1922 óta éve frissít: dióhéjban a radler-sztori Cikk

Pécsi Radler

Hirdetés

A nyári időszak kedvenc sörös frissítőjének népszerűsége ezekben az években éri el a tetőpontját. Ehhez pedig az kellett, hogy világszerte egyre kedveltebbé váljanak az alkoholmentes sörök, és azok gyümölccsel készülő változatai. A trend nyertese pedig minden kétséget kizáróan a radler.

Pedig a radler sztorija a legenda szerint egyáltalán nem indult valami fényesen: 1922 nyarán a München melletti Kugler-Alm vendéglőben épp kifogyóban volt a sör, mire Franz Xaver Kugler, a tulajdonos kénytelen volt úgy csapolni, hogy fél pohár limonádéra töltötte rá a sört. A szükségmegoldás pedig annyira bejött a környéken bringázó turistáknak, hogy utánuk nevezték el az új italt, a Radfahrerből így lett radler.

Azt nem tudjuk, mit szólna Herr Kugler, ha tudná, hogy nem egészen száz évvel később szinte minden valamire való sörgyártó rendelkezik saját radlerrel, és az általa megalkotott citromos ízesítés mellett más gyümölcsök is egyre inkább helyet kapnak, sok esetben helyi ízekkel fűszerezve a sört.

A sör és gyümölcsital házasításából született frissítőket Nagy-Britanniában shandy, Franciaországban pedig panaché néven találjuk meg, az viszont közös bennük, hogy eleinte leginkább 2-2,5 százalékos alkoholtartalmúak voltak, mára azonban – főképp a fiatalok, a sportolók és a sofőrök megelégedésére – egyre nagyobb piacot hódít meg az alkoholmentes változat.

Magyarországon a Pécsi Sörfőzde ízesített márkája volt az első ilyen típusú hazai termék. Pécsen alkoholmentes szűrt sörből, cukor hozzáadásával, valódi gyümölcs kivonattal, szén-dioxiddal dúsítva készülnek a radlerek, amelyeket idén megújított a baranyai sörfőzde, olyan új arculattal frissítve a termékcsaládot, ami illeszkedik Magyarország legrégebben működő Sörgyárához, mégis friss, modern hatást kelt. Az új Pécsi Raderek bodza, citrom és meggy ízekben találhatóak meg a boltok polcain.

 

Pécsi Sörfőzde

Kapcsolódó

A világ figyelmének központjába kerül a tokaji bor Cikk

A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyú

4 napig minden a sörről szól a Városligeti Műjégpályán Cikk

OktoBeerfest 2024 Gigászi sör és gasztronómiai választékkal várják az érdeklődőket október 10. és 13. között a Városligeti Műjégpályára az OktoBeerfest szervezői. Az ország sörbuliján kézműves főzdesor és streetfood tér gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon étlen-szomjan, a vidám hangulatot pedig a meghívott sz

Minőségi kézműves sörökkel elindult a 8. Belvárosi Sörfesztivál Cikk

Minőségi kézműves sörökkel elindult a 8. Belvárosi Sörfesztivál Nyolcadik alkalommal tölti meg sörrel mától szeptember 8-ig a budapesti Szabadság teret a Belvárosi Sörfesztivál. A több mint 300-féle sör, köztük 20 százalékban kézműves söröket forgalmazó SPAR Magyarország támogatásával megvalósuló fesztivál látogatói idén is megkóstolhatják a hazai és nemzetköz

Jön az ősz legbalatonibb fesztiválja - Fügefeszt októberben! Cikk

FügeFeszt 2024 A Fügefeszt szervezői szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni. Idén ősszel először jelentkezik a különleges, közvetlen Balaton parti helyszínen megrendezett Fügefeszt, ami bár az ilyenkor mindenhol fellelhet