„Amikor a tömeg szétnyílik" - fesztiválozás kerekesszékkel Cikk

Minden vágyad, hogy kedvenc zenekarod koncertjén tombolhass? Részt vennél egy színházi előadáson, vagy egyszerűen csak egy óriásit buliznál a haverokkal? Mindezt kerekesszékben? Hidd el, ez nem is olyan lehetetlen! A tavaly indult, Mozduljunk ki! nevű kezdeményezés célja, hogy a mozgássérült fiatalok közül minél többen át tudják élni a társas események, koncertek, fesztiválok nyújtotta élményeket. Az egyedülálló kampány egyik idei helyszíne a Sziget Fesztivál, ahova 25 kerekesszékes fiatal és segítőik mennek el bulizni, és ahol további önkénteseket is toboroznak.

Hirdetés

Magyarországon mintegy 250.000 mozgássérült él. Egyikőjük Csángó Dániel, aki egy évvel ezelőtt két társával, Zsolnay Dórával és Teofilaktu Alexandrával közösen álmodta meg a Mozduljunk ki! Egyesületet. Dani 13 éve, 20 éves korában autóbalesetet szenvedett, amelynek következtében mind a négy végtagja lebénult. Azóta kerekesszékesként él, és a nap 24 órájában segítségre szorul. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne vágyna ugyanolyan életre, mint bármelyik más kortársa: eljárni programokra, dolgozni, moziba menni vagy akár meghódítani az éjszakát a haverokkal.

„20 évesen én is nagyon nehezen fogadtam el a sorsom, de mára pont ugyanúgy élek, mint bárki. Ez az önrendelkező élet, azonban viszonylag magas költségekkel jár, hiszen én határozom meg, ki és mikor legyen mellettem, illetve milyen feltételekkel. Ezt nem tudja mindenki megengedni magának. A sorstársaim legnagyobb részét vagy a szülei segítik otthon, vagy intézetben élnek, elzárva másoktól. Ők is szívesen eljárnának ide-oda, de az élethelyzetükből adódóan nem tudnak. Az egyesület célja, hogy önkéntes alapon, ingyenesen biztosítsunk segítséget a kikapcsolódni vágyó, mozgássérült fiataloknak. Más szóval, ha valaki szeretne részt venni egy szabadidős programon, de egyedül nem tudja megoldani, akkor az egyik segítőnk elkíséri, elmehetnek együtt” – kezdte Csángó Dani.

„Segítségre olyan helyzetekben lehet szükség, mint például a kerekesszék használat, étkezés, mosdóhasználat, kommunikációs szituációk. Ekkor nem csak a mozgássérült jut segítséghez, hanem az őt kísérő személy is megtapasztalhatja, hogy a közös élmények sokkal erősebbek, mint maga a fogyatékosság. Az ilyen alkalmakkor a fiatalok kiszakadnak az otthoni környezetből, rengeteg élményt szereznek, az új élethelyzetek pedig hozzájárulnak a szocializációjukhoz, és az önállóságukat is erősítik” – vette át a szót Zsolnay Dóra, konduktor.

„Tavaly éppen a Sziget Fesztiválon indultunk, és fantasztikus érzés volt látni, ahogy szétnyílik a tömeg előttünk. Az emberek szemlélete tényleg kezd megváltozni, határozottan pozitív a tendencia az elfogadással, segíteni akarással kapcsolatban. A mozgássérültek körében pedig egyre nagyobb az igény, hogy részt vegyenek az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken. Idén például már 25 kerekesszékes fiatal lesz kint a segítőinkkel, ami a tavalyi résztvevők dupláját jelenti. Ezért is tartjuk rendkívül fontosnak az önkéntes hálózat kialakítását, így ebben az évben már a Szigeten is várjuk a segíteni vágyók jelentkezést az XS Land-en található sátrunkban. A vállalkozó szelleműek együtt koncertezhetnek egy kerekesszékessel és egy már tapasztalt segítővel, hogy megízleljék az önkéntesség és a közös élmények örömét” – tette hozzá Csángó Dániel, az egyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy az önkéntesség semmiyen szakképzettséget nem igényel, csupán felelősségteljes hozzáállásra van szükség.

További információk az egyesületről és a programról a www.mozduljunkki.hu oldalon találhatók.

 

Sajtóanyag: Mozduljunk ki! Egyesületet

Kapcsolódó

Sziget2017_kasabian

Sziget 2017 – Kasabian, Flume, Billy Talent, The Pretty Reckless, The Kills és a többiek Megérkezett a második Sziget 2017 fellépőadag!

Vártuk, már nagyon vártuk a Sziget 2017 lajstrom folytatását, bő egy hónappal az első bejelentés után végre itt az új adag, amiben többek közt ott a sokak által visszavárt Kasabian és Billy Talent, a már korábban önbejelentő Interpol, az igazi csemegének ígérkező Jamie Cullum, a The Kills, a Metro

Sziget 2017 diákjegy program Cikk

Ezek változnak A diákkedvezmény lebonyolításában több változás is lesz az előző évekhez képest, ezek a következők: a 2017-es Szigetre csak 7 napos diákbérletet lehet vásárolni csak online lehet fizetni megszűnik az 5 napos fizetési határidő, csak azonnali fizetés lehetséges, mint bármelyik int

Linkin Park koncert buszos út 2017.06.27 Linkin Park @ Volt Fesztivál 2017

Vitán felül a 2017-es hazai szezon egyik legnagyobb durranása Linkn Park befutója a Volt Fesztiválra, amit természetesen mi sem nézhetünk tétlenül, és a Todibusszal együtt, és buszos fesztiválutat szervezünk nektek június 27-re! Ráadásul az estének egy markáns hazai vonatkozása is van, ugyanis a 201

Na ilyen egy punk fesztivál! - Íme a Punk-Rock Bowling 2017 fellépősora 2017.05.26 - 2017.05.29, Las Vegas, USA

Évről-évre belefutunk az amerikai Punk Rock Bowling fellépősorába, és egyszerűen muszáj az állunkat a földről felkapni, ugyanis elképesztő, hogy mennyire egyben van a fesztivál fellépősora. Szó sincs arról, hogy giga headlienereket rángatna össze, hanem egyszerűen és tökösen, három igen tömény napon