1922 óta éve frissít: dióhéjban a radler-sztori Cikk
Hirdetés
A nyári időszak kedvenc sörös frissítőjének népszerűsége ezekben az években éri el a tetőpontját. Ehhez pedig az kellett, hogy világszerte egyre kedveltebbé váljanak az alkoholmentes sörök, és azok gyümölccsel készülő változatai. A trend nyertese pedig minden kétséget kizáróan a radler.
Pedig a radler sztorija a legenda szerint egyáltalán nem indult valami fényesen: 1922 nyarán a München melletti Kugler-Alm vendéglőben épp kifogyóban volt a sör, mire Franz Xaver Kugler, a tulajdonos kénytelen volt úgy csapolni, hogy fél pohár limonádéra töltötte rá a sört. A szükségmegoldás pedig annyira bejött a környéken bringázó turistáknak, hogy utánuk nevezték el az új italt, a Radfahrerből így lett radler.
Azt nem tudjuk, mit szólna Herr Kugler, ha tudná, hogy nem egészen száz évvel később szinte minden valamire való sörgyártó rendelkezik saját radlerrel, és az általa megalkotott citromos ízesítés mellett más gyümölcsök is egyre inkább helyet kapnak, sok esetben helyi ízekkel fűszerezve a sört.
A sör és gyümölcsital házasításából született frissítőket Nagy-Britanniában shandy, Franciaországban pedig panaché néven találjuk meg, az viszont közös bennük, hogy eleinte leginkább 2-2,5 százalékos alkoholtartalmúak voltak, mára azonban – főképp a fiatalok, a sportolók és a sofőrök megelégedésére – egyre nagyobb piacot hódít meg az alkoholmentes változat.
Magyarországon a Pécsi Sörfőzde ízesített márkája volt az első ilyen típusú hazai termék. Pécsen alkoholmentes szűrt sörből, cukor hozzáadásával, valódi gyümölcs kivonattal, szén-dioxiddal dúsítva készülnek a radlerek, amelyeket idén megújított a baranyai sörfőzde, olyan új arculattal frissítve a termékcsaládot, ami illeszkedik Magyarország legrégebben működő Sörgyárához, mégis friss, modern hatást kelt. Az új Pécsi Raderek bodza, citrom és meggy ízekben találhatóak meg a boltok polcain.
Pécsi Sörfőzde
Kapcsolódó
Márciusban jön a Taste Balaton Fesztivál! Cikk
Márciusban a TASTE BALATON fesztivállal indul a tavasz a Balatonon, amikor már mindannyiunknak úgyis hiányzik, hogy kimozduljunk, zsizsegjünk, szabadba menjünk, új élmények felé nyissunk. Utóbbiból lesz bőven a fesztivál 10 napja alatt: március 7. és 16. között 25 fő helyszínen és izgalmas TASTE B
2025-ben is nyarat indít a Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál Cikk
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Szabadság téren, hogy bemutassa és ünnepelje a magyar és nemzetközi borok és pezsgők gazdag világát. A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat. Az elmúlt években a fesztivál a b
2025 lesz a magyar sörturizmus éve? Cikk
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 – Országos Főzdetúra térkép, amellyel ingyenesen látogathatók jövőre a benne szereplő üzemek. A sörfőzdelátogatások mellé pedig sörkóstolót is kapnak a vendégek.
Mutatós, a sörkedvelők körében bizonyára rendkívül népszerű kiadvány jel
A világ figyelmének központjába kerül a tokaji bor Cikk
A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyú