haken első lemezénél. A 2010-ben megjelent Aquarius elképesztően invenciózus, hatalmas, többtételes, ezernyi hangszert, témát és ritmusváltást felsorakoztató lemez volt, amelynek rögtön az első száma, a 11 perces Point of No Return összefoglalt mindent, de tényleg mindent, amit a progresszív rock/metál fejlődése során elért. Minden volt ez, csak nem egy pályakezdő zenekar első szárnypróbálgatása. Nem csoda, hogy a kritika és a közönség meghökkenve fogadta a lemezt, hogy aztán annál nagyobb eufóriával ünnepelje.

A Haken azóta is tartja a debüttel magasra emelt tétet. Idén már a negyedik lemezét jelenteti meg, és az Affinity igazán méltó elődeihez. A korábbiakhoz hasonlóan már-már ez is konceptlemez, de anélkül, hogy a műfajban azért elég gyakori önismétlés vagy túlgondolás csapdájába esne. Úgy retró (amit már a borító is kifejez), hogy közben korszerű marad. Úgy nyúl vissza a hetvenes évek nagy progrock-hagyományához (főleg a Yeshez), hogy közben jellegzetesen egyedit nyújt. A nagyszabású, zakatoló matekriffek, Ross Jennings briliánsra csiszolt, nagyívű énekszólamai tökéletesen megférnek a nyolcvanas évekből áthozott szintiszólamokkal, a triggerelt dobokkal (amik helyenként nem átallnak diszkóalapokat hozni!). A lemezt átszövő elektronika azonban nem takarja el a Haken jellegzetes hangzását, és legfőképpen elképesztően kidolgozott, szimfónia-gazdagságú dalait. A billentyűs Diego Tejada például két héten át bütykölte az Architect szintiszólamait - egyébként ebben a számban közreműködik a Haken régi nagy spanja, Einar Solberg is, aki a Leprousszal februárban lép fel Devin Townsend előtt az A38 szervezésében a Barba Negrában.

Az alig hat éve feltűnt Haken legújabb lemeze tehát igazi mestermunka, erről áprilisban Budapesten is meggyőződhetünk, hiszen végre itt is fellép az utóbbi évek egyik legegyedibb progmetál zenekara.

 • Jegyár: 4500 / 5200 Ft
 • Fellépők: Haken, The Algorithm, Next To None

 

Haken koncert jegyelővétel >>>

 

Szöveg: A38

Kapcsolat

 • Haken koncert 2017 időpont:
  Kezdete:
  2017 Apr 05 20:00
  Vége:
  2017 Apr 05 23:00
  A38 Hajó:
  Budapest ,
  1117 Magyarország ,

Kapcsolódó tartalom