BORmedence 2018 Esemény

Hirdetés

Második alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep. A Borra, magyar! egyesület és Kárpát-medencei partnerszervezetei évek óta tevékenykednek a Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatokért, illetve a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért. 2017 decemberében szervezték meg első alkalommal a BORmedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből borkultúra eseményt, idén pedig immár második alkalommal kerül megrendezésre a határtalan Kárpát-medencei (bor)kultúra ünnepe, ez alkalommal a Magyar Nemzeti Múzeumban, október 27-én, 14-22 óra között.

Idén is sétálókóstoló lesz, közel 50 kiállító közreműködésével - fele-fele arányban anyaországi és külhoni meghívottakkal, így a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik. Több, mint 150 tétel kóstolható korlátlanul. Szép szokás szerint idén is meghívnak egy-egy anyaországi és egy külhoni községet vagy régiót mint a rendezvény díszvendégeit. Ez nem csak a borok terén, de muzsikaszóban gasztronómiában is megmutatkozik.

A 2018—as díszvendégek:

  • Külhon: Bereg-Vidék (Kárpátalja)
  • Belhon: Badacsony és Szent György-hegy (Balaton-felvidék)

Lesznek érdekességek és kiemelt programok is. Száz éve született a híres egri bornemesítő, Csizmadia Darab József (1918-2013), akire az általa keresztezett interspecifikus szőlőfajták (turán, néró, bianca, medina stb.) borait felvonultató külön kóstolóval emlékeznek.

A BORmedence Beregyetem – mesterkurzusok középpontjában szép szokás szerint hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek:

  • Vulkanikus Badacsony (a Kéknyelű és társai) – Badacsony egyedi borszőlő fajtáinak bemutatója John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier tolmácsolásában.
  • Mátyás király születésének és uralkodása kezdetének jubileumi évében bemutatjuk Mátyás király kedvelt erdélyi borát, a Fekete Leánykát. A mesterkurzus a temesvári Rovinhud rendezvény szervezőcsapat közreműködésével kerül megrendezésre, amelyet Szakács-Orha Imre, erdélyi Master of Wine jelölt tart, terítéken erdélyi, anyaországi és regáti (romániai) tételek.

A BORmedence programsorozat részeként pedig elkészül az idei évtől kezdve a Kárpát-medence bora©, mely a Kárpát-medence legtöbb történelmi bortermő vidékéről érkező, kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával készülő közösségi bor lesz. 2018-ban olaszrizling-furmint házasítás, Balaton-felvidéki stílusban – egy jó ivású bor, elegáns hordóhasználattal.

Az BORmedence másnapján, október 28-án a borászok és szakmai meghívottak vakon lekóstolják az egyes beérkezett tételeket, majd együtt házasítják, és hozzák létre a közös bort Balatonfüreden. A palackozás 2019. június 4-én történik, így a Kárpát-medence bora az összetartozás borává is válik. A bor először hivatalosan a BORmedence 2019. évi őszi rendezvényén lesz kóstolható.

BORmedence 2018 jegyárak

  • Early bird jegyek: 6000 Ft / 2 fő! (az első 100 jegy)
  • Elővételes jegyek:
  • Elővételes jegy: 4000 Ft / fő.
  • Diákjegy (25 év alatt): 3500 Ft / fő.

 

Jegyelővétel és további információk >>>

 

- BORmedence -

Kapcsolat

Kapcsolódó

future_park_fejlec

Future Park kiállítás Esemény

Future Park kiállítás időpont

2018 Oct 22
A japán szakemberek által megálmodott, Magyarországon most bemutatkozó interaktív élményközpont egy varázslatos világba kalauzol el az Andrássy Élményközpontban, ami az alkotás inspiráló élményével ajándékozza meg a látogatókat. Gyerekek és felnőttek egyaránt megtapasztalhatják a szabadgondolkodás,

Frenák Pál Társulat: W_all premier a Trafóban Esemény

Frenák Pál Társulat: W_all premier időpont

2018 Nov 01
2018. november 1-én és 2-án a Frenák Pál Társulat W_all címmel új előadással jelentkezik a Trafóban. A rendező Frenák Pál egy olyan álomszerű világot teremt meg, amelyben a különböző szociális és kulturális háttérrel rendelkező tizenegy, a közönségnek ismerős és új előadó rendkívül impulzív, de eg

Dj a szőlőben: Halloween edition 2018 Esemény

Dj a szőlőben: Halloween edition 2018 időpont

2018 Nov 03
A Borteraszon idén is kigyúlnak a töklámpások, előbújnak rejtekükből a fekete macskák, hogy kezdetét vegye egy tábor tüzes, zenés, táncos mulatság! A teraszon avar ropog majd a lábunk alatt, pokrócokba burkolózunk, és a hűsítő fröccs helyét átveszi a testes vörös bor.  14:00-tól laza zenék, bel

champions_of_illusion_2018_budapest_fejlec

Champions of Illusion - Az illúzió bajnokai a Sportarénában Esemény

Champions of Illusion 2018 második előadás

2018 Nov 04
A Champions of Illusion egy vadonatúj nemzetközi szuperprodukció, melynek fellépői bűvész világbajnokok és a legrangosabb nemzetközi tv show-k sztárjai. Mindannyian bejárták már a világot, Las Vegas, Párizs, Sydney, Dubai és New York után most először Budapesten is látható lesz elképesztő előadásuk.