Michael Eavis: a Glastonbury nem bírna ki még egy kényszerű kihagyást Cikk

Glastonbury Festival hangulat

Hirdetés

Azért szerencsére alapvetően nem szól a fáma a 2021-es szezon elkaszálásáról, és fesztiválok jelentős része már készül a visszatérő évadra. viszont lássuk be, jelenleg Damoklész kardja minden nagyrendezvény kapcsán előkerül a hüvelyéből, ha felmerül a téma. Épp ezért kérdezte meg a The Guardian is a világ legrangosabb fesztiváljának az atyját, Michael Eavist és lányát, hogy mondják el gondolataikat, mi történne, ha esetleg jövőre sem lehet megrendezni a Glastonbury Festivalt.

A válasz röviden: valószínűleg tönkremennek. Ugyanis a rögvalóság az, hogy bármennyire is stabil és masszív egy rendezvény, lényegében pont a mérete miatt szükséges óriási gépezetet nem lehet fenntartani az éves bevételek, és azok folyamatos visszaforgatása nélkül. Hiába van szó ez esetben egy bikaerős fesztiválról, amelynek nyilván megvannak a maga forrásai, ezek nem végtelenek, és két év kényszerű kihagyást ( = masszív veszteség-termelést) egyszerűen nem bírna ki a Glasto sem, ahogy nem mellékesen a brit, vagy úgy általában a teljes zeneipar és rendezvényipar sem. Ez – ahogy Eavis is utal rá az interjúban – szinte valamennyi nagyfesztiválnál egy nagyon érzékeny pont most, még ha a jelen állás szerint azért a 2021-es szezon még nincs veszélyben.

Michael Eavis lánya, Emily még hozzátette, hogy természetesen vannak terveik a legrosszabb esetre is, elvégre a rendezvény egy igazi túlélő, megannyi kemény szituációval a háta mögött, de azért alapvetően optimisták a 2021-es évet illetően. A jövő évi tervezés jelenlegi fázisában óriási hangsúlyt kapnak a lehetséges új biztonsági intézkedések, amelyek között szerepel például egy plusz vírustesztelő-állomás a beléptetésnél, követő-applikációk, de nagyon bíznak egy belátható időn belül elérhető vakcinában is.

A fesztiválipar érdekeinek képviselete és a Covid-19 okozta, illetve hasonló szituációkra történő megoldáskeresés végett már kezd felvázolódni egy együttműködés a legnagyobb brit rendezvények között, de ez még nagyon korai stádiumban van. Ezen a téren remélhetőleg valamennyi ’fesztiválozó’ ország lépni fog, és igyekeznek szoros együttműködéseket tető alá hozni, akár eddig konkurensnek számító szervezők és események között is, hiszen a fesztiválok mára már nem csak elvitathatatlan részei a kultúrának, de igen komoly alakítói is annak, nagy veszteség lenne, ha nem lehetne őket megtartani.

Egyébként a Glastonbury 2021 kapcsán még képlékeny, hogy mely fellépőket tudják megtartani a jövő évi szezonra az idei line-upból, de ha miden jól megy, egy tengerparti eseményt is összehoznak majd a szervezők, illetőleg a következő évben még komolyabb hangsúlyt kap a fesztivál zöldítése, amelyet egyébként a közönség is értékel, sőt már egy jó része el is vár. 

Természetesen a Glastonbury szervezői, ahogy valószínűleg valamennyi kis- és nagyrendezvény szervezői, bíznak benne, hogy a 2021-es szezon csorbulása végül megmarad elméleti szinten, és - bár biztosan lesznek észrevehtő változások - jövőre már a legnagyobb nyugalommal vethetik bele magukat a rajongók a fesztiválozásba.

 

A cikk teljes egészében a The Guradian oldalán >>>

 

-fv-

Kapcsolódó

98%-os bevételcsökkenést hozott a második negyedév a Live Nationnél Cikk

Live Nation Entertainment Már nem csak a szakmában dolgozók, de bárki, aki koncertekre, fesztiválokra jár (vagy járna), vagy csak figyeli a jelen gazdasági folyamatokat, tudja, hogy szinte miden szuszt kezdenek kiszorítani a zeneiparból a világjárvány kapcsán hozott intézkedések. Ennek egyik újabb példáját a Live Nation id

Hazai fesztiválok 2021: időpontok, jegyek és fellépők (frissített lista) Cikk

fesztiválhangulat (Sziget Fesztivál) Ahogy a korábbi évekre, 2021-re is igyekszünk összeállítani egy minél teljesebb fesztivállistát a legfontosabb rendezvényinfókkal, azt viszont álmunkban sem gondoltuk volna, hogy már az előző nyár lefutása előtt ennyivel nekiállhatunk, de sajnos ez van, ha lényegében kiesik egy teljes szezon… Az

Kiesnek a nagyrendezvények: a nyár végén sem lesz fesztiválszezon… Cikk

elmaradnak a nyárzáró fesztiválok is A nyár elején még bizakodva néztünk az évszak vége felé, ahová jó pár, eredetileg is oda tervezett és oda átvonult fesztivál tárazta be magát, hogy pár hétre azért csak kapjunk ízelítőt a szezonból, ám sajnos a vírustörténet ezt is átírta: az Európában ismét növekvő esetszám miatt a magyar kormány

Sziget Together Online: egyhetes virtuális bulival készül a Sziget-csapat! Cikk

Sziget Together Online Jó nagy űrt hagy nem csak Magyarország de a kontinens rendezvénypiacán a Sziget hiánya, de azért némi gyógyírt csak összehoznak a szervezők, és augusztus 5-én útnak indítják az egyhetes Sziget Together Online-t, hogy amíg várjuk a 2021-es etap első infóit – na és persze magát a jövő évi fesztivált