200 pezsgő és 120 champagne: Magyarország legnagyobb pezsgőkóstolója jön június közepén Cikk
Hazánkban még soha nem látott választékkal várja a pezsgőrajongókat a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. A korábbi évekhez képest sikerült a rendezvényt még izgalmasabbá és vonzóbbá tenni: a belépőjegy több, mint 30 hazai és 50-nél több nemzetközi márka válogatott tételeinek kóstolását foglalja magában, így közel 200 pezsgő, franciacorta, cava, crémant, prosecco, sekt és újvilági pezsgő szerepel a kínálatban. A champagne teremben – külön térítés ellenében - 120 tétel között válogathatnak az ínyencek.
Hirdetés
Június 16-án 14.00 órakor nyitja meg kaput az év legnagyobb és legszínvonalasabb pezsgős rendezvénye, és egészen 22.00 óráig várja a Corinthia Hotel Budapest termeiben a vendégeket a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. Az ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, akik elsősorban csendes boraikról ismertek. Az Etyek-Budai borvidék termelői közös standjukon 8 etyeki pezsgőt mutatnak be. A gyümölcsös, könnyed tankpezsgőktől a tradicionális eljárással készült, érlelt, évjáratos pezsgőkig számos pezsgőstílus vonul fel; a hazai kínálaton túl pedig Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetőek lesznek a forgalmazó kiállítóknál, alkalmat kínálva a különböző tételek összekóstolására, az adott termőhelyek, szőlőfajták és pezsgőkészítései eljárások összehasonlítására.
Champagne terem: 34 márka, 120 tétel
A Champagne Terem egyedülálló lehetőséget biztosít a világklasszis champagne-ok alaposabb megismerésére, hiszen számos tétel poharazva is elérhető lesz. A különböző champagne házak és stílusok közötti eligazodásban Varró-Turóczi Anett champagne-kereskedő lesz a vendégek segítségére. Összesen 34 champagne ház 120 tételét lehet nyugodt körülmények között, akár előzetes asztalfoglalással megkóstolni; a legnagyobb nevek (Moët&Chandon, Piper Heidsieck, Bollinger, Roederer, Veuve Clicquot) ugyanúgy képviseltetik magukat, mint az ikonikus szuperprémium márkák (Dom Pérignon, Salon, Krug) és az egyedi karakterük miatt keresett kisebb pezsgőházak (Lancelot-Pienne, Moussé&Fils). A Palmer champagne ház pedig ezen az eseményen debütál Magyarországon, hat különböző tétellel.
Két exkluzív mesterkurzus, négy rövid minikurzus
A szervezők már 13 órától várják a Caviar&Bull étterembe mindazokat, akik egy-egy témában szakértő kalauzolással kívánnak elmélyedni – és fantasztikus pezsgőket kóstolni. Az első mesterkurzuson Szabó Péterosztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok mesélnek arról, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő – természetesen kóstolással alátámasztva mondanivalójukat. 14.45-től Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 olyan prestige cuvée-t mutat be, amelyek még a gyakorlott champagne kóstolókat is minden bizonnyal lenyűgözik. A minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne- tradíciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők; Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák „Sekt”, végül pedig a spanyol cava-k legjavát hozza el a Vino Castillo.
A Pezsgő Június legjobb tételei
Immár hagyomány, hogy a Winelovers nagykóstolókat megelőzi az adott tematikához kapcsolódó teszt. Most sem volt ez másképp: az öt fős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.
Zsűritagok voltak:
- Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je
- Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője
- Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója
- Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakíró
- Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője
A teszt alapján a zsűri az alábbi tételeket ítélte a legjobbnak a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül:
Top 10 magyar pezsgő
- 1. Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015
- 2. Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012
- 3. Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay
- 4. François, President Brut 2014
- 5. Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature
- 6-7. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010
- 6-7. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014
- 8-9. Hungaria, Pinot Blanc Brut Jubileum Edition
- 8-9. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut 2014
- 10. Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014
Top 5 külföldi pezsgő
- 1-2. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014
- 1-2. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011
- 3. Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava
- 4. Wolfberger, Crémant d'Alsace Riesling Brut
- 5. Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014
Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je a következőképp összegezte a teszt tanulságait:„Örömteli, hogy hazánkban egyre többen próbálkoznak pezsgőkészítéssel, viszont nem feltétlenül a közízlést kellene előtérbe helyezni a fajtaválasztás, dosage és technológia tekintetében – ami meghatározza a pezsgőn belüli egyensúlyt vagy annak hiányát. Külön felhívnám a figyelmet a degorzsálás utáni palack-pihentetés fontosságára. Az is örömteli, hogy a pezsgőfogyasztók köre is fejlődik itthon – mind számosságban, mind pedig igényességben.”
Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője szintén kiemelte a hazai közönség egyre magasabb elvárásait és a pezsgőkultúra térhódítását: „Évről évre azon dolgozunk, hogy mind több minőségi borral és pezsgővel ismertessük meg a kóstolóinkra ellátogató vendégeket; minél színvonalasabb mesterkurzusokkal, kiegészítő programokkal és kiállítókkal töltsük meg rendezvényeinket, hogy valóban feledhetetlen élményt nyújtson a velünk eltöltött idő. Azt tapasztaljuk, hogy a pezsgő népszerűsége növekszik: már nem csak ünnepi alkalmakkor kerül ez az ital a poharakba, hanem a mindennapok fényét is emeli.”
Sajtóanyag: Winelovers
Kapcsolódó
Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi
Május 17-én újra Nyitott Főzdék Napja! Cikk
Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján idén is a különleges fűszerekkel, speciális komlózási eljárásokkal készülő, vagy épp különféle hordókban érlelt sörök lesznek a középpontban.
Ahogy azt a sö
Megvan a 2025-ös nyár desszertje? Cikk
Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, bulis, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készül, és április 20-tól a Szent István Bazilikánál bárki me
Márciusban jön a Taste Balaton Fesztivál! Cikk
Márciusban a TASTE BALATON fesztivállal indul a tavasz a Balatonon, amikor már mindannyiunknak úgyis hiányzik, hogy kimozduljunk, zsizsegjünk, szabadba menjünk, új élmények felé nyissunk. Utóbbiból lesz bőven a fesztivál 10 napja alatt: március 7. és 16. között 25 fő helyszínen és izgalmas TASTE B