Michael Eavis: a Glastonbury nem bírna ki még egy kényszerű kihagyást Cikk

Glastonbury Festival hangulat

Hirdetés

Azért szerencsére alapvetően nem szól a fáma a 2021-es szezon elkaszálásáról, és fesztiválok jelentős része már készül a visszatérő évadra. viszont lássuk be, jelenleg Damoklész kardja minden nagyrendezvény kapcsán előkerül a hüvelyéből, ha felmerül a téma. Épp ezért kérdezte meg a The Guardian is a világ legrangosabb fesztiváljának az atyját, Michael Eavist és lányát, hogy mondják el gondolataikat, mi történne, ha esetleg jövőre sem lehet megrendezni a Glastonbury Festivalt.

A válasz röviden: valószínűleg tönkremennek. Ugyanis a rögvalóság az, hogy bármennyire is stabil és masszív egy rendezvény, lényegében pont a mérete miatt szükséges óriási gépezetet nem lehet fenntartani az éves bevételek, és azok folyamatos visszaforgatása nélkül. Hiába van szó ez esetben egy bikaerős fesztiválról, amelynek nyilván megvannak a maga forrásai, ezek nem végtelenek, és két év kényszerű kihagyást ( = masszív veszteség-termelést) egyszerűen nem bírna ki a Glasto sem, ahogy nem mellékesen a brit, vagy úgy általában a teljes zeneipar és rendezvényipar sem. Ez – ahogy Eavis is utal rá az interjúban – szinte valamennyi nagyfesztiválnál egy nagyon érzékeny pont most, még ha a jelen állás szerint azért a 2021-es szezon még nincs veszélyben.

Michael Eavis lánya, Emily még hozzátette, hogy természetesen vannak terveik a legrosszabb esetre is, elvégre a rendezvény egy igazi túlélő, megannyi kemény szituációval a háta mögött, de azért alapvetően optimisták a 2021-es évet illetően. A jövő évi tervezés jelenlegi fázisában óriási hangsúlyt kapnak a lehetséges új biztonsági intézkedések, amelyek között szerepel például egy plusz vírustesztelő-állomás a beléptetésnél, követő-applikációk, de nagyon bíznak egy belátható időn belül elérhető vakcinában is.

A fesztiválipar érdekeinek képviselete és a Covid-19 okozta, illetve hasonló szituációkra történő megoldáskeresés végett már kezd felvázolódni egy együttműködés a legnagyobb brit rendezvények között, de ez még nagyon korai stádiumban van. Ezen a téren remélhetőleg valamennyi ’fesztiválozó’ ország lépni fog, és igyekeznek szoros együttműködéseket tető alá hozni, akár eddig konkurensnek számító szervezők és események között is, hiszen a fesztiválok mára már nem csak elvitathatatlan részei a kultúrának, de igen komoly alakítói is annak, nagy veszteség lenne, ha nem lehetne őket megtartani.

Egyébként a Glastonbury 2021 kapcsán még képlékeny, hogy mely fellépőket tudják megtartani a jövő évi szezonra az idei line-upból, de ha miden jól megy, egy tengerparti eseményt is összehoznak majd a szervezők, illetőleg a következő évben még komolyabb hangsúlyt kap a fesztivál zöldítése, amelyet egyébként a közönség is értékel, sőt már egy jó része el is vár. 

Természetesen a Glastonbury szervezői, ahogy valószínűleg valamennyi kis- és nagyrendezvény szervezői, bíznak benne, hogy a 2021-es szezon csorbulása végül megmarad elméleti szinten, és - bár biztosan lesznek észrevehtő változások - jövőre már a legnagyobb nyugalommal vethetik bele magukat a rajongók a fesztiválozásba.

 

A cikk teljes egészében a The Guradian oldalán >>>

 

-fv-

Kapcsolódó

Jazzpiknik 2021: megérkezett a Fábián Juli Színpad teljes line-upja Cikk

Paloznaki Jazzpiknik 2021 - Saya Noé Július utolsó két napján Paloznakon örömzenél a magyar jazzélet színe-java! A Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. A 9. Paloznaki Jazzpikniken olyan művészekkel

Művészetek Völgye 2021: közel 2000 program szaladt össze a jubileumra Cikk

Művészetek Völgye 2021  - kész a program 30. jubileumát ünnepli július 23.és augusztus 1. között a Művészetek Völgye! Sok-sok könnyűzenei koncerttel, irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti programmal, valamint biciklis, gyalogos túrákkal és a megszokott Völgyhangulattal tér vissza az ország legnagyobb összművészeti f

Péntektől, több mint 600 nap után újra koncertek a Budapest Park nagyszínpadán! Cikk

Budapest Park 2021 Talán még sosem volt olyan boldog a nyitás pillanata a Budapest Park dolgozói, a fellépő zenészek és a közönség számára, mint idén. Május utolsó hétvégéjén bulisorozatokkal indult el az élet a Parkban, június 4-én pedig nagyon hosszú kihagyás után újra élettel telik meg a nagyszínpad. A tervezett

Music Hungary Szövetség: újranyitási útmutató és érvek az 5%-os kulturális ÁFA mellett Cikk

Music Hungary Szövetség Bár a kormány még mindig nem adott egyértelmű mérföldköveket a zenés, táncos rendezvények tartásával kapcsolatban, a könnyűzenei szektor úgy készül, hogy ha zöld utat kapnak a koncertek, ne legyen akadálya a biztonságos rendezvénytartásnak. A szektor újraindítása bizonyára nem lesz könnyű, de a Mu