Jegyelővétel újratervezve - mi lesz veled elővételes jegypiac? Cikk

volt_hangulat

Oké, talán a jelen helyzetben talán még korai és némileg fájdalmas is a zeneipari újraindulásról – mármint a TÉNYLEGES újraindulásról – beszélni, de azért valamikor biztosan megtörténik, viszont az már most látszódik, hogy sok kisebb nagyobb változással kell majd megbarátkoznunk, mielőtt ismét többezres eseményeken adhatjuk át magunkat a zenének. 

Az egyik markáns, szervezői szempontból talán a legfontosabb tényező, az épp borulás szélén álló jegyelővételi rendszer változása. Nem véletlen, hogy az egyik legnagyobb fesztiválos online jegyplatform mögött álló Event Genius csapata is górcső alá tette a problémát, és összerakott egy ajánlást a ’Covid-19 álló’ lehetőségekről elsősorban szervezőknek és jegyértékesítési platformoknak. Persze hogy ezek közöl ki mivel szeretne vagy tud élni, az már sok egyéb függvénye, de legalább némi irányt kapunk a jelenlegi, nem épp a megoldásoktól hemzsegő időkben. Ezen merengtünk mi is egy sort:

Hirdetés


Jegyek a közösségi távolságtartásnak megfelelő eseményekre

A biztosabb húzások között van, ha eleve olyan eseményre árul jegyet a platform, amelyik a közösségi távolságtartás szabályai szerint működik. A nagyobb tömegeket célzó állóhelyes eseményeknél az új Virgin aréna mutathat utat a szeparált platformjaival. Ha nem is ilyen drága megoldással, de a küzdőterek kis szektoros felosztása, és ütemezett beengedés – adott jeggyel csak az adott időablakban lehet belépni, elkerülendő a várakozó többezres tömeget – alkalmazása lehet megoldás, amelyekhez ennek megfelelően felosztott jegykontingensek társulnának.

Az ültetett eseményeknél nyilván egyszerűbb a helyzet, itt a helyszín mérete és célzott létszám függvényében javasolnak rugalmas ülésrendeket kiállítani, ha szükséges akár több verziót is – ehhez az Event Genius online platformot is kínál – az előírt távolságok megtartása és persze ugyancsak ütemezett beengedés mellett. 


Rugalmas jegyek, voucherek

Lassan beivódik a köztudatba ez a megoldás, bár a valódi, nagy volumenű megvalósítása nem egyszerű kör. Ideális esetben úgy nézne ki, hogy egy adott összegű belépő, legyen az fesztiválbérlet vagy épp koncertjegy, bármilyen más, (hasonló) eseményre beváltható lenne egy egységes megfeleltetési rendszeren keresztül. (Kisebb léptékben, de hasonlót rakott össze például a Tixa csapata is) 

Nyilván ez az utolsó veszőig egzaktul kidolgozott feltételrendszert kíván, de feltehetően sokkal nyugodtabban vennének a rajongók például egy Volt  bérletet, ha tudják, hogyha bármi gond adódik az eseménnyel, ezt beválthatják mondjuk 2 nap SZIN-re és 2 nap Strand Fesztiválra.


Helyszíni jegyértékesítés redukálása

Potenciális gócpont lehet a helyszín jegyértékesítés, ezért érdemes lehet például az utolsó pillanatig, sőt a rendezvény alatt is  elérhetővé tenni az online jegyeket – és ha már itt tartunk minden eseményhez indítani online jegyelővételt – amelyeket nyilván nyomtatás nélkül be lehet mutatni. Ezek már egyébként itthon is bevett szokások, több platform is alkalmas a valós idejű kontingens-szinkronizálásra, már ’csak’ ki minden szinten el kell terjeszteni.

Ebben sokat segítenének a megbízható, gyors és biztonságos applikációk, amelyek a fentebb említett ’rugalmas jegycserére’ is alkalmasak.    


A helyszínen

Jó pár személyiségjogi kérdést vet fel, de nagyon a személykövetés valamilyen szintű megvalósítása felé haladnak a nagyrendezvények. Nyilván ennek praktikus eszköze lehet az egyébként is használt karszalag. Ehhez járnának még a placcon fertőtlenítő pontok, illetőleg a gyors egészségügyi ellenőrzéssel egybekötött beléptetés.

Ilyen vagy olyan formában ezekek a lehetőségek már ’közkézen keringenek’, sokan el is kezdték bevenni a fentieket a 2021-es terveikbe. Emellett az egész szakma tűkön ülve várja az augusztus 22-i lipcsei Restart-19 kísérlet október elejére várható eredményét, amelyen a terjedési mintázat mellett a lehetséges védekezési módozatokat is tesztelték. Ezek után pedig remélhetőleg tényleg csillan végre valami fény a 2020-as alagút végén …

 

Fotó: Volt Fesztivál

- fv -

Kapcsolódó

2022 júliusában érkezik a Love Parade új verziója Cikk

Love Parade hangulat Úgy néz ki 2022-ben révbe érhet a berlini Rave The Planet non-profit szervezet kezdeményezése, és bár a tervezetthez képest ugyan egy évvel később – az okát valószínűleg nem kell ecsetelni – de jövőre ismét beköltözhet a Love Parade hangulata a német fővárosba! Ha minden jól megy, az eseményre 20

Virtuális térben debütál a Lázár tesók első nagylemeze Cikk

Lázár tesók Az elmúlt év sok változást hozott a világban, és egész iparágakat kényszerített arra, hogy alapjaiban gondolják újra működésüket. Míg tavaly ilyenkor egy üres teremben játszani elképzelhetetlen lett volna, mára a közönség és a zenészek is alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. Így nem megle

Jótékonysági kampány indult a zeneipari háttérmunkások megsegítésére Cikk

Save The Backstage Segíts, hogy segíthessünk! Ezzel az alcímmel indul a #savethebackstage néven futó jótékonysági kezdeményezés, melyet olyan zeneipari háttérmunkások hoztak létre, akik a nehéz helyzetbe került zene- és rendezvényipar munkavállalóinak szeretnének segíteni a maguk eszközeivel. A befolyó bevételt a Fá

Január 15-én online ismerkedhetünk a Müpa Zeneműpályázat díjnyertes alkotásaival Cikk

Ajtony Csaba A Müpa 2020 decemberében lezárult zeneműpályázatán 48 zeneszerző és alkotótársaik 54 műve kapott díjat. A legkiválóbbnak értékelt pályamunkák közül az első darab ősbemutatójára január 15-én kerül sor az Átlátszó Hang Fesztiválon: Virág Anna Virág Therapy of a Bipolar Bear című kamarazenekari műve