1922 óta éve frissít: dióhéjban a radler-sztori Cikk

Pécsi Radler

Hirdetés

A nyári időszak kedvenc sörös frissítőjének népszerűsége ezekben az években éri el a tetőpontját. Ehhez pedig az kellett, hogy világszerte egyre kedveltebbé váljanak az alkoholmentes sörök, és azok gyümölccsel készülő változatai. A trend nyertese pedig minden kétséget kizáróan a radler.

Pedig a radler sztorija a legenda szerint egyáltalán nem indult valami fényesen: 1922 nyarán a München melletti Kugler-Alm vendéglőben épp kifogyóban volt a sör, mire Franz Xaver Kugler, a tulajdonos kénytelen volt úgy csapolni, hogy fél pohár limonádéra töltötte rá a sört. A szükségmegoldás pedig annyira bejött a környéken bringázó turistáknak, hogy utánuk nevezték el az új italt, a Radfahrerből így lett radler.

Azt nem tudjuk, mit szólna Herr Kugler, ha tudná, hogy nem egészen száz évvel később szinte minden valamire való sörgyártó rendelkezik saját radlerrel, és az általa megalkotott citromos ízesítés mellett más gyümölcsök is egyre inkább helyet kapnak, sok esetben helyi ízekkel fűszerezve a sört.

A sör és gyümölcsital házasításából született frissítőket Nagy-Britanniában shandy, Franciaországban pedig panaché néven találjuk meg, az viszont közös bennük, hogy eleinte leginkább 2-2,5 százalékos alkoholtartalmúak voltak, mára azonban – főképp a fiatalok, a sportolók és a sofőrök megelégedésére – egyre nagyobb piacot hódít meg az alkoholmentes változat.

Magyarországon a Pécsi Sörfőzde ízesített márkája volt az első ilyen típusú hazai termék. Pécsen alkoholmentes szűrt sörből, cukor hozzáadásával, valódi gyümölcs kivonattal, szén-dioxiddal dúsítva készülnek a radlerek, amelyeket idén megújított a baranyai sörfőzde, olyan új arculattal frissítve a termékcsaládot, ami illeszkedik Magyarország legrégebben működő Sörgyárához, mégis friss, modern hatást kelt. Az új Pécsi Raderek bodza, citrom és meggy ízekben találhatóak meg a boltok polcain.

 

Pécsi Sörfőzde

Kapcsolódó

2025-ben is Bor & Pezsgő Fesztivállal indul a budapesti nyár Cikk

Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep  2025 A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Szabadság téren, hogy bemutassa és ünnepelje a magyar és nemzetközi borok és pezsgők gazdag világát. A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat. Az elmúlt években a fesztivál a b

Mi kerül idén a Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál poharába? Cikk

IV. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál Egyre tudatosabbak, alkalomszerűbbek, ízlésükben nyitottabbak: ilyenek ma a magyar borfogyasztók. A Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál szervezői idén is azért dolgoznak, hogy a kulturált borfogyasztás és a borral kapcsolatos élmények újra a hétköznapok részévé váljanak, különösen a fiatalabb gener

Május 17-én minden út a sörfőzdékhez vezet! Cikk

Nyitott Főzdék Napj 2025 Hétvégén, május 17-én, szombaton országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék, amelyek sörbemutatókkal, kulturális programokkal és sörtörténeti kvízekkel is várják a látogatókat. Kora délutántól egészen késő estig kínál programokat idén a Nyitott Főzdék N

Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk

2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi