A rendezvényszakmában dolgozol? Akarsz beszélni róla? [MTPA felmérés] Cikk

MTPA kérdőív

Hirdetés

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány és a Hétfa Kutatóintézet közös kutatást indított annak érdekében, hogy feltárja a rendezvényszakmai karrierutakhoz szükséges készségeket és tanulható ismereteket.

Ez a kutatás az első, ami a magyar rendezvényszektort mint munkaerőpiacot vizsgálja, apropóját pedig a szektort sújtó súlyos munkaerőhiányra adandó válaszok megtalálása adta. A kutatás során ezért két kérdőíven keresztül fordultak a szakmához a kutatók. Ezek keretében mind a rendezvényszervezők, mind a rendezvényszervezéssel foglalkozó szervezetek vezetői nyilatkozhatnak , elmondhatják véleményüket. Ahhoz pedig, hogy a kutatás valóban segítse a rendezvtapasztalataikrólényszektor közös céljait, kulcsfontosságú a kérdőívek sikere, a rendezvényszakma reprezentatív többségének megszólalása, hozzájárulása.

A kutatók bíznak abban, hogy a reprezentatív mintán alapuló kérdőívekből összegyűlt válaszok, és az ezeken alapuló kutatási eredmény hozzájárulhat a rendezvényszakma szakmakénti tényleges elismeréséhez, a rendezvényszervezés mint karrier- és életút népszerűsítéséhez, valamint a munkaerőhiány megoldásához.

A szektorra jellemző munkaerőhiány nem újdonság a rendezvények világában, de tény, hogy a koronavírus-járvány csak tovább súlyosbította azt a tendenciát, amely azt mutatta, hogy hiába van rengeteg rendezvény, egyre kevesebb az elérhető munkaerő, egyre kevésbé vonzó a rendezvényszakma a fiatalok számára. A koronavírus-járvány következményeképpen pedig jelentős mennyiségű szakember hagyta végleg maga mögött korábbi karrierjét, váltott egy biztosabb távlattal rendelkező, kiszámíthatóbb életpályát biztosító szektorba.

A kutatást készítő MTPA és Hétfa Kutatóintézet kiinduló hipotézise, hogy a rendezvényszektor előtt tornyosuló hatalmas kihívásra az egyik megoldás a megfelelő „utánpótlás” megszólításában, képzésében és egy élhető életpályamodell felvázolásában rejlik.

A hazai rendezvényszektort jelenleg sújtó munkaerőhiány kontextusában a kutatás célja, hogy feltárja a szakmában rendezvényszervezőként való elhelyezkedéshez és boldoguláshoz, a hosszú távú karrierhez szükséges készségeket és tanulható, képzések keretében elsajátítható ismereteket. Pontosabb képet adjon a rendezvényszervezéssel és abban dolgozók végzettségéről, a bejárható szakmai életútról, illetve arról, hogy a képzési oldal hogyan tud hozzájárulni a munkaerőhiány enyhítéséhez. A kutatás célja feltérképezni mind a munkavállalók, a rendezvényszervezők, mind a munkáltatók, a rendezvényszervezési profillal rendelkező vállalkozások vezetőinek meglátásait, gyakorlati tapasztalatait.

A kérdőívek kitöltése kb. 15 percet vesz igénybe, a kitöltéséhez számítógép használata javasolt, de telefonról is működik.

A kérdőívre a válaszokat a meghossszabbított határidőig, szeptember 30-ig várják.

Munkáltatói kérdőí >>>

Munkavállalói kérdőív >>>

 

MTPA

Kapcsolódó

Idén is C.A.F.B. a Nagy Karácsonyi Punkünnepen! Cikk

C.A.F.B.  - Nagy Karácsonyi Punkünnep 2022 Manapság igazán ritkaságszámba menő esemény, amikor a 90-es évek hazai punk mozgalmának egyik meghatározó csapata, a C.A.F.B. koncertet ad. Szerencsére viszont, az elmúlt években egyfajta hagyománnyá vált, hogy a Nagy Karácsonyi Punkünnepen rendre tiszteletüket teszik a legkedveltebb magyar punki

December 11-én jubileumi dupla Uriah Heep koncert Budapesten - Mick Box üzent a rajongóknak Cikk

Uriah Heep koncert 2022 Budapest 2022. december 11-én, vasárnap kerül sor a Uriah Heep 50 éves jubileumi koncertjére. A legendás angol hard rock zenekar a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ Plenáris termébe egy két blokkból álló dupla előadással érkezik. A hatvanas évek végén - a Black Sabbath, a Led Zeppelin,

Erős programmal, kiváló koncertekkel és az első Music Hungary-díj gálájával két napon át a zenéé volt a főszerep! Cikk

Music Hungary Konferencia 2022 beszámoló Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Music Hungary Konferencia & Showcase. A jubileumi konferencia fókusztémája idén a zene és az ember kapcsolata volt, ezt járták körül minden oldalról a magánélettől a technológiai trendeken és az oktatáson át a határterületekig. A Konferencia történeté

Prieger Zsolt, a Magyar Zene Háza és Krúbi is a Music Hungary díjazottai között Cikk

Music Hungary-díj A X. Music Hungary Konferencia & Showcase zárónapján, november 30-án került sor az első Music Hungary-díjak átadására a veszprémi Hangvillában. A Music Hungary Szövetség által alapított szakmai díj hiánypótló a hazai zeneiparban, a szektor egységességét és átjárhatóságát hangsúlyozó elismerés