Bevettük az erődöt – Az EXIT 2017-en jártunk! Cikk

A régióban már aligha kell bárkinek is bemutatni Szerbia rendezvény-büszkeségét, az újvidéki Exit Festivalt, amely a 2000-es alapítása óta a térség egyik legkomolyabb fesztiváljává nőtte ki magát, 2017-re pedig már egy egész fesztiválsorozat – alias Summer Of Love – központi eseménye lett, amit bizony már a csapatunk sem hagyhatott ki!

Hirdetés

Az idén már egy 0. nappal is dúsult a fesztivál, amiről sajnos mi lecsúsztunk, de pár kérdéssel azért megvámoltuk a The Killers exkluzív szerb koncertjét megélt ismerősöket és szinte kivétel nélkül teli szájjal dicsérték a fellépést, amihez azért páran anyázták a bejutást, ami a sztorik szerint még nem igazán volt rajtra kész. Mire mi a bejárathoz és jegyekhez jutottunk addigra már simábban ment midben, mint egy nascar gép kerékcsapágyában, úgyhogy a Péterváradi erődhöz érve szinte egy lendülettel vethettük be magunkat az Exit idei etapjába!

Nem először jártam már itt, de először igyekeztem a fesztivál ’veséjébe látni’ és még jobban megszerettem, amit ott találtuk! Szinte nem is tudatosult bennem, hogy milyen jól eltalált olvasztótégely ez a rendezvény: itt van a Péterváradi erőd miliője, a múlt egy szelete, amit évről-évre bevesz egy komplett nagyfesztivál, modern technikával, 21. századi bulikkal és arcokkal.

Az Exit Festival fizikailag és mentálisan is tökéletesen kirekeszti a hétköznapokat, azon kevés – általam ismert – fesztiválok egyike,a hol tényleg a lehető legjobb értelemben vett agymosáson esek át pár napra. Imádok itt haverkodni, imádom a színes tömeget - apropó, idén 60 országból voltak itt, több mint 200 000-en - és zenei felhozatalt, na és nem mellékesen a baráti árakat. Ez a fesztivál egyszerre nagyvilági és jó értelemben kelet-európai és ez az, amiért egyre többen ide ütemezik a nyaruk csúcspontját!

Naná, hogy egy zenei fesztivál legfontosabb eleme a fellépősor, de bevallom pár éve már az élmények és a hangulat dönti el, merre visznek a nyári buli-útjaim. Azért nyilván jó pár koncertre és éjszakai buliba elveredtünk, amiknél ismét csak kiemelném, mennyire hangulatosan szürreális élmény az erőd falai és sáncai között meghúzódó helyszíneket ’megtalálni’! A társaságom  zöme előbb utóbb az Explosive Stage-nél kötött ki, de azért rendesen bejártuk napról-napra az egész placcot, és az én lelkemet például rednesen megpendítette többek között Liam Gallagher, Paul Kalkbrenner vagy a Years & Years koncertje.

Nagyon jól döngölt a Noisia, de a Foreign Beggars sem tudott nálam hibázni, a baromi jó volt élőben látni a legendás The Damned-et, szinte misztikus élményt adott a svájci Samael , az agyunkat meg konkértan ledarálta a The Black Dahlia Murder. Még külön kiemelném az eleddig számomra sajnos (!) kieső Rag'n'Bone Man eszméletlenül átütő éneklését: nem sok közöm volt eddig a soul stílushoz, de elképesztő életet és hangulatot lehelt a brit énekes az Exit közönségébe!

Szóval sikerült egész vegyesre kerekíteni az élménygyűjtést, de valahol ez lenne ezeknek a rendezvényeknek a célja: mászkálni, ismerkedni emberekkel és zenékkel, bulizni… egyszóval nyitottan állni szembejövő világra! Szóval szerintem ilyen egy jó fesztivál és ilyen egy jó fesztiválélmény, azaz ilyen az EXIT! Még egyszer köszönjük a fesztiválnak és a hivatalos magyar partnerének, a Meex csapatának a lehetőséget, jövőre folytatás!   

EXIT 2018 infók >>>


Szöveg: Fesztiválok Városa
Forók: Exit Festival

Kapcsolódó

Nyerj páros 4 napos bérletet az Exit 2017-re! Cikk

A tavalyi évhez hasonlóan idén is ringbe szállhattok páros bérletért az szerb Exit Festival-ra! A térség egyik leghangulatosabb rendezvénye már a varázslatos helyszínével azonnal a látogatók szívébe lopja magát, ráadásul a mindezt rendre egy ízes fellépősorral és korrekt árakkal fűszerezik a szervez