Underground keleten - A KEXX 2017-en jártunk! Cikk

Az OSG sajnálatos megszűnése óta hazánkban az egyetlen extrém sporttal és valamilyen szinten célzottan e szubkultúrához kapcsolódó underground zenével – többek között hip hoppal, break tánccal – foglalkozó nagyobb zenei esemény Hajdúböszörményen kerül megrendezésre. A KEXX – alias Könnyűzenei Extrémsport Fesztivál – ezt a fenti vonalat képvisel, ami igaz, vidéken nem tud akkora tömeg megmozgatni, de ide látogatók abszolút efféle specifikusabb igényeit remekül képviseli.

Hirdetés

Maga a zenei vonulat összetétele és a mellette megrendezett tuning találkozó, gördeszka-, görkorcsolya- és BMX versenyek mind-mind ezt erősítik, és ha ezen utóbbi off-programok nincsenek is a promóciókban túlhangsúlyozva, sok fiatalt hoztak ide, akiket egy-egy ilyen, underground életérzés hajt. Lányok gyönyörű tetkókkal, pircinges és teletetovált raperek, fullcap-kapucni kombós emberek mindenhol. Nem egyszer hajnalban, az utcán hip hop ritmusokra táncoló fiatalokba lehetett botlani, akik a másnapi versenyre készültek. Nem lehetett nem élvezni ezt a laza hangulatot. „Ha nem tudod a szöveget, tedd fel a kezdetet „vagy ha nem az se baj, a fej önkénytelenül is mozdul a zenére – Ez a KEXX fesztivál!

A placc

A helyszín két nagyobb zenei sátorból állt, ahol a koncertek zajlottak, valamint egy kisebből, ahol többnyire DJ trackek voltak. A nagyszínpados fellépők mellett itt kiélhették magukat azok, akik dubstepre vagy drum&bass-re vágytak (akár kora estétől kezdődően). Az alaplterület valóban kicsi, volt sok civil kezdeményezés is, illetve két nagyobb egyél/igyál sátor is, bár ezek csak átmenetet képeztek a két nagyobb helyszín között. A civilek közül kiemelném a „Szólj be a papnak!” eseményt, ahol lelkészekkel és papokkal lehetett beszélgetni. Számomra óriási pozitív csalódás volt. Nagyon jófejek és abszolút nem elutasítók bárkivel vagy bármilyen témával szemben.

A zene

A nagyszínpad vitte minden este a legnagyobb tömeget, ám a fókusz tagadhatatlanul is ezen volt. Idén már tavalyhoz képest több átfedés volt a többi sátorral, ám most sem volt semmi jelentős probléma, maximum NKS-t zavarhatta kissé a vele párhuzamosan fellépő Brains. A szerda, csütörtök kevésbé sikerült erős napra, a 0. napot nekünk ki is kellett hagyni, bár számunkra a fellépők se voltak kötelező körök. Palotai esti szettjét sajnáltuk a leginkább, bár az azt követő nap Julia Carpenter bőven kárpótolt minket. Még jóval a szettje előtt Siska Finuccsi és a Barbárfivérek ugyan kisebb tömeget hoztak össze, ám az őket követő Hősök már szebb közönséget kapott. Véleményem szerint ez a két nap be lett áldozva a péntek-szombat oltárán, ahol viszont megpróbáltak minél több embert átcsábítani Debrecenből. Valamelyest sikerült is, a közönség duplázódott, bár a délutáni programokon ez még abszolút nem érződött. A második nap estéjét Sub Bass Szabi indította el, akit gyors váltással követett a Punnany Massif. A srácok teljes gőzzel tolták le a koncertet, bár rájuk ez a fajta lelkesedés és kimeríthetetlen energia mindig is jellemző volt, pedig zsinórban ez volt a harmadik bulijuk a héten. Beszélgettünk velük kicsit: a közönségért élnek, ha ők nem élveznék, akkor mi sem. És ebben teljesen igazuk van. Egy jó buliért ezután sem kellett messze mennünk, helyben kezdett a Cloud9+, ám volt, aki mégis inkább a vele átfedésben kezdő Mikee Mykanic-et és a Killakikittet választotta, bár ez érthető, hiszen a két helyszín eléggé eltérő stílust képviselt ebben az idősávban. Utánuk Andro jött, majd Drop the Cheese egészen reggelig.

A szombat megint csak erősen indult, 9-től már az Irie Maffia dübörgött, akiket egyből a Akkezdet Phiai követett. Az Irie gyakran jár Kelet-Magyarországon, hozták a kötelező fergeteges hangulatot és bulit, úgy ahogyan azt tőlük megszoktuk. Egy ’Livin it easy’ –t azért hiányoltam kicsit, ha már a két csapat ilyen szépen összeért, ám a Kezdetes srácok pont lecsúsztak az Irie-ról, legnagyobb bánatomra. Az AKPH-s srácok főleg Pesten lépnek fel, Debrecen és térsége felé ritkábban veszik az irányt. Egész nyár alatt csak itt sikerült őket elkapnom, pedig három fesztiválra is benéztem. A koncert zseniális volt, a fényekkel rendkívül jól bántak. A sötétben induló, majd halvány szürkeségben előadott Budapestmód nagyon teli találat volt. Az újabb sötétség pedig már a Kis Kece dallamára jött el, itt azonban nem jött fény. Az egész Hisz Sztori „vakon” ment le, én kimondhatatlanul élveztem, pláne, amikor a tömeg szinte kivette a szót Saiid szájából. A Brainsnek ezután könnyű dolga volt, a mellette fellépő NKS elvitt néhány embert, ám annyian jöttek is még kintről. Colombo leadta a második koncertjét is, csökkenő lelkesedés nélkül, ugyan úgy végig ugrálta, törölközővel a zsebében, az egész koncertet. A bulit Ajkay Adam és Ludmilla zárta, ahogy számunkra a fesztivált is.

Summa summarorum

Összességében coolnak mondanám az egészet, de sajnáltam az első két nap ínségét, láthatóan beáldozva őket a húzó napok oltárán, ám mindenképpen látok benne potenciált, számomra évek óta kedves rendezvény. Lehet talán azért, mert nem 100000 ember megy keresztül a lábamon a három nap leforgása alatt, illetve alapvetően kedvelem az underground stílust és zenét, mely ugyan úgy megérdemel egy fesztivált, mint a reggae vagy a goa. A Kexxes srácok nagyon kitettek magukért, le a kalappal, a szervezést patikán megcsinálták, számunkra is végig segítőkészek voltak, úgy, hogy közben csak (fél)órákat aludtak. Észrevehető egy koncepcióváltás idén. Tavaly sokkal undergroundabb stílt vittek, például a Dope D.O.D.-vel, idén a magyar popularitással próbálkoztak. Kimaradt a Belga, Copy Con és külföldi húzónév, cserébe kaptunk Brainst, Irie Maffiát és Punnany Massifot. Nekem mindkettő bejött, ezután már csak az a kérdés, merre tovább jövőre?

 

 

Szöveg: Major Ádám
Képek: Hojcska Bálint

Kapcsolódó

UK Festival Awards 2018: a Sziget is az indulók között Cikk

A brit földnek akad egy saját külön bejáratú Festival Award megmérettetése már 15 éve, de a  szigetország kategóriái között mindig is jelen volt egy bizonyos ’Best Overseas Festivals’ lista is, amelyben Európa legjelentősebb, nem angol nagyrendezvényei kapnak helyet, és amelyben már jó pár éve bér

Woodstock Festival 2019: tényleg jön augusztusban a jubileum? Cikk

Mára már túlzás nélkül a legfontosabb és a legnépszerűbb formája a (nyári) kikapcsolódásnak a fesztiválozás, aminek origója egy bizonyos 1969-es rendezvény, a Woodstock Festival. Természetesen vannak hasonlóan nagy múltú európai rendezvények – mint például az Isle of Wight Festival, a Glastonbury

Tízezren ünnepelték a magyar könnyűzenét az Arénában Cikk

Szeptember 27-én este a NagyKoncert Aréna koncertshow keretében az elmúlt negyed évszázad kiemelkedő zenészei, alkotói vitték színpadra a legnagyobb slágereiket a Papp László Budapest Sportarénában.Ritkaságszámba megy, hogy ennyi közreműködő lép fel egy helyen, egy este, egy élő produkció keretébe

Sziget 2019: hétfőtől jegyelővétel! Cikk

Érdemes „térdelőrajtban” várni október 1-jét, akkor indul ugyanis a Sziget 2019 bérletek értékesítése, ráadásul reggel 10 órától – 24 órán keresztül – egy jelentős kedvezménnyel és ajándékokkal járó akcióval. Az már közismert, hogy Ed Sheeran lesz a 2019-es Sziget első napjának a headlinere, de bi