József Attila Versvonat - ünnepi járat a költő emlékére Cikk

A József Attila Versvonat Budapest Ferencváros Önkormányzatának ünnepi programja, a költő halálának 80. évfordulója alkalmából. Az utazás során elismert művészek előadásaival tisztelgünk József Attila munkássága előtt. A változatos programok mellett Balatonszárszón a Versvonaton fellépő művészek közös műsorral is emlékeznek Ferencváros híres szülöttére.

Fellépő művészek:

Jordán Tamás

Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. József Attilához köthető az „Amit szívedbe rejtesz” és „Szólt az ember” című önálló estje is. Előadásának szövegein keresztül enged bepillantást a költő gondolataiba, érzéseibe, vívódásaiba.

Hobo

Földes László „Hobo” Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapító tagja és énekese. Régóta foglalkoztatja József Attila költészete, már első koncertjein is előadta a költő megzenésített verseit. Több mint 10 éve játssza Vidnyánszky Attila rendezésében, jelenleg a Nemzeti Színházban a „Tudod, hogy nincs bocsánat” című előadóestet.

Sebő Együttes

Sebő Ferenc a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a hazai hangszeres népzenei és táncház-mozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője. Generációk nőttek fel a „Rejtelmek”-re vagy a „Tiszta szívvel”-re írott dalokon. 2005-ben pedig megjelent József Attila költeményeiből álló albuma.

Posta Victor

Posta Victor színész, énekes, művészeti vezető a József Attila munkásságának emléket állító, a Madách Színházban 2 éve töretlen sikerrel játszott musical, az „Én, József Attila”egyik címszereplője.  Ebből a darabból hallhatunk tőle részleteket a Versvonaton.

Farkas Ádám

Farkas Ádám, a Kecskeméti Katona József Színház színművésze nehéz sorsú költőnk életéről tart előadást egy-egy fontos korszakát meghatározó vers tolmácsolásával. Az életmű gyöngyszemeinek áttekintésével közelebb kerülhetünk a magyar irodalom fontos alakja által átélt érzelmekhez, személyiségéhez. Az előadáson József Attila kevésbé ismert műveit is megismerhetjük.

Ostinato együttes

Az együttes neve: Ostinato, azaz makacs ritmus. A "zenés irodalom" segítségével kitartóan próbálják közvetíteni a magyar és egyetemes emberi értékeket. A József Attila Vers-Dal Fesztivál díjazott együttese a költő legismertebb verseit adja elő.

Kávészünet zenekar

A Kávészünet zenekar ma hazánk egyik legnépszerűbb modern versmegzenésítő együttese. Koncertjeiken a legismertebb klasszikus és kortárs költők művei, valamint saját szövegű versátiratok szólalnak meg modern, dinamikus hangzással. Trendhagyó Irodalomóra című iskolás programsorozatukon kívül klubokban, fesztiválokon is találkozhatunk velük.

Menetrend:

  • Indulás Ferencváros vasútállomásról: 9:59
  • Érkezés Balatonszárszóra: 12:09
  • Vonatra felszállás Balatonszárszón: 15:52
  • Indulás Balatonszárszóról: 16:07
  • Érkezés Kelenföldre: 18:11
  • Érkezés Ferencváros vasútállomásra: 18:19

További részletek és jegyelővétel >>>

 

Sajtóanyag: Ferencváros Önkormányzata

Kapcsolódó tartalom