BORmedence 2018 Esemény

Hirdetés

Második alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Borra, magyar! egyesület és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 2017 decemberében szervezték meg első alkalommal a BORmedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt, idén pedig immár második alkalommal kerül megrendezésre a határtalan Kárpát-medencei (bor)kultúra ünnepe, ez alkalommal a Magyar Nemzeti Múzeumban, október 27-én, 14-22 óra között.

Idén is sétálókóstoló lesz, közel 50 kiállító közreműködésével - fele-fele arányban anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik. Több, mint 150 tétel kóstolható korlátlanul. Szép szokás szerint idén is meghívnak egy-egy anyaországi és egy külhoni községet vagy régiót mint a rendezvény díszvendégeit. Ez nem csak a borok terén, de muzsikaszóban gasztronómiában is megmutatkozik.

A 2018—as díszvendégek:

  • Külhon: Bereg-Vidék (Kárpátalja)
  • Belhon: Badacsony és Szent György-hegy (Balaton-felvidék)

Lesznek érdekességek és kiemelt programok is. Száz éve született a híres egri bornemesítő, Csizmadia Darab József (1918-2013), akire az általa keresztezett interspecifikus szőlőfajták (turán, néró, bianca, medina stb.) borait felvonultató külön kóstolóval emlékeznek.

A BORmedence Beregyetem – mesterkurzusok középpontjában szép szokás szerint hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek:

  • Vulkanikus Badacsony (a Kéknyelű és társai) – Badacsony egyedi borszőlő fajtáinak bemutatója John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier tolmácsolásában.
  • Mátyás király születésének és uralkodása kezdetének jubileumi évében bemutatjuk Mátyás király kedvelt erdélyi borát, a Fekete Leánykát. A mesterkurzus a temesvári Rovinhud rendezvény szervezőcsapat közreműködésével kerül megrendezésre, amelyet Szakács-Orha Imre, erdélyi Master of Wine jelölt tart, terítéken erdélyi, anyaországi és regáti (romániai) tételek.

A BORmedence programsorozat részeként pedig elkészül az idei évtől kezdve a Kárpát-medence bora©, mely a Kárpát-medence legtöbb történelmi bortermő vidékéről érkező, kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával készülő közösségi bor lesz. 2018-ban olaszrizling-furmint házasítás, Balaton-felvidéki stílusban – egy jó ivású bor, elegáns hordóhasználattal.

Az BORmedence másnapján, október 28-án a borászok és szakmai meghívottak vakon lekóstolják az egyes beérkezett tételeket, majd együtt házasítják, és hozzák létre a közös bort Balatonfüreden. A palackozás 2019. június 4-én történik, így a Kárpát-medence bora az összetartozás borává is válik. A bor először hivatalosan a BORmedence 2019. évi őszi rendezvényén lesz kóstolható.

BORmedence 2018 jegyárak

  • Early bird jegyek: 6000 Ft / 2 fő! (az első 100 jegy)
  • Elővételes jegyek:
  • Elővételes jegy: 4000 Ft / fő.
  • Diákjegy (25 év alatt): 3500 Ft / fő.

 

Jegyelővétel és további információk >>>

 

- BORmedence -

Kapcsolat

Kapcsolódó

Szentendrei Karnevál 2019 Esemény

Szentendrei Karnevál 2019 időpont

2019 Mar 02
A március 2-3-i hétvégén Szentendre fergeteges karneváli hangulattal búcsúztatja a telet. A harmadik Szentendrei Karneválon lesz minden, ami elengedhetetlen a farsangoláshoz: maskarások, farsangi fánk variációk, fánksütő workshopok, koncertek, fáklyás-álarcos felvonulás, gyerekprogramok, gasztronó

Gyulai Pálinkafesztivál 2019 Esemény

Gyulai Pálinkafesztivál 2019 időpont

2019 Apr 12
Gyula 2019-ben ismét a pálinka fővárosává változik, és április 12. és április 14. között ismét e nemes nedü otthona lesz a várkert, ráadásul mindez már a 20, alkalommal történik, így az ez évi Gyulai Pálinkafesztiválon egy igazi, jubileumi ünneppel éltethetjük a hazai párlatot!   A rendezvény hár

walking_with_dinosaurs_2019_budapest_fejlec

Walking with Dinosaurs show a Sportarénában Esemény

Walking with Dinosaurs 2019 negyedik előadás

2019 Apr 21
9 évvel az óriási sikerű, 6 teltházas budapesti előadás után a világ legnagyobb és legnépszerűbb dinoszaurusz showja visszatér Budapestre! Most utoljára láthatóak és hallhatók az életnagyságú dinoszauruszok ebben a lélegzetelállító produkcióban, 2019. április 19 és 21. között, csak 4 előadással a Bu

budapest_beer_week_2019_fejlec

Beer Week in Budapest 2019 Esemény

Beer Week in Budapest 2019 időpont

2019 May 20
A Beer Week in Budapest 2019-ben visszatér, és még markánsabban, ugyanakkor még kifinomultabban vezeti majd a sörök szerelmeseit a jobbnál jobb nedükhöz a belváros jobbnál jobb helyeire. Egy teljes hét minőségi söröz és ízélmény vár tehát ránk 2019. május 20. és május 26. között a BPBW 2019 égisze a