Európai Hidak fesztivál 2020: brit kultúra Purcelltől az Állatfarmon át a Pink Floydig Esemény

Európai Hidak fesztivál 2020

Hirdetés

Ha ősz, akkor Európai Hidak fesztivál és egy különleges utazás, egyenesen Nagy-Britanniába – szeptember 15. és 28. között a brit életérzésért azonban nem kell repülőre szállnunk, hiszen az Egyesült Királyság Budapestre, egészen pontosan a Müpába költözik. Körülöttünk Shakespeare szelleme, a brit angol dallama, orrunkban a délutáni tea illata, ábrándjainkban zöldellő parkok, piros telefonfülkék és double deckerek, fülünkben pedig Haydn London szimfóniája. Érzékszerveket kiélesíteni: a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa klasszikus, barokk és kortárs zenével, filmekkel és irodalommal várják a brit kultúra rajongóit.

A brit kultúra legendás alkotóival, lenyűgöző tradícióival, izgalmas kortársaival és popkulturális ikonjaival sokunk életében meghatározó jelentőséggel bír. Szinte automatikus a mozdulat, ahogy a könyvespolcon Shakespeare klasszikusai után nyúlunk, és ha igazán szeretnénk nevetni, akkor minden, ami Monty Python, tökéletes választás. A világban épp zajló sorsfordító változások, a Brexit és a pandémia pedig csak megerősítik bennünk, milyen fontos, hogy figyeljünk egymásra, értsük egymást, tanuljuk egymástól. Idén ősszel ebben számtalan brit remekmű és hazai művész lesz a segítségünkre" – emeli ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Hangsúlyozva, hogy az Európai Hidak eseménysorozat immár nyolcadik alkalommal válogat egy-egy gazdag kulturális értékekkel bíró ország alkotásaiból számtalan műfajban a képzőművészettől a filmen, a komoly-, világ- és könnyűzenén át az irodalomig.

 „Nagy-Britannia Európa része. Ezen sem a vékonyka tengerszoros, sem a baloldali közlekedés, sem a Brexit nem változtat. Shakespeare és a Micimackó a mi kultúránk része is, és London továbbra is Európa egyik legfontosabb zenei központja marad. Ezért kell hidat építenünk a szigetország és a kontinens között, ezért kell bemutatnunk a csodálatos brit kultúrát” – mondja Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, aki idén is változatos zenei programot állított össze a fesztiválra.

Az itthon és külföldön is nagy sikerű 2019-es Orfeo-produkció után újra a BFZ-vel énekel a világhírű szoprán, Baráth Emőke. Szeptember 15-i barokk koncertjükhöz a régizene formabontó fenegyereke, a brit karmester, Christian Curnyn csatlakozik. Purcell, Händel és Boyce – régizene merészen, tele bájjal, virtuozitással, tánccal és féktelenséggel.

A fesztivál szeptember 16-án külön koncertet szentel a szigetország elmúlt negyven évének. Nyers energiák, kalandos utazás a végtelenbe. Egy este, ahol a szerzők a minket körülvevő világ szépségeire, apró részleteire reflektálnak. A 20. században megkezdődött az angol zeneszerzés újabb virágkora, ami napjainkban is tart – érdemes belekóstolni! Az esten közreműködik a Fesztiválzenekar szólamvezető csellistája, a Liszt Ferenc- és Lajtha-díjas Szabó Péter. Dirigensként Franck Ollu, „a minőség megkérdőjelezhetetlen biztosítéka” lép színpadra.

Milyen lehet egyetlen este alatt bejárni három országot? A Fesztiválzenekarral ezt is átélheti szeptember 24-én vagy 26-án! Egy Haydn-induló után Benjamin Britten operája a tengerről mesél, a Szerenád híres angol költők verseire íródott. MacMillan műve a skót népi táncok világát idézi, majd Haydn utolsó, London szimfóniája zárja a koncertet.

A könnyedebb műfajok, egészen pontosan az ír kocsmazene lelkes hívei a Firkin koncertjének örülhetnek, különösen, hogy a zenekar olyan népszerű előadókkal osztozik a színpadon, mint Szalóki Ági, Karácsony James, Szabó Attila és Baricz Gergő. Sőt, Magyarország első Pink Floyd tribute zenekara, a Keep Floyding is a Müpába érkezik a nagy előd legendás dalaival.

Ha irodalmi utazás, akkor Nádasdy Ádámnál jobb idegenvezetőnk nem is lehetne, így biztosak lehetünk abban, hogy az általa összeállított esten csupa gyöngyszemet fog hallani a közönség: Shakespeare, Byron és Tennyson mellett „megszólal” a skót Burns és az ír Yeats is, olyan kiváló színészek tolmácsolásában, mint Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Fodor Tamás és Hajduk Károly. A brit filmkultúra szerelmesei pedig olyan vitathatatlan klasszikusokat nézhetnek újra egy-egy érdekes beszélgetés kíséretében, mint a 2001: Űrodüsszeia, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek, az Egy kapcsolat vége vagy az Állatfarm.  A koncertek, filmek és beszélgetések előtt és után  egy fesztiválhoz kapcsolódó izgalmas kiállítás várja a látogatókat, Purcelltől a punkig, avagy az angol modor címmel.

 

Európai Hidak fesztivál 2020 részletes program >>>

 

Európai Hidak

Kapcsolat

Kapcsolódó

UH Fest 2021 (dátum hamarosan) Esemény

Az UH Fest eddig sem arról volt híres, hogy bármiféle vélt vagy valós műfaji korlát akadályt jelentene neki, és ez 2021-ben sem lesz másképp! A rendezvény ezúttal is megmutatja, hogy akad hely az underground sűrűjében halászó, konvencionális zenéken és a beszűkült gondolkozáson bátran túllépő fesz

Alpárfeszt 2021 (dátum hamarosan) Esemény

Tudod van az a baromi jó kis baráti fesztivál ott Tiszaalpáron, az az Alpárfeszt? Na, szóval a rendezvény 2021-ben is összetoboroz egy rakás underground bandát, baromi jó hangulatot, és az egészet ráadásul a lehető legkörnyezetbarátabb módon, ami miatt meg pláne nagyon bírni fogod!  Az elkerülhet

Közgáz Évzáró Fesztivál 2021 (dátum hamarosan) Esemény

Egy év kihagyás után, 2021-ben ismét felveszi a szemeszterzáró szerepét az Évzáró Fesztivál is, és a már megszokott nyárindító időpontban kezdi el a fesztiválozók évszakra hangolását a Balaton mellett, elűzve a tanév utolsó emlékét is! A rendezvény június derekán érkezik a már bejáratott, és a ’f

Paloznaki Jazzpiknik 2021 (dátum hamarosan) Esemény

A Paloznaki Jazzpiknik már jó ideje egy kellemes és nívós fesztiválélményt jelent a nyárban, és bár ezt sajnos 2020-ban nélkülöznünk kellett, 2021-ben már ismét megtaláljuk a nyári hangulatcsomagunk a Homola Pincészet fövenyén. A rendezvény a megszokott, július eleji időpontban lakja majd be a na