200 pezsgő és 120 champagne: Magyarország legnagyobb pezsgőkóstolója jön június közepén Cikk

Hazánkban még soha nem látott választékkal várja a pezsgőrajongókat a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. A korábbi évekhez képest sikerült a rendezvényt még izgalmasabbá és vonzóbbá tenni: a belépőjegy több, mint 30 hazai és 50-nél több nemzetközi márka válogatott tételeinek kóstolását foglalja magában, így közel 200 pezsgő, franciacorta, cava, crémant, prosecco, sekt és újvilági pezsgő szerepel a kínálatban. A champagne teremben – külön térítés ellenében - 120 tétel között válogathatnak az ínyencek.

Hirdetés

Június 16-án 14.00 órakor nyitja meg kaput az év legnagyobb és legszínvonalasabb pezsgős rendezvénye, és egészen 22.00 óráig várja a Corinthia Hotel Budapest termeiben a vendégeket a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. Az ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, akik elsősorban csendes boraikról ismertek. Az Etyek-Budai borvidék termelői közös standjukon 8 etyeki pezsgőt mutatnak be. A gyümölcsös, könnyed tankpezsgőktől a tradicionális eljárással készült, érlelt, évjáratos pezsgőkig számos pezsgőstílus vonul fel; a hazai kínálaton túl pedig Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetőek lesznek a forgalmazó kiállítóknál, alkalmat kínálva a különböző tételek összekóstolására, az adott termőhelyek, szőlőfajták és pezsgőkészítései eljárások összehasonlítására.

Champagne terem: 34 márka, 120 tétel

Champagne Terem egyedülálló lehetőséget biztosít a világklasszis champagne-ok alaposabb megismerésére, hiszen számos tétel poharazva is elérhető lesz. A különböző champagne házak és stílusok közötti eligazodásban Varró-Turóczi Anett champagne-kereskedő lesz a vendégek segítségére. Összesen 34 champagne ház 120 tételét lehet nyugodt körülmények között, akár előzetes asztalfoglalással megkóstolni; a legnagyobb nevek (Moët&Chandon, Piper Heidsieck, Bollinger, Roederer, Veuve Clicquot) ugyanúgy képviseltetik magukat, mint az ikonikus szuperprémium márkák (Dom Pérignon, Salon, Krug) és az egyedi karakterük miatt keresett kisebb pezsgőházak (Lancelot-Pienne, Moussé&Fils). A Palmer champagne ház pedig ezen az eseményen debütál Magyarországon, hat különböző tétellel.

Két exkluzív mesterkurzus, négy rövid minikurzus

A szervezők már 13 órától várják a Caviar&Bull étterembe mindazokat, akik egy-egy témában szakértő kalauzolással kívánnak elmélyedni – és fantasztikus pezsgőket kóstolni. Az első mesterkurzuson Szabó Péterosztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok mesélnek arról, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő – természetesen kóstolással alátámasztva mondanivalójukat. 14.45-től Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 olyan prestige cuvée-t mutat be, amelyek még a gyakorlott champagne kóstolókat is minden bizonnyal lenyűgözik. A minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne- tradíciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők; Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák „Sekt”, végül pedig a spanyol cava-k legjavát hozza el a Vino Castillo.

A Pezsgő Június legjobb tételei

Immár hagyomány, hogy a Winelovers nagykóstolókat megelőzi az adott tematikához kapcsolódó teszt. Most sem volt ez másképp: az öt fős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak:

  • Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je
  • Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője
  • Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója
  • Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakíró
  • Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője

A teszt alapján a zsűri az alábbi tételeket ítélte a legjobbnak a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül:

Top 10 magyar pezsgő

  • 1. Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015
  • 2. Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012
  • 3. Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay
  • 4. François, President Brut 2014
  • 5. Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature 
  • 6-7. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010
  • 6-7. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014
  • 8-9. Hungaria, Pinot Blanc Brut Jubileum Edition
  • 8-9. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut 2014
  • 10. Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014

 Top 5 külföldi pezsgő

  • 1-2. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014
  • 1-2. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011 
  • 3. Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava 
  • 4. Wolfberger, Crémant d'Alsace Riesling Brut
  • 5. Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014

Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je a következőképp összegezte a teszt tanulságait:„Örömteli, hogy hazánkban egyre többen próbálkoznak pezsgőkészítéssel, viszont nem feltétlenül a közízlést kellene előtérbe helyezni a fajtaválasztás, dosage és technológia tekintetében – ami meghatározza a pezsgőn belüli egyensúlyt vagy annak hiányát. Külön felhívnám a figyelmet a degorzsálás utáni palack-pihentetés fontosságára. Az is örömteli, hogy a pezsgőfogyasztók köre is fejlődik itthon – mind számosságban, mind pedig igényességben.”

Ádám Boglárka, a Winelovers rendezvények főszervezője szintén kiemelte a hazai közönség egyre magasabb elvárásait és a pezsgőkultúra térhódítását: „Évről évre azon dolgozunk, hogy mind több minőségi borral és pezsgővel ismertessük meg a kóstolóinkra ellátogató vendégeket; minél színvonalasabb mesterkurzusokkal, kiegészítő programokkal és kiállítókkal töltsük meg rendezvényeinket, hogy valóban feledhetetlen élményt nyújtson a velünk eltöltött idő. Azt tapasztaljuk, hogy a pezsgő népszerűsége növekszik: már nem csak ünnepi alkalmakkor kerül ez az ital a poharakba, hanem a mindennapok fényét is emeli.”

 

Sajtóanyag: Winelovers

Kapcsolódó

5+1 hűsítő tipp nem csak whisky-imádóknak Cikk

Tisztán, jéggel, forrón, koktélként: nem is gondolnánk, milyen sokféle verzióban kerülhet poharunkba Skócia legnépszerűbb export terméke. Télen fel is melegedhetünk mellette, nyáron pedig ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelő frissítőt készíthetünk belőle. A scotch, avagy a skót whisky azoknak

Széll Tamás: Egy séf mindig saját étteremről álmodik Cikk

Már csak néhány nap van hátra a Bocuse d’Or európai válogatójáig, ahol Pohner Ádám és a magyar csapat az első versenynapon, június 11-én fog szerepelni, negyedik rajtolóként. A Bocuse d’Or Europe római sajtótájékoztatóján néhány hete hivatalosan is kihirdették, hogy Torinóban Széll Tamásnak és Ha

Nagy Bor Teszt 2018 - idén harmadszorra indult hazánk legnagyobb online boros felmérése! Cikk

Május 15-én elindult a Nagy Bor Teszt, hazánk legnagyobb online boros felmérése, immár harmadik alkalommal.  Az elmúlt két évben összesen 60.000 válaszadó adatait dolgozták fel a kutatók, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint az internetet használók borvásárlási és borfogyasztási szokásainak elemzé

„Vidd el sörözni a fatert!” - Apák napja kézműves sörrel Cikk

„Vidd el sörözni a fatert!” jelszóval hirdet rendhagyó apák napi programot egy magyar kisüzemi sörfőzde és egy sörökkel foglalkozó magazin közös felhívása. Az akció lényege az apák napjának népszerűsítése mellett az, hogy az érdeklődők jobban megismerjenek egy kézműves sörtípust. Az apák napját a