A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete rendkívüli támogatást kér a kormánytól Hír

Hirdetés

Többek között a járulékok elengedését, munkaerő megtartási támogatást, a nagyüzemi sörgyárak mennyiségi korlátozó szerződéseinek felfüggesztését, a közüzemi díjak támogatását, és az újraindítást segítő támogatást kér a kormánytól a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE).

A szervezet a Miniszterelnökségnek, a Gazdasági Újraindítási Akciócsoportnak, a Koronavírus Pénzügyi Akciócsoportnak és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának eljuttatott levelében úgy fogalmaz, hogy a koronavírus járvány miatt az elmúlt hetekben a kormány által elfogadott, jelen helyzetben teljes mértékben racionális és érthető intézkedések drámai társadalmi és gazdasági következményekkel járnak a hazai több mint 90 kisüzemi sörfőzde számára. A bevezetett korlátozások következtében „maga a fennmaradás a tét” – írják.

A KSE közlése szerint a kisüzemi sörgyártás nagy mértékben kapcsolódik a turizmushoz és a vendéglátáshoz, ezért a sörgyártó vállalkozások mélyen érintettek a vírus-válságban. Míg a nagy sörgyárak értékesítésük 70%-át a kereskedelmi szektorban (élelmiszerüzleteknek) adják el, és csak 30%-át a (fesztiválokat, éttermeket, sörözőket, hoteleket is tartalmazó) HORECA szektorban, addig a kisüzemi sörfőzdék HORECA-részesedése akár a 90%-ot is meghaladja, és csak kevésnél van 60% alatt - fogalmaznak.

A szervezet prognózisa szerint a turizmus lenullázódása miatt a HORECA értékesítések várhatóan a nulla közelébe esnek idén, ezért a sörfőzdék akciókat indítanak, hogy értékesíteni tudják a meglévő raktárkészletüket, ám ez közel sem fedezi költségeiket.

A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a kisüzemi sörfőzdék piaca szezonális és viszonylag fiatal, így ezek a főzdék még nem tudtak megfelelő tartalékokat felhalmozni. Arra kérik a kormányzatot, hogy a miniszterelnök és a Pénzügyminisztérium által is említett ágazati segítő programok esetén vegyék figyelembe, hogy a kisüzemi sörfőzdék tevékenysége kb. háromszor nagyobb részben kapcsolódik a turizmushoz és a vendéglátáshoz, mint az élelmiszer-kereskedelemhez, ezért az ágazat túléléséhez szükség van a turizmuséhoz hasonló állami támogatásra. 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete a vállalkozások fennmaradása és a tömeges elbocsájtások megelőzése érdekében kéri a döntéshozóktól a járulékok elengedését, munkaerő-megtartási támogatást és a bérek egy részének állami átvállalását. Emellett kérik a nagyüzemi sörgyárak mennyiségi korlátozó szerződéseinek felfüggesztését, a közüzemi díjak (víz, energia) támogatását, az iparűzési adó csökkentését, a kamarai díjak felfüggesztését és a lízingdíjak átütemezését. Ezen kívül szeretnének újraindítást segítő támogatást a válság lefutásával, majd a kedvezmények lassú és fokozatos feloldását.

 

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete

Kapcsolódó

Idén elmarad a Gourmet Fesztivál Hír

A hazai gasztronómia legnagyobb seregszemléjét idén már biztos, hogy nem rendezik meg. A Gourmet Fesztivál azonban jövőre igyekszik kárpótolni a kulinária szerelmeseit. “Figyelembe véve a kormány intézkedéseit, valamint a hatóságokkal és a partnereinkkel folytatott egyeztetések eredményeit, arra

Sörvásárlással segítheted a koronavírus ellen harcoló orvosokat! Hír

A Hara’Punk Sörfőzde adománysört készít, amelynek teljes profitját – egyeztetve a járvány kezelésén dolgozó orvosokkal –, életmentő eszközök és gyógyszerek beszerzésére ajánlják fel. A koronavírus elleni küzdelmet támogatja új sörével a Hara’Punk Sörfőzde. A F**k Coronavirus egy közösségi finansz

Ország Söre 2020: kerestetik a legjobb kisüzemi sör! Hír

Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönségszavazást, amelyen ezúttal az Év Sörfőzdéje mellett 2020. legjobb magas alkoholtartalmú IPA sörét is díjazzák. A Beerselection.hu sörszaküzlet és a Beerporn.hu sörmagazin 2020-ban immár a negyedik al

Sztárokkal ünnepel a 4 éves Premier Kultcafé Hír

Március 9-én ünnepli 4. születésnapját Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tere, a Premier Kultcafé. A születésnaphoz ismert hazai személyiségek is csatlakoznak, annak érdekében, hogy még jobban felhívják a társadalom és a munkáltatók figyelmét a fogyatékossá