5 dolog, amit nem tudtál a tokaji aszúról Cikk
Hirdetés
Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is megismerni.
A Tokaji borvidék egyedisége
A tokaji aszú nem jöhetne létre, ha nem lenne a borvidéknek olyan speciális mikroklímája és földrajzi jellemzői, melyek megteremtik ennek lehetőségét. Ahogy a Bodrog és a Tisza folyók átszelik a térséget, az őszi reggelek mesebeli párába burkolják a borvidéket. Ez és a napközbeni száraz idő segít abban, hogy a Botrytis cinerea nevű nemespenész-gomba megtelepedjen az egészséges és érett szőlőszemeken, és beinduljon az aszúsodás folyamata. Ha csak egy nincs a helyén ezekből az alkotóelemekből, aszú szempontjából máris búcsút mondhatunk annak az évjáratnak.
Kézi szüret a köbön
Igen, sok helyen szüretelnek kézzel, azonban az aszúszüret nehézsége mégis kiemelkedik a többi közül. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Képzeljük el, ahogy a hideg, fagyos novemberi reggeleken a szőlőfürtökről egyenként kell kiválogatni és kicsipegetni az értékes aszúszemeket, a cukor már odafagyott a kezünkre, és végig koncentrálni kell arra, nehogy rothadt vagy illós szemek kerüljenek a vödrökbe, tönkretéve ezzel az egész napi munkát. Egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni, így érthető miért hatalmas érték az ő tapasztalatuk.
Aszú Day
Szeretünk ünnepelni. Az ünnepek fontos tradíciókká, családi hagyományokká válnak, amik folytonosságot visznek az életünkbe. A legkülönfélébb dolgokat lehet ünnepelni, legyen az egy személyes évforduló, mint a születésnap, vagy sok millió ember közös ünnepe, a karácsony. A tokaji aszú a maga nagyszerűségében és egyediségében szintén megérdemli, hogy legyen egy saját napja. Minden év december 10-én tartják az Aszú Day-t, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon. Legyünk rá büszkék, és nyissunk ki egy palack aszút ezen a napon!
Lépjünk ki a gasztro-komfortzónánkból
Magas maradékcukor-tartalmával a tokaji aszú kiváló desszertbor, sőt magát az étkezés végi édességet is kiválthatja. Azonban egy aszú sokkal többrétűbb annál, mint hogy csak édesség mellé kínáljuk. A kacsa- vagy libamáj vagy a sós, karakteres ízű kéksajt is egy klasszikus páros. Ha gyümölcsökkel készítjük a csirkét, kacsát vagy fácánt, akkor érdemes kipróbálni mellé egy pohár aszút, de még az édes tónusú zöldségekkel – mint a sütőtök, az édesburgonya vagy sárgarépa – is szépen harmonizál. Az ázsiaiak pedig nemhiába szeretik annyira az aszút, az ő konyhájuk csípős-édes fogásaihoz is remekül passzol.
Az aszú több, mint csak egy édes bor
Mindenkinek vannak kedvenc szőlőfajtái, borstílusai, és pincészetei. Ha valakinek ez a száraz bort jelenti, akkor lehet, hogy eleve ódzkodik az édestől. Jó tudni azonban, hogy a tokaji aszú több mint egy egyszerű édes bor. A világ legjobbjai között számon tartott aszú képes megmutatni a Tokaji borvidék különleges adottságait és azt az évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett egyedi technológiát, amit ebben a formában sehol máshol nem alkalmaznak a világon. Rendkívül komplex aromavilága, a magas maradékcukor-tartalmat egyensúlyban tartó eleven savszerkezete és az, hogy megfelelő körülmények között extrém ideig eltartható – gondoljunk akár az 1956-os aszúkra, de volt, aki 1848-ból is kóstolt! –, mind unikális borélménnyé teszik. Ne féljünk felfedezni a nagyszerűségét!
Fotó: Dancsecs Ferenc
#KoccintsAszuval
Kapcsolódó
A világ figyelmének központjába kerül a tokaji bor Cikk
A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyú
4 napig minden a sörről szól a Városligeti Műjégpályán Cikk
Gigászi sör és gasztronómiai választékkal várják az érdeklődőket október 10. és 13. között a Városligeti Műjégpályára az OktoBeerfest szervezői. Az ország sörbuliján kézműves főzdesor és streetfood tér gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon étlen-szomjan, a vidám hangulatot pedig a meghívott sz
Minőségi kézműves sörökkel elindult a 8. Belvárosi Sörfesztivál Cikk
Nyolcadik alkalommal tölti meg sörrel mától szeptember 8-ig a budapesti Szabadság teret a Belvárosi Sörfesztivál. A több mint 300-féle sör, köztük 20 százalékban kézműves söröket forgalmazó SPAR Magyarország támogatásával megvalósuló fesztivál látogatói idén is megkóstolhatják a hazai és nemzetköz
Jön az ősz legbalatonibb fesztiválja - Fügefeszt októberben! Cikk
A Fügefeszt szervezői szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni. Idén ősszel először jelentkezik a különleges, közvetlen Balaton parti helyszínen megrendezett Fügefeszt, ami bár az ilyenkor mindenhol fellelhet