5 dolog, amit nem tudtál a tokaji aszúról Cikk

#KoccintsAszuval 2020

Hirdetés

Vannak dolgok, amelyeket természetesnek veszünk, mert amennyire vissza tudunk emlékezni, mindig is tudtunk a létezésükről. A tokaji aszú sokaknak ilyen magától értetődő és ezért kevésbé érdekes borkategória. Pedig több szempontból is egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket így az ünnepek előtt érdemes is megismerni.

A Tokaji borvidék egyedisége

A tokaji aszú nem jöhetne létre, ha nem lenne a borvidéknek olyan speciális mikroklímája és földrajzi jellemzői, melyek megteremtik ennek lehetőségét. Ahogy a Bodrog és a Tisza folyók átszelik a térséget, az őszi reggelek mesebeli párába burkolják a borvidéket. Ez és a napközbeni száraz idő segít abban, hogy a Botrytis cinerea nevű nemespenész-gomba megtelepedjen az egészséges és érett szőlőszemeken, és beinduljon az aszúsodás folyamata. Ha csak egy nincs a helyén ezekből az alkotóelemekből, aszú szempontjából máris búcsút mondhatunk annak az évjáratnak.

Kézi szüret a köbön

Igen, sok helyen szüretelnek kézzel, azonban az aszúszüret nehézsége mégis kiemelkedik a többi közül. Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Képzeljük el, ahogy a hideg, fagyos novemberi reggeleken a szőlőfürtökről egyenként kell kiválogatni és kicsipegetni az értékes aszúszemeket, a cukor már odafagyott a kezünkre, és végig koncentrálni kell arra, nehogy rothadt vagy illós szemek kerüljenek a vödrökbe, tönkretéve ezzel az egész napi munkát. Egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni, így érthető miért hatalmas érték az ő tapasztalatuk.

Aszú Day

Szeretünk ünnepelni. Az ünnepek fontos tradíciókká, családi hagyományokká válnak, amik folytonosságot visznek az életünkbe. A legkülönfélébb dolgokat lehet ünnepelni, legyen az egy személyes évforduló, mint a születésnap, vagy sok millió ember közös ünnepe, a karácsony. A tokaji aszú a maga nagyszerűségében és egyediségében szintén megérdemli, hogy legyen egy saját napja. Minden év december 10-én tartják az Aszú Day-t, ráadásul nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon. Legyünk rá büszkék, és nyissunk ki egy palack aszút ezen a napon!

Lépjünk ki a gasztro-komfortzónánkból

Magas maradékcukor-tartalmával a tokaji aszú kiváló desszertbor, sőt magát az étkezés végi édességet is kiválthatja. Azonban egy aszú sokkal többrétűbb annál, mint hogy csak édesség mellé kínáljuk. A kacsa- vagy libamáj vagy a sós, karakteres ízű kéksajt is egy klasszikus páros. Ha gyümölcsökkel készítjük a csirkét, kacsát vagy fácánt, akkor érdemes kipróbálni mellé egy pohár aszút, de még az édes tónusú zöldségekkel – mint a sütőtök, az édesburgonya vagy sárgarépa – is szépen harmonizál. Az ázsiaiak pedig nemhiába szeretik annyira az aszút, az ő konyhájuk csípős-édes fogásaihoz is remekül passzol.

Az aszú több, mint csak egy édes bor

Mindenkinek vannak kedvenc szőlőfajtái, borstílusai, és pincészetei. Ha valakinek ez a száraz bort jelenti, akkor lehet, hogy eleve ódzkodik az édestől. Jó tudni azonban, hogy a tokaji aszú több mint egy egyszerű édes bor. A világ legjobbjai között számon tartott aszú képes megmutatni a Tokaji borvidék különleges adottságait és azt az évszázadokkal ezelőtt kifejlesztett egyedi technológiát, amit ebben a formában sehol máshol nem alkalmaznak a világon. Rendkívül komplex aromavilága, a magas maradékcukor-tartalmat egyensúlyban tartó eleven savszerkezete és az, hogy megfelelő körülmények között extrém ideig eltartható – gondoljunk akár az 1956-os aszúkra, de volt, aki 1848-ból is kóstolt! –, mind unikális borélménnyé teszik. Ne féljünk felfedezni a nagyszerűségét!

Fotó: Dancsecs Ferenc

 

#KoccintsAszuval

Kapcsolódó

Április 6-án ismét Winelovers Grand! Cikk

Winelovers Grand 2024 “Annyi kiváló bor van a világon, hogy ha életünk minden egyes napján új palackot nyitunk, akkor is egészen hosszú marad még a boros bakancslistánk. Egy ilyen esemény, mint a Winelovers Grand kiváló alkalom arra, hogy jó néhány tételt kihúzhassunk erről a bizonyos listáról.” A fenti idézet - amely

Közel 10.000 liter sörrel készül az Indoor Sörfesztivál Cikk

Közel tízezer liter sörrel készül az Indoor Sörfesztivál Százféle különböző sörrel, majd tízezer liter habos nedűvel várja vendégeit február 23-24-én a legnagyobb hazai téli sörfieszta. Az immár 8. alkalommal jelentkező Indoor Sörfesztivál látogatócsúcsra is számít, ezért idén már a Várkert Bazár ad majd helyet a sörkedvelők kánaánjának. Rutinos sörfog

2024-ben az Eger Wine Meetup középpontjában a birtoképítés és a nemzetközi borpiac Cikk

Eger Wine Meetup 2024 Idén az Eger Wine Meetup visszatér évtizedes hagyományaihoz, és újra a szőlő- és borágazat szempontjából nyugalmasabb év eleji időszakban, február 15-16-án rendezi meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tem

Korlátlan sörkóstoló a február végén Várkert Bazárban Cikk

Korlátlan sörkóstoló a Várkert Bazárban Két napon át tartó sörfolyam veszi kezdetét február 23-án az egyetlen hazai téli sörfiesztán, az immár 8. alkalommal, a Serfőző szervezésében jelentkező, Indoor Sörfesztiválon. A több mint 100 csapból korlátlanul kóstolható habos nedű mellett sörtörténeti kulisszatitkok és gasztronómiai finomságok