CAFe Budapest 2019: léleksimogató könnyűzenei találkozások Cikk

Hirdetés

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál védjegyévé vált, hogy a fellépők minden műfajban egy-egy friss és minden szempontból különleges produkciót hoznak a fővárosba, így a könnyűzenei szcéna szereplői is izgalmasabbnál izgalmasabb koncertekkel érkeznek a fesztiválra: jön többek között William Fitzsimmons, Apparat, Jozef van Wissem, Lisa Morgenstern és a Volkova Sisters is!

Óriási érdeklődés övezi a hosszú idő után újra szólóalbumot megjelentető Sascha Ring, vagy ahogy többen ismerik, Apparat koncertjét a Müpa hangversenytermében. A német elektronikai zseni az év elején jelentette meg LP5 névre keresztelt albumát, amely a Modeselektorral közös projekttel, a Moderattal ellentétben inkább a neoklasszikus ambient műfaja felé kacsingat. A lemez elkészítésében a csellista Philipp Thimm is szerepet kapott, de a felvételeken hallható harsona, trombita, szaxofon, hárfa és nagybőgő is.

Az amerikai énekes-dalszerző William Fitzsimmons talán eddig legszemélyesebb albumát hozza el az Akvárium Klub KisHalljába. A vak szülők gyermekeként felcseperedő énekestől egyáltalán nem áll távol a lélek mélyebb zugaiba való utazás, mielőtt ugyanis elkötelezte volna magát gyerekkori szenvedélye, a zene mellett, évekig dolgozott pszichoterapeutaként. Ezek után nem meglepő, hogy az életét meghatározó két elem egyszer csak találkozott, és 2006-ban megszületett a szülei válását feldolgozó Goodnight album, amelynek dalait saját otthonában rögzítette. Két évvel később egy újabb házasság végét énekelte meg, ezúttal a sajátját. A The Sparrow and The Crow dalai szívfacsaróan mesélnek kudarcról, megcsalásáról és fájdalomról, és olyan népszerű tv-sorozatokban csendültek fel, mint a Grace Klinika (Grey’s Anatomy) vagy a Tuti Gimi (One Tree Hill).  A sors úgy tűnik, ismétli önmagát, hiszen a pontosan 10 évvel később, 2018 szeptemberében megjelent Mission Bell egy újabb válás történetét meséli el.  A két album azonban nem lehetne egymástól különbözőbb. Az eltelt évtizedben nemcsak Fiztsimmons zenei stílusa, de ő maga is sokkal érettebb, komplexebb személyiséggé vált, amely részben annak is köszönhető, hogy időközben családot alapított. „A Mission Bellből hiányzik az a kilátástalanság, amit a The Sparrow and The Crow készítésekor éreztem. Sokkal inkább a reményről szól, mint a rombolásról” – vallotta a dalszerző. Az estet a Halott Pénz énekeseként megismert Járai Márk különösen intim koncertje nyitja majd.

Jozef van Wissem nemcsak hangszerén, a lanton, de az emberi lélek húrjain is mesterien játszik. Erre ékes bizonyíték Jim Jarmusch 2013-ban bemutatott kultfilmje, a Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive), amelynek misztikus atmoszféráját döntően meghatározza a rendkívüli intenzitású zene, amit a holland lantos komponált, és amiért Cannes-ban díjjal ismerték el. Az A38-on is hasonlóan katartikus élményben lehet része a közönségnek, hiszen az este során számos, a filmből ismert dallam szólal majd meg.

Hasonlóan éteri hangulatúnak ígérkezik a bolgár származású, Berlinben élő Lisa Morgenstern koncertje is. A komoly- és könnyűzenéből egyaránt inspirációt merítő zongorista-énekes-dalszerző második, az argentin származású producer-csellista, Sebastian Plano közreműködésével rögzített Chameleon című nagylemezével tér vissza az A38 Hajó színpadára. A szimfonikus zenészek gyerekeként nevelkedett előadó profi balett-táncos is volt tinédzser korában – a sok őt érő művészeti impulzus hatására pedig már fiatal korára olyan színpadi jelenség vált belőle, akinek fellépésein a sötét romanticizmus és az érzelmes előadásmód sokakat lélegzet-visszafojtott hallgatásra késztet. Az est tökéletes nyitánya lesz az előzenekarként fellépő Jónás Vera, aki a díjnyertes Tiger, Now! album anyaga mellett még sosem hallott, kiadatlan dalokat is játszik majd.

Igazi kuriózum lesz a Garden Wonder: The Big Secret névre hallgató városi koncert, amelynek, ahogy a neve is sugallja, egyelőre homály fedi a helyszínét. A havonta megrendezett különleges, titkokkal övezett est helyszínei közt volt már festőműterem, egy privát nappali, egy kert, egy kávézó és egy gyárépület is. A főszereplő pedig mindig egy olyan művész, aki korábban nem járt még Budapesten: ezúttal a kaliforniai születésű, jelenleg Berlinben élő, indie folk-popot játszó Ed Prosek érkezik, aki nem kevesebb, mint tizenhat fős vonós kísérettel zenél majd. Az estét a magyar elektronikus zenei élet egyik legsokoldalúbb zenésze, iamyank és a zongorista-énekes Lavalu koncertjei teszik majd teljessé.

A hazai underground szcéna nagyágyúi is különlegességgel készülnek a fesztiválra: a már 40 éve töretlen népszerűségnek örvendő Vágtázó Halottkémek ezúttal az Átrium színpadát veszik majd be, meghatározhatatlan műfajú, pszichedelikus hardcore etno-sámánpunkjukkal, amelyhez keresve sem találhattak volna jobb előfutárt, mint a chilei vendégzenekar, a Föllakozoid. Vendégzenészekkel, különleges installációkkal és egy egész estés bulival ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját az Artus Stúdió falai között a Volkova Sisters, akik egy igazi darkos boszorkánydiszkót ígérnek a jeles alkalomra.

A „magyar Laurie Andersonként” is emlegetett Kamondy Ágnes az A38 Hajó színpadán tér vissza bensőségesen szép, új dalokkal és egy szcenírozott koncerttel, amelyet a régi barát és munkatárs, Vörös Róbert rendez. A Pest fölött az ég szövegeinek megalkotásában többek mellett Karafiáth Orsolya, Müller Péter Sziámi és Simon Márton is közreműködtek.

A 3. Magyar Klipszemle CAFe-különdíjasa, a pop-rockban utazó Ed Is On zenekar egy igazi nagyágyú frontemberrel, a Katona József Színház Junior Prima-díjas színésze, Tasnádi Bence vezetésével veszi be TRIP Hajó fedélzetét, míg a legjobb hazai zenei videók a 4. Magyar Klipszemlén, az Akváriumban küzdenek meg a szakma és a nézők szavazataiért.

A tavalyi nagy siker után idén is a VOLT Lokál kisterme ad otthont az Akvárium Klub és a CAFe Budapest közös klubsorozata, a Downtown CAFe koncertjeinek, amelyek kimozdítják a közönséget a zenei komfortzónájukból. Az ingyenes koncertek sorát az improvizációra épülő, pszichedelikus elektronikában utazó 12z nyitja, de fellép a 60-as évek Amerikájának avantgárd jazzéből merítő Dzsindzsa, az improvizációnak szabad teret adó JazzaJ az ősi hangzásokkal és hangszerekkel kísérletező Decolonize Your Mind Society és a hazai avantgárd legnagyobb hatású személyisége, Kassák Lajos előtt tisztelgő, négy zenészből (Harcsa Veronika, Márkos Albert, Benkő Róbert, Pándi Balázs) és egy színészből (Keszég László) összeálló szuperformáció is.

A Margó Irodalmi Fesztiválnak otthont adó Várkert Bazárban a magyar és a világirodalom újdonságai mellett hazai könnyűzenei koncertek is várják az érdeklődőket: képzeletbeli könyvtárát mutatja be színészvendégeivel az Ivan & The Parazol, a VAN Filmzenekar a kritikai és közönségsikert is hozó Rossz versek című film zenéjével jön, Lovasi András pedig az év elején megjelent második szólóalbumának dalait hozza el a közönségnek.

CAFe Budapest 2019 további infók és jegyek >>>

 

CAFe Budapest

 

Kapcsolódó

Fesztivál-jövő: teljes értékű szezon csak 2022-ben... vagy 2023-ban? Cikk

Lollapalooza Berlin hangulat 2019 Emberesen odacsapott a zeneipar minden testrészére a világjárvány, de a (nagy)fesztiválok kapták az egyik legerősebb csapást, hiszen érdemi formában az ő visszatérésük áll talán a legképlékenyebb talajon. Mi ugyan töretlen optimizmussal, kalácsba font ujjakkal szorítunk a legjobb szcenárióért, de

Alvin és a Mókusok: friss klip kíséretében futott be az új nagylemez Cikk

Alvin és a Mókusok 11 dallal a fedélzetén futott be az új Alvin és a Mókusok nagylemez, az ’Akinek itt kell most lennie’. Az albumról, az elmúlt időszakról, a vírus okozta nehézségekről a zenekar frontembere, Pásztor István (Alvin) mesélt: - Három év telt el az utolsó korong óta és már nagyon vártam, hogy új anyagga

Könnyűzene reggelire, egyenesen a felhők közül Cikk

Bored Groupies Különleges budapesti látkép mellett, a pesti rakpart egyik szállodájának tetőteraszán készített zenei klipeket ismert könnyűzenei előadókkal a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. A CAFe Budapest INTRO című eseményének művészei az üresen várakozó szálloda tetejéről küldenek pozitív energiá

Pénteken indul a XX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál Cikk

Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál A Szeged IGF a legrégebben működő és egyben az egyik legjelentősebb gitáresemény Magyarországon. Az eseménysorozat idei megnyitójára október 16-án a Cervantes Intézetben kerül sor, két kiváló fiatal gitáros, Daniel Montes és Przemyslaw Religa ingyenes koncertjével. Daniel Montes gitáros a mexikói