Kávé a szalonban - Porcelánok a Merényi-gyűjteményből 2017.06.21 - 2017.09.03, Műcsarnok, Budapest

kave_a_szalonban_fejlec

A  Műcsarnok 2017. június 21. és szeptember 3. között kiállítást rendez Merényi Gusztáv porcelán kávésedény-gyűjteményének legszebb darabjaiból. A tárlat a Kürülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017 gazdag anyagához társul.

A kollekcióban képviselt, főleg európai porcelánmanufaktúrák között viághírű gyártók szerepelnek:  Augarten, Sevres, Limoges, Wedgwood, Meissen, Fürstenberg, Rosenthal, Robj, Carlton, Shelley,  Lenox, Noritake.

Számos bemutatásra kerülő kávéscsésze és kanna a manufaktúrák és legendás tervezők együttműködésének eredménye, olyan meghatározó egyéniségek művei, mint Josef Hoffmann, Walter Gropius, Pavel Janák, Victor Vasarely, Marcello Morandini, Matteo Thun, Dorothy Hafner, Gianni Versace, Friedensreich Hundertwasser, Bjørn Wiinblad, Lutz Rabold, Ekler Dezső, hogy csak a legnevesebbeket említsük.

A kiállítás különlegessége, hogy több mint 200 év időívében mutatja be a kávéfogyasztás szertartásának eszközeit az empire, a biedermeier, a historizmus, a szecesszió és az art deco művészeti korszakain át napjainkig.

További részletek: 

 

Szöveg: Műcsarnok

 

Kapcsolódó tartalom