A BrewDog Berlinnel főzött közös sört a FIRST Cikk

Komondor Hazy Dupla IPA

Hirdetés

2023.07.13-án jó hangulatú, sörökkel átitatott sajtóesemény során került először bemutatásra a skót BrewDog és a budapesti FIRST Craft Beer sörfőzdék első kollaborációs főzete, a Komondor Hazy Dupla IPA.

Az eseményen elsőként Kurucz Gergely, sörfőzdénk társalapító-tulajdonosa és ügyvezetője mesélte el a FIRST történetét és útját addig a mérföldkőig, hogy a nemzetközi szinten is kiemelkedő ismeretségű BrewDog kraftfőzde közös receptet valósított meg a FIRST-tel.

A FIRST Craft Beer 2017-es megnyitása óta folyamatosan üzemel: már a kezdetekkor megfogalmazott cél sem volt kevesebb mint az ország egyik vezető kisüzemi sörfőzdéjévé lépni elő – nem pusztán a legyártott sörök mennyisége és árbevétel alapján, de a nemzetközi trendeket is szem előtt tartó, minőségi alkoholfogyasztásra inspiráló kínálat és az innovációt, kísérletezést folyamatosan szem előtt tartó újabb és újabb főzetek elkészítése alapján is.

Ennek is köszönhető, hogy 2018, vagyis Ábrahám Máté sörfőzőmester érkezése óta évente átlagosan több mint 25 különböző új sört készítünk el és bocsátunk piacra, melyek többsége egyszeri főzetként tökéletesen alkalmas arra, hogy új stílusokat, alapanyagokat, sörkészítési technológiákat mutathassunk be. A folyamatos kísérletezések és a technikák tökéletesítése biztosította be helyünket, mint a hazai kisüzemi sörfőzés megkerülhetetlen szereplőjét. Mind az immár évtizedek óta kiemelt helyen kezelt IPA fajtákban, mind a manapság egyre divatosabbá váló savanyú sörök között díjnyertes és maradandó söröket alkottunk – a főzde tevékenysége azonban nem áll meg a sörkészítésnél.

Újpesti Taproomunk megnyitása óta több tízezren keresték fel a sörfőzdét, hogy rendszeresen, a főzde munkatársai által tartott sörfőzdetúráinkon és sörkóstolásainkon minél többet tudhassanak meg a sörfőzés folyamata mellett a mai modern sörstílusokról is, ezzel erősítve hitvallásunkat: a mennyiségi sörfogyasztást át kell vegye a minőségi, ahol a sör saját jogon is része a társasági eseményeknek.

Több mint egymillió liter lefőzött sör után nem is véletlen, hogy a skót eredetű BrewDog főzde 2020- ban minket választott egyetlen magyarországi importőrjeként, közösen pedig több tízezer liternyi sörkülönlegességüket juttattuk el a magyar sörrajongókhoz.

Immár közel két évtizedes működése alatt a BrewDog minden esetben a hagyományos, nagyüzemben készült sörstílusokkal szemben helyezkedett el: Punk IPA sörük „egyszemélyben” mutatta be az USA-ból kiindult „sörforradalom” eredményét. Izgalmas, innovatív, dekadens söreik azóta is mértékadóak a feltörekvő európai sörfőzdéknek.

2022 végén lépett elő Kocsis Dani, egykori Taproom-üzletvezetőnk export managerré és indította el azt a folyamatot, melynek részeként született meg legújabb sörünk. A kisüzemi sörfőzés elmaradhatatlan része az egymás támogatása, más sörfőzdék megismerése (határokon belül és kívül egyaránt), a többiektől való tanulás – egy kollaborációs sör elkészítése pedig tökéletes alkalom ezek gyakorlására. A kollabfőzés ötlete legtöbbször valamilyen informális találkozón merül fel – egy nemzetközi sörfesztiválon egymás mellett van a standunk, véletlenül épp ugyanolyan stílusú sört készítettünk és ezt szóbahozzuk, személyesen viszünk ki egy megrendelést egy külföldi partnerhez -, amit utána hivatalos megkeresés és közös tervezés, receptkidolgozás követ.

Mióta Dani megérkezett, szerte Európában jártunk fesztiválokon, Tap TakeOvereken (jellemzően külföldi főzdék párhuzamosan több főzetének csapraszúrása egy sörbárban) és kollabfőzéseken – idei 25 új megjelenésünk több mint fele kollabpartnerrel készült, jártunk Dániában, Hollandiában, Finnországban, Csehországban és Szlovákiában is.

Ezért is jött az ötlet, hogy a BrewDog, szinte szomszédba telepített főzdéjével is készítsünk egy közös tételt – ami igen pozitív fogadtatásra talált. Pár videóhívás alatt elkészült a közös recept ötlete is, Máté és Dani segítségével elkészült a főzet, majd a design is. Hagyományosan azok a főzdék adják a design ötletét, ahol fizikailag készült a sör, így örömmel vettük a Komondor nevet – a főzde kapacitáshiánya miatt azonban megkértek minket a grafikai tervezésre, amibe lelkesen vetettük bele magunkat, így büszkék vagyunk, hogy a BrewDog – nemzetközi vállalathoz méltóan szigorú – arculati szabályaihoz is illeszkedő, mégis egyedi címkét hozhattunk létre.

Maga a sör egy Hazy Dupla IPA – a szokásosnál magasabb alkoholfokkal (dupla) rendelkező, a felhasznált maláták miatt kicsit édeskésebb alapízű, mégis nagy komlómennyiséggel készített, elsősorban keserű (IPA) felsőerjesztésű, szűretlen, ködös (hazy) sör. Fontos célunk volt a recept megalkotásánál, hogy az aromákat, ízeket nagy mértékben biztosító újvilági komlók mellett (Ahtanum, Mosaic) mellett a hagyományos európai stílust és elsősorban dinnyés jegyeket képviselő német Huell Melon komlófajtából is kerüljön a sörbe, megadva ezzel a közép-európai csavart ennek a hagyományosan angolszász sörfajtának.

Mindenközben pedig elkészült második közös sörünk is – Robert Thamm sörfőzőmester budapesti látogatás alatt lefőztük a közel 400 kilogramm málnával ízesített, tartályban, joghurttal savanyított első Budapest Weisse fantáziastílusú sört is.

A 2023-as év így elsősorban erről szól a FIRST-nél: folyamatosak a határon túli utak és a nemzetközi vendégek, hiszen a kollaboráció oda-vissza szól: egy kollabból két kollabsör készül, két főzdében, két különböző stílusban. Az évben második BrewDog kollabunk mellett közös sörünk készül a romániai Hop Hooligans-szal, a norvég Amager Bryghus-szal, a dán Dry & Bitterrel – és ezek csak a nemzetközi szinten legismertebb nevek.

Nagyon izgatottak vagyunk, hogy ezen az új pályán próbálhatjuk ki magunkat – a külföldi értékesítés, a nemzetközi sörfesztiválokon való szereplés és a kollabsörök készítése egymástól elválaszthatatlan hármas, ami nem csak pénzügyi előnyökkel és ismertséggel jár, de olyan egyedi know-how összegyűjtésével is, ami segíthet abban, hogy továbbra is újító, izgalmas és mindenekelőtt élvezhető söröket főzhessünk.

 

FIRST Craft Beer

Kapcsolódó

A világ figyelmének központjába kerül a tokaji bor Cikk

A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyú

4 napig minden a sörről szól a Városligeti Műjégpályán Cikk

OktoBeerfest 2024 Gigászi sör és gasztronómiai választékkal várják az érdeklődőket október 10. és 13. között a Városligeti Műjégpályára az OktoBeerfest szervezői. Az ország sörbuliján kézműves főzdesor és streetfood tér gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon étlen-szomjan, a vidám hangulatot pedig a meghívott sz

Minőségi kézműves sörökkel elindult a 8. Belvárosi Sörfesztivál Cikk

Minőségi kézműves sörökkel elindult a 8. Belvárosi Sörfesztivál Nyolcadik alkalommal tölti meg sörrel mától szeptember 8-ig a budapesti Szabadság teret a Belvárosi Sörfesztivál. A több mint 300-féle sör, köztük 20 százalékban kézműves söröket forgalmazó SPAR Magyarország támogatásával megvalósuló fesztivál látogatói idén is megkóstolhatják a hazai és nemzetköz

Jön az ősz legbalatonibb fesztiválja - Fügefeszt októberben! Cikk

FügeFeszt 2024 A Fügefeszt szervezői szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni. Idén ősszel először jelentkezik a különleges, közvetlen Balaton parti helyszínen megrendezett Fügefeszt, ami bár az ilyenkor mindenhol fellelhet