A magyarországi fesztiválok helyzete - megérkezett a Magyar Fesztivál Szövetség gyorsjelentése Cikk

Hirdetés

A Magyar Fesztivál Szövetség, mint a magyarországi fesztiválok legnagyobb szakmai szervezete, márciusban megalakította a Covid-19 Fesztivál Válságkezelő Munkacsoportját. A Szövetség – saját regisztrációs adatbázisa felhasználásával – újabb felméréseket, elemzéseket végez, hogy minél hatékonyabban képviselje a hazai fesztiválszakma szereplőinek érdekeit, segítse a fesztiválok mielőbbi gyors újraindulását és az ágazat majdani rehabilitációját.

Az MFSZ-nek 980 fesztiválról van tágabb körű mintája, ezek közül 480 rendezvényről rendelkezik részletes információval. Az MFSZ jelenlegi tagsága a 225 szervezet által képviselt mintegy 300 fesztivál. A munkacsoport együttműködik a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságával, a Magyar TDM Szövetséggel és a Magyar Turisztikai Szövetséggel.

A fesztiválok szerepe mind a turisztikai, mind a kulturális ágazatban jelentős. A minőségi szórakoztatás és közösség teremtés mellett a foglalkoztatott előadóművészek, művészeti csoportok, az infrastruktúrát szolgáltató vállalkozók - az árusok, vendéglátósok, szállásadók - jelentős adógeneráló tényezőt is jelentenek (ÁFA, SZJA, IPA, IFA stb.)

A fesztiválok egy része lokális és regionális jelentőséggel is bír; kulturális híd szerepük - többek között - a hagyományőrzésben, a kulturális innovációkban és a nemzetközi kapcsolatokban is megmutatkozik. Számos fesztivál járul hozzá a települések kulturális alapellátásának biztosításához is.

Piaci szereplőként a fesztiválok együttes költségvetése 36 milliárd forint, közel 80 milliárd forinttal gazdagítják a nemzeti jövedelmet, továbbá 37.000 embernek biztosítanak munkát.

A világjárvány miatt a fesztiválok 15%-a már biztosan elmarad, 20%-a gondolkodik más időpontra való áthelyezésen és 65%-uk még nem döntött.

A fesztiválévad részleges, vagy teljes „bedőlése” a közreműködők, szervezők, vállalkozók és alvállalkozók egzisztenciális ellehetetlenülését vonja maga után.

Nagymértékű kezdeményező- és alkotó energia vész semmibe, leszűkülnek a kultúra különféle formáival való közvetlen találkozás alkalmai, elmarad a közösségi együttlét és összetartozás öröme. Amortizálódnak és nem hasznosulnak a vállalkozók és önkormányzatok fesztiválcélú beruházásai sem.

A Munkacsoport célkitűzései:

  • Egységes szempontrendszer alapján működő, folyamatos kutatást végezzen, ezáltal pontos adatokat szolgáltasson a döntéshozóknak és igény szerint segítse ezek törvényi hátterének megfogalmazását.
  • Segítse a fesztiválok kieső bevételei miatti munkaadói és munkavállalói károk felmérését. Szorgalmazza egy ’fesztivál vis maior alap’ létrehozását. Ez az elmaradt és későbbi időpontra áttett fesztiválokat érintené, ill. ezek fix költségeinek, vagy/és az elmaradt jegybevételeinek egyfajta százalékosan megállapított kormányzati átvállalását. Ezek szempontjait dolgozza ki és vegyen részt elosztásukban egyaránt.
  • Informálódjon, igény szerint egyeztessen a jelenlegi kormányzati pénzügyi források helyzetéről: Magyar Turisztikai Ügynökség, EMMI vidéki fesztiválok keret, NKA már elbírált meghívásos és nyílt pályázatok helyzete, az NKA egyéb pályázatokban szereplő fesztivál támogatások helyzete, a előadó-művészeti többlettámogatások (TAO kompenzáció) – a fesztiválokat érintő - pályázatok helyzete, NKA miniszteri keret.
  • Segítse a fesztivál szakma belső kommunikációját és a közönség tájékoztatását.

Fontos az ágazat „életben tartása”, a közös marketing kommunikáció testre- és helyzetre szabása, ill. újabb technikák használata, bevonása (pl. online streaming).

A fesztivált létrehozók és vezetők kreativitása a biztosíték arra, hogy a - valószínűleg elkerülhetetlen rendezvény veszteségek, kényszerű átpozícionálások és kormányzati támogatások mellett - az ország jövendő fesztiválélete semmivel sem lesz kevésbé izgalmas, mint az elmúlt évtizedeké. 

Elmaradó / új időpontra kerülő magyar fesztiválok >>>

Elmaradó vagy új időpontra kerülő nagyobb európai fesztiválok >>>

 

Magyar Fesztiválszövetség

Kapcsolódó

Koncertbelépés csak oltással vagy negatív teszttel? Úgy néz ki ez vár ránk Cikk

Ticketmaster logo A járvány világméretűvé duzzadásakor még csak lézengett az elképzelés a ’feltételes’ koncertbelépésről, de úgy néz ki, hogy 2021 valósággá váltja ezt és a Live Nation udvartartásába tartozó jegyóriás, a Ticketmaster negatív covid-teszthez, vagy az oltáshoz kötheti a  jövőben a koncertekre történő

Rockmaraton 2021: ha bármi esély is lesz rá, akkor lesz fesztivál Cikk

rockmaraton hangulat Már mindenkinek feltűnt, hogy szinte alig van fesztivál aki jövő évi híreket osztana, bár ennek magyarázatát nagyon is jól tudjuk. Erre a helyzetre reflektáltak egy józan helyzetértékeléssel a Rockmaraton szervezői:    Ahogy azt bizonyára ti is jól tudjátok, a helyzet sajnos egyáltalán nem rózs

DJ Mag Top 100: David Guetta a mainstream, Charlotte de Witte az alternatív lista élén! Cikk

Charlotte de Witte Idén sajnos a megszokott körítés, azaz az Amsterdam Dance Event nélkül, de átadták a DJ Mag Top 100 elismeréseit! A tavalyi évhez hasonlóan idén is két lajstrom, a hagyományos – ha úgy tetszik mainstream – rangsor, és az elektronikus zene underground vidékeire koncentráló lista alapján osztották k

Formálódik az új Stromae album! Cikk

Stromae - készül az új lemez A belga Mosaert divatmárka és kreatív ügynökség kapcsán kérdezgette a francia Liberation Paul Van Haver-t azaz Stromae-t, az interjúból pedig nyilván nem maradhatott ki a rajongókat már fél évtizede foglalkoztató kérdés: mikor kerülhet a horizontra egy esetleges zenei visszatérés? Stromae szinte