Egyáltalán nem mindegy, miből készül a forralt bor! Cikk

A  Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett az utcán  árusított forralt borok piacára is az idei téli vásárban. A színvonalat a Borháló  szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi  fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia.

Hirdetés

Több tízezer liter vörösbort  szállít az idei téli vásári szezonban a budapesti Vörösmarty térre a Borháló Borkereskedés, nevét és jó hírét adva garanciaként azokhoz a forralt borokhoz,  amelyeket az ő receptúrája alapján, a szállítási és kimérési technológia  betartásával kínálnak a fővárosi vásárlóknak a karácsonyi forgatagban. A  Borháló forralt borát először az XXL Catering kiméréseiben lehet megkóstolni, a  Vörösmarty téren kívül a Bazilikánál is.

 „Hezitáltunk, belépjünk-e erre  a kaotikus piacra – mondja Elek Márton, a Borháló stratégiai igazgatója. – A  Sziget-fesztiválokon az utóbbi két évben rutint, sőt nevet szereztünk a garantált  minőségű, tömeges igényeket kielégítő, de a magyar borászkodás  reprezentálására, az országimázs építésére is alkalmas borok beszállításában. A  helyzet ott annyiban más, hogy a Sziget Kft. kizárólagos partnereként a teljes  szortimentről mi gondoskodhatunk, és úgy a felelősséget is könnyebb vállalni” –  mondja Elek. A forralt borok piaca ezzel szemben elég esetleges: a kiváló és  elfogadható italok szomszédságában néha agyoncukrozott alkoholos szörpöket  mérnek. Ezért döntött úgy a Borháló, hogy az általa szállított garantált  minőségű borok mellé fűszerkeveréket ad, és technológiát is ajánl.

A Borháló több tucat  partnerpincészettel tart munkakapcsolatot országszerte; az alapbort Kathona  Krisztián, a társaság beszerzési igazgatója kutatta fel. „Erős savgerincű,  reduktív bort választottunk, hiszen a forralt bor, a fröccshöz hasonlóan, víz  hozzáadásával készül. Ez a Tolnai borvidéken termett cabernet sauvignon ettől  sem rogyik össze, ugyanakkor önmagában nem túl karakteres, vagyis gond nélkül  képes befogadni a szegfűszeget és a többi hozzáadott fűszert” – mondja a  kereskedő.

A Borháló a fűszerezést sem  bízta a véletlenre. A forralt borok ízesítése széles skálán mozog a  borsos-tüzes férfias nedűktől a sangría típusú csajos-gyümölcsös változatokig;  a Borháló fűszerezése inkább a nőies vonalat követi, amihez a gyömbér ad egy  markáns férfias vonást. A fűszer-összeállítás Tegzes Dániel, a neves  szentendrei „Fűszerész” kompozíciója. „Az elkészített forralt bort egy szigetes  vendéglátósokból álló szakértői panel tesztelte – jelzi Kathona Krisztián –, de  még az utolsó pillanatban, az XXL első utcai visszajelzései alapján is  módosítottunk az arányokon a minél jobb fogadtatás érdekében.”

A jó alapbor és az értő  fűszerezés mellett a harmadik minőségi garancia a Borháló technológiai  ajánlása. „Szép dolog a vásári üstök látványromantikája, csak éppen agyonüti az  ízeket” – véli Kathona Krisztián. A folyamatosan emelgetett fedő alól szökik a  szesz, a bor órákon át érintkezik a városi szmoggal, mindez a minőség rovására  megy. „Néha olyat is látni, hogy a hűlő üstnek jól alátüzelnek, és a bor forrásba  lendül. Pedig ennél ízgyilkosabb hibát elképzelni is nehéz: a szegfűszeg abban  a pillanatban elereszti keserű aromáit, és hazavágja az italt” – fogalmaz a  borkereskedő. A Borháló éppen ezért lehetőleg zárt rendszerű tartályos  csapolást kér a kereskedőktől. A forralt bor minősége ebben az esetben órák  múltán sem romlik, az ital a csőben melegszik fel, és pont megfelelő hőfokon  kerül a vásárló poharába.

 

Sajtóanyag: Borháló

Kapcsolódó

Kézműves sörtemplom nyílt a Nagykörúton 1085 Budapest, József körút 14.

Többszörös díjnyertes kisüzemi sörök és hozzájuk illő, frissen készülő ételek várják február 10-től a vendégeket a Rizmajer Sörházban, a József körút 14-ben, ahol Csepel legendás sörfőzője nyitott világszínvonalú, három szintes sörözőt. „Egy valamiben biztos voltam: hogyha egyszer sörözőt nyitok a

famous_grouse_logo

Mivel és hogyan fogyasszuk kedvenc whiskynket? Cikk

Magyarországon egyre ismertebbé válnak a prémium minőségű whiskyk, és mára már a bárokban sem olyan gyakran hallani az „Egy whisky-kólát, köszi!” mondatot. Mind többen vannak azok az ínyencek, akik tisztán akarják élvezni egy jó minőségű single malt, vagy blended whisky ízvilágát. Kevesen tudják azo

Gasztrofotó pályázatot indított Skócia kedvenc whiskyje Cikk

Szemet gyönyörködtető vacsora, tökéletes fények és egy pohár selymes whisky – téged is fotózásra csábít a pillanat? Most Skócia kedvenc whiskyje is kíváncsi legszebb gasztronómiai élményeidre: a The Famous Grouse Gourmet Pillanatok fotópályázatra április 26-ig nevezhetnek az Instagram vállalkozó ked

20 éves a Kopar Cuvée Cikk

Mi történt húsz évvel ezelőtt? Ekkor ismerte meg a világ Dollyt, a klónozott birkát, a Titanic alatt sok papír zsebkendőt sírtak tele a mozikban, a Kemény Dénes vezette pólócsapat pedig első komoly eredményeként Európa-bajnok lett… És ez az évjárat adta az első, azóta ikonikusnak számító Kopar Cuvée