200 pezsgő és 120 champagne: Magyarország legnagyobb pezsgőkóstolója jön június közepén Cikk

Hazánkban még soha nem látott választékkal várja a pezsgőrajongókat a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. A korábbi évekhez képest sikerült a rendezvényt még izgalmasabbá és vonzóbbá tenni: a belépőjegy több, mint 30 hazai és 50-nél több nemzetközi márka válogatott tételeinek kóstolását foglalja magában, így közel 200 pezsgő, franciacorta, cava, crémant, prosecco, sekt és újvilági pezsgő szerepel a kínálatban. A champagne teremben – külön térítés ellenében - 120 tétel között válogathatnak az ínyencek.

Hirdetés

Június 16-án 14.00 órakor nyitja meg kaput az év legnagyobb és legszínvonalasabb pezsgős rendezvénye, és egészen 22.00 óráig várja a Corinthia Hotel Budapest termeiben a vendégeket a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. Az ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, akik elsősorban csendes boraikról ismertek. Az Etyek-Budai borvidék termelői közös standjukon 8 etyeki pezsgőt mutatnak be. A gyümölcsös, könnyed tankpezsgőktől a tradicionális eljárással készült, érlelt, évjáratos pezsgőkig számos pezsgőstílus vonul fel; a hazai kínálaton túl pedig Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetőek lesznek a forgalmazó kiállítóknál, alkalmat kínálva a különböző tételek összekóstolására, az adott termőhelyek, szőlőfajták és pezsgőkészítései eljárások összehasonlítására.

Champagne terem: 34 márka, 120 tétel

Champagne Terem egyedülálló lehetőséget biztosít a világklasszis champagne-ok alaposabb megismerésére, hiszen számos tétel poharazva is elérhető lesz. A különböző champagne házak és stílusok közötti eligazodásban Varró-Turóczi Anett champagne-kereskedő lesz a vendégek segítségére. Összesen 34 champagne ház 120 tételét lehet nyugodt körülmények között, akár előzetes asztalfoglalással megkóstolni; a legnagyobb nevek (Moët&Chandon, Piper Heidsieck, Bollinger, Roederer, Veuve Clicquot) ugyanúgy képviseltetik magukat, mint az ikonikus szuperprémium márkák (Dom Pérignon, Salon, Krug) és az egyedi karakterük miatt keresett kisebb pezsgőházak (Lancelot-Pienne, Moussé&Fils). A Palmer champagne ház pedig ezen az eseményen debütál Magyarországon, hat különböző tétellel.

Két exkluzív mesterkurzus, négy rövid minikurzus

A szervezők már 13 órától várják a Caviar&Bull étterembe mindazokat, akik egy-egy témában szakértő kalauzolással kívánnak elmélyedni – és fantasztikus pezsgőket kóstolni. Az első mesterkurzuson Szabó Péterosztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok mesélnek arról, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő – természetesen kóstolással alátámasztva mondanivalójukat. 14.45-től Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 olyan prestige cuvée-t mutat be, amelyek még a gyakorlott champagne kóstolókat is minden bizonnyal lenyűgözik. A minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne- tradíciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők; Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák „Sekt”, végül pedig a spanyol cava-k legjavát hozza el a Vino Castillo.

A Pezsgő Június legjobb tételei

Immár hagyomány, hogy a Winelovers nagykóstolókat megelőzi az adott tematikához kapcsolódó teszt. Most sem volt ez másképp: az öt fős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak:

  • Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je
  • Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője
  • Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója
  • Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakíró
  • Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője

A teszt alapján a zsűri az alábbi tételeket ítélte a legjobbnak a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül:

Top 10 magyar pezsgő

  • 1. Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015
  • 2. Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012
  • 3. Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay
  • 4. François, President Brut 2014
  • 5. Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature 
  • 6-7. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010
  • 6-7. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014
  • 8-9. Hungaria, Pinot Blanc Brut Jubileum Edition
  • 8-9. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut 2014
  • 10. Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014

 Top 5 külföldi pezsgő

  • 1-2. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014
  • 1-2. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011 
  • 3. Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava 
  • 4. Wolfberger, Crémant d'Alsace Riesling Brut
  • 5. Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014

Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je a következőképp összegezte a teszt tanulságait:„Örömteli, hogy hazánkban egyre többen próbálkoznak pezsgőkészítéssel, viszont nem feltétlenül a közízlést kellene előtérbe helyezni a fajtaválasztás, dosage és technológia tekintetében – ami meghatározza a pezsgőn belüli egyensúlyt vagy annak hiányát. Külön felhívnám a figyelmet a degorzsálás utáni palack-pihentetés fontosságára. Az is örömteli, hogy a pezsgőfogyasztók köre is fejlődik itthon – mind számosságban, mind pedig igényességben.”

Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője szintén kiemelte a hazai közönség egyre magasabb elvárásait és a pezsgőkultúra térhódítását: „Évről évre azon dolgozunk, hogy mind több minőségi borral és pezsgővel ismertessük meg a kóstolóinkra ellátogató vendégeket; minél színvonalasabb mesterkurzusokkal, kiegészítő programokkal és kiállítókkal töltsük meg rendezvényeinket, hogy valóban feledhetetlen élményt nyújtson a velünk eltöltött idő. Azt tapasztaljuk, hogy a pezsgő népszerűsége növekszik: már nem csak ünnepi alkalmakkor kerül ez az ital a poharakba, hanem a mindennapok fényét is emeli.”

 

Sajtóanyag: Winelovers

Kapcsolódó

Gasztrohegy hétvégék Badacsonyban Cikk

Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire

Jön a hatodik Olaszrizling Október! Cikk

A korábbi évek tradícióinak folytatásaként 2018 októberében már hatodik alkalommal kerül reflektorfénybe Magyarország legnépszerűbb fehérbora. Az Olaszrizling Október nagykóstolón a névadó olaszrizlingekkel együtt több mint 200 különböző tétel várja a  borkedvelőket. Bár nem a legnagyobb területe

5 éves a Borháló! Cikk

Ötödik születésnapját ünnepli a Borháló franchise, Magyarország legnagyobb borszaküzlet-hálózata. Kínálatát folyamatosan bővítve a vállalkozás immár fél évtizede kínál minőségi borokat kedvező árakon: az alternatív kiszereléseknek köszönhetően a vevők ugyanazokat a tételeket akár 40 százalékkal ol

Őszi ízek rozé mellé Cikk

Beköszöntött az ősz, és ugyan elmúlt a nyári hőség és a jeges italok ideje, de a rozék népszerűsége ilyenkor is töretlen. Kicsit visszaidézik a nyarat, de a szezonális fogások mellé is remekül párosíthatóak, a Nagygombos Borászat legalábbis kitartóan hisz abban, hogy a rozé nem egy egyévszakos tör