Megtöltötte Veszprémet a BALKAN:MOST fesztivál Hír

BALKAN:MOST - Dubioza Kolektiv

Hirdetés

Ha egy utcai fesztivál lehet teltházas, a BALKAN:MOST-nak sikerült. Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa történelmi belvárosában 3 napon keresztül több mint 7000 látogató táncolt, énekelt, kapcsolódott a térség sokszínű zeneiségéhez. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa legfontosabb világzenei programja nemcsak Manu Chaot látta vendégül, hanem 32 szabadtéri koncerten hozta közelebb a Balkán kurrens zenei arcát, miközben egy kiemelt szakmai eseményen a szakemberek is rengeteget tanultak a Balkán zenéjéről és a zeneiparról.


Napfény, tört ritmusok, baklava

A megnyitón Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa képviseletében kiemelte, a Balkán zenéje kiemelt helyet tölt be a város szívében és a BALKAN:MOST tovább színesíti Veszprém kulturális profilját.

A programfejlesztési igazgató szavait szó szerint tapasztalhatta meg az a többezer látogató, akik a történelmi belvárosban ugráltak a bosnyák ska punk ütemeire, hallgattak a cappella népdalokat, vagy kísérleti elektronikát és persze olyan világsztárokat mint Marina Satti vagy Manu Chao. 3 nap alatt átfogó zenei körképet kaphattunk a Balkánról: a térség 9 országából 32 fellépő mutatta meg annak sokrétű hagyományát és izgalmas jelenét. Még soha nem volt ekkora balkáni buli országunkban, de jó eséllyel még maga a balkán félsziget sem látott ekkora stílusgazdagságot egyszerre, egy zenei eseményen: minden volt az R’n’B-től a jazzig; rock, sevdalinka, lăutărească és elektronikus irányzatok is szerepeltek egymás mellett, megtöltve Veszprém utcáit.


Balkáni hangulat hömpölyög az utcazenészek városában

Veszprém az Utcazene Fesztiváljáról is lett híres, így nem meglepő, ha az UNESCO Zene Városa címét is viselő város tárt karokkal fogadta a laza balkáni zenészeket. A spontaneitás minden pillanatban érezhető volt: Daniele Sepe koncertjén egy magyar népdalénekes is csatlakozott az egyik dalhoz, Koszika csettintgetős játékkal nevettette a közönséget. A Dubioza többgenerációs teltházas bulit csinált, Almir Hasanbegović a közönség közé vetette magát, de az éneket nem hagyta abba. Az Oratnitza annyira felpörgette a hallgatóságot, hogy a koncert végeztével több százan táncoltak tovább - spontán táncházzá alakítva a teret. 

A szombati napon Zarina Prvasevda gyönyörű hangja lelkekig hatolt, megágyazva Marina Satti érzéki R’n’B-jének, amit az Óváros téri tömeg ujjongva fogadott. A szerencsések a forradalmár headliner, Manu Chao koncertjére is bejutottak, és így részesülhettek az exkluzív, több órás endorfin folyamban, amit az utcazenészből világsztárrá vált ska partizán vezényelt le.


Hídépítés zenén keresztül

A zenei örömünnepet háromnapos szakmai program, nagyszabású konferencia kísérte, több száz európai, magyar és balkáni résztvevővel. A fesztivál a MOST projekt egyik összegző eseménye, azé a négyéves átfogó vállalkozásé, ami a magyar Hangvető vezetésével, 4 szakmai pilléren nyugvó programmal integrálja a térség alkotóit és zenéjét az európai piacon. 

“Ez a legfontosabb esemény, ami a projektünk sikerét megmutatja, olyan, mint egy záróvizsga. Csak ez esetben az ünneplés már a vizsga alatt elkezdődött.” fogalmazott a Hangvető programigazgatója és a MOST egyik megálmodója Weyer Balázs, a konferencia megnyitóján.

A Kreatív Európa társfinanszírozásával megvalósuló projekt több száz zeneipari szakember, köztük 32 zenekar, 100 fiatal menedzser és 60 fesztivál karrierjét segítette képzéssel, kapcsolatokkal, mentorálással, gyakornoki programokkal, fellépési lehetőségekkel, pénzügyi támogatással. Az ő útjukat ünnepelte a BALKAN:MOST konferencia, utat adva az újabb együttműködéseknek, amelyet a koncerteken kívül célzott networking események céloztak.


Felhalmozott kapcsolati tőke

“Nagy lendületet adott nekünk a MOST, új kapcsolatokat. Rengeteget tanultunk a zeneiparról” -Katerina Dimitrovska, az észak-macedón Perija zenekar tagja így foglalta össze a zenekar tapasztalatait. 

Christine Semba a WOMEX színeiben és a Hangvető programigazgatója Weyer Balázs is a projekt hosszútávú hatásait emelték ki – az annak nyomán kiépült tartós kapcsolatokat és elköteleződést. A személyes kapcsolatok fontosságát, és a folytatás igényét hangsúlyozta a nemzetközi szaktekintély Simon Broughton, a vezető vilégzenei magazin, a Songlines szerkesztője és olyan balkáni szakemberek, mint Rok Kosir, a Sloven Music Information Center egyik vezetőjemanager és Emir Fulurija, az újonnan nyílt horvát exportiroda vezetője. A visszajelzésekből egyértelmű volt: a MOST teljesítette küldetését, de az nem ért véget, a balkáni zeneipar további figyelmet és építkezést igényel.

A nemzetközi szakembergárda kiemelt figyelemmel kísérte a feltörekvő balkáni előadókat, új kapcsolatok, meghívások születtek Veszprém festői helyszínein. A maga nemében egyedülálló szakmai esemény házigazdájaként a város is újfajta láthatóságot nyert, mint jelentős kulturális, zenei központ, ahol nyitottság fogadja a stíluskavalkádot és külföldi szakembereket.

 

BALKAN:MOST

Kapcsolódó

Jótékonyság és Budapest Park a fa alá Hír

Budapest Park karácsonyi kampány A Budapest Park a kezdetek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a koncertélményen túl egy egész estés és komplex közösségi élményt nyújtson vendégeinek, a karácsonyi időszakban pedig különösen fontosnak tartják hangsúlyozni a közösség erejét. Mivel missziójuknak tekintik az adományozás kultúrájána

Balaton Sound 2024: Marshmello, Nervo, Paul Kalkbrenner, Purple Disco Machine, Ben Nicky, Timmy Trumpet és a többiek Hír

marshmello Balaton Sound 2024 Neveket  hozott a Balaton Sound 2024! A régió legnagyobb strand bulija olyan fellépőket hoz majd el július 3. és július 7. között a Balaton partjára, mint Marshmello, a Nervo,Paul Kalkbrenner, Purple Disco Machine, Ben Nicky vagy Timmy Trumpet. Minden kétséget kizáróan a Heineken Balaton Sound ny

Exit 2024: 5 napos lesz a fesztival Hír

Exit Festival 2024 2024-ben is vár az újvidéki EXIT Fesztivál, aminek idei mottója: “Ébresszük fel együtt a szuperképességeinket!” Ennek fényében várjak az ifjú csillagok érkezését jövőre is  a világ több mint 120 országából a Péterváradi erődbe. A fesztivál célja idén, arra ösztönözni látogatóit, hogy felszabadítsá

Lenny Kravitz is a Colours of Ostrava 2024 fellépői között Hír

Lenny Kravitz A legendás zenész, Lenny Kravitz ugyan ritkán lép fel európai fesztiválokon, de ezúttal kivételt tesz, és közelgő turnéja során útba ejti Csehország egyik legnagyobb fesztiválját, a Colours of Ostrava-t is! Az ikonikus slágerek atyja, akinek a rock, a funk, a soul és a rhythm and blues szilárd ala