Egri borászok fognak össze az egészségügyi dolgozók étkeztetéséért Cikk

Hirdetés

Az erejükön felül teljesítő egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely és az Eger Lions Club. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából finanszírozzák az 1552 elnevezésű programot. Ennek segítségével támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését, hogy ők a betegekre tudjanak koncentrálni.

Hiába csak a járvány kezdeti szakaszában vagyunk még, már így is magasak a túlórák és az egymást követő 24 órás műszakok. Amennyiben a pandémiás karantén bevezetésre kerül az intézményekben, a dolgozók napokig vagy hetekig el sem hagyhatják a munkahelyüket. Lévén saját konyhával csak a kórház rendelkezik, az egészségügyben dolgozók élelmiszerellátása kulcskérdés. Az Egri Borműhely szeretné, ha ebben a rendkívüli helyzetben az értük dolgozók érezhetnék Eger lakosságának a támogatását.

Bármely olyan intézmény dolgozóinak segítenek, akiknek a koronavírus-fertőzés által keltett kihívásban erejükön felül kell teljesíteniük. Ilyen az egri kórház és az egri mentőállomás, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyi szervezete, a háziorvosi rendelők és a nővérszálló is. Ezekre a helyszínekre egri vagy Eger környéki vendéglátó-egységek – a Falánk Fanny, a Fúzió, a Macok és a Senator Ház – a koordinátorral történt előzetes egyeztetés alapján vállalják önköltségi áron az ételek elkészítését és a szükséges mennyiség egyszerre történő kiszállítását.

Kik és hogyan adományozhatnak?

Magánszemélyek, cégek, civil szervezetek, egyszóval bárki, aki vásárol az 1552 felajánlott borból, egységesen 2000 Ft/palack áron. Bármilyen összeggel hozzá lehet járulni a cél teljesítéséhez, de palack minimum 2000 Ft-nyi adományonként vehető át. A palackok átvétele a vírusfertőzés teljes levonultával lehetséges, az adott borászatnál személyesen, az átutalás igazolásával. Ha lesz olyan adományozó, aki nem veszi át a bort, akkor azokat később szintén jószolgálati célra ajánlják fel.

Ki koordinál?

Az Egri Borműhely felajánlásának teljes koordinációját az Eger Lions Club tagjai végzik. A szervezet a Lions International része, ami a világ legnagyobb jószolgálati intézménye. A borok értékesítéséből várhatóan befolyó valamivel több mint 3 millió forint összeg mellé természetesen várják a további felajánlásokat és egyéb hozzájárulásokat. Ami más eseti felajánlásokkal szemben hatalmas előny, hogy a kedvezményezettekkel minden nap előzetesen egyeztetnek a szükséges mennyiségről, akik így biztosan számíthatnak az ételre, és így nincs pazarlás sem.

„Elképesztő látni azt, hogy ebben a helyzetben, amikor mindenki félelemmel és bizonytalansággal van tele, az egészségügyi dolgozók egy szó nélkül mennek az oroszlán barlangjába, és kiteszik magukat nap mint nap a fertőzés veszélyének értünk” – mondja Bolyki János borász, a kezdeményezés egyik ötletgazdája. „Sajnos úgy néz ki, hogy csak még nagyobb terhek várnak rájuk, amit egy hétköznapi embernek elképzelni is nehéz. Ha csak egy kicsit is támogathatjuk őket, akkor azt meg kell tennünk. Az Egri Borműhely tagjai pár óra alatt egy emberként álltak az ötlet mögé. Mindannyian borászok vagyunk, mi a borainkkal tudunk segíteni.”

Az Egri Borműhely tagjai (Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet) arra kérnek mindenkit, hogy aki tudja, az álljon az 1552 elnevezésű kezdeményezés mellé, és támogassa az egri egészségügyi dolgozókat!

Fotó: Busák Attila

 

Egri Borműhely

Kapcsolódó

Február 18 nyílnak a sörcsapok - jön a VI. Indoor Sörfesztivál! Cikk

VI. Indoor Sörfesztivál Február 18-án megnyitják a sörcsapokat az InterContinentalban és csak másnap este zárják el, addig pedig korlátlanul kóstolhatjuk habos kedvencünket az egyetlen hazai téli sörfiesztán, a VI. Indoor Sörfesztiválon. “Kis- és nagyüzemi sörkülönlegességek, a hazai nedűk mellett cseh, német, angol,

Magyar cukrász kerül a legnagyobb olasz fagyimesterek közé Cikk

pisztácia gyümölcse fagylalt Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiálításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot. Januártól itthon is több helyszínen találkozhatunk a teljesen mesterséges adalékmentes alapanyagokból készült fagyival. Faz

Ezek a magyarok kedvenc süteményei 2021-ben! Cikk

Ezek a magyarok kedvenc süteményei Véget ért a „Mit eszik az ország?” nagy sütifelmérése, ami megmutatja, mely finomságok a magyarok kedvencei. A kutatás azt is vizsgálta, hogy hol szerezzük be a süteményeket, hol keresünk az elkészítésükhöz recepteket, milyen típusú tésztát fogyasztunk szívesebben, illetve ízek vonatkozásában merr

Megvan az év legfinomabb diós bejglije Cikk

az év diós bejglije 2021 Elkezdődött az idei advent és ezzel együtt a karácsonyi sütik időszaka is. Az ünnep közeledtét jól jelzi, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület eredményt hirdetett az Év Bejglije rangos szakmai megmérettetésen. Diós kategóriában a Trattoria di Sophia bejglije lett a legjobb, amit Simon Andrea, cukrás