Kés-Villa-Buda - Összefogás indult a budai vendéglátásért Cikk

Hirdetés

A Kés-Villa-Buda-projekt tizenkét étterem összefogása, melyek közösen gondolkodnak, közös értékek mentén képzelik el a működésüket: van köztük több generációs, tradicionális, újító, sőt, kereteket feszegető. A lényeg: a klasszikus budai vendéglátás elveit vallják, kínálatukban a magyar ételeket preferálják és most egy egész éves kampány keretében népszerűsítik mindezt, tematikusan

Az a budai étterem, amely büszkén ajánlható Budának, Pestnek, az ország egészének, külföldi vendégeknek, gourmet hazalátogatóknak, családi eseményekre és a nagyszülőknek is… Nos, az nagypolgári, békebeli, jó értelemben véve magyaros, családias, a hétköznapokat is ünneplő. Kényelmes reggelik, ráérős ebédek, borozásba forduló vacsorák jellemzik.

„Szeretünk vasárnap húslevest enni, fokhagymás pirítóssal érkező velőscsonttal. Rántott bordát krumplipürével, tejfölös uborkasalátával. Füstölt csülkös bableves után jó a túróscsusza sok pörccel. Ugyanakkor a kovászosuborka-krémlevest követően sem ördögtől való a pacal. Desszertnek pedig somlói vagy mákos guba, esetleg madártej.”

A projekt célkitűzése

A Kés-Villa-Buda egy, a budai éttermeket tömörítő mozgalom, mely elsődlegesen a budai, polgári vendéglátás és a magyar konyha népszerűsítését tűzte ki céljául. Az alapötlet: a békebeliséget – már ami a rá jellemző étkezési kultúrát, nosztalgikus légkört illeti – visszahozni a divatba. Újra megmutatni annak létjogosultságát, értékeit a mindennapokban – elsősorban a fővárosi (nem csak Budán élő) lakosságnak, másodsorban a Budapesten hétvégéket töltő hazai közönségnek (különös tekintettel a családokra), harmadrészt pedig a külföldi turistáknak, akik keresik az autentikus magyar éttermeket, ahol megismerhetik hazánk tradicionális ízeit és mindemellett magas színvonalú vendéglátásban lehet részük.

A Kés-Villa-Buda szerveződésében alapérték a hazai alapanyagok előnyben részesítése, a tradíció tisztelete, az udvarias kiszolgálás és az elégedett, visszatérni kívánó vendég. A tagok számára az is fontos, hogy az egyesületi forma lehetővé teszi számukra a műhelymunkát, közös gondolkozást olyan kérdésekben, mint a munkaerőhiány, a szakemberképzés, az alapanyag-beszerzés, fenntarthatóság – és így tovább.

Tagok

A projekt ötlete a Jardinette vendéglő tulajdonosához, Kálmán Zoltánhoz köthető, aki régóta szerette volna már a budai éttermeket egyesületbe tömöríteni a fentiek szellemében. Az első körös megbeszélésekre 2019 tavaszán került sor Budavári Dóra, majd Németh Richard bevonásával. A jövőben mindkét gasztro-kommunikációs tanácsadó aktív és operatív módon fogja segíteni a szerveződést céljai elérésében. A mára egyesületté vált Kés-Villa-Buda elnökségi tagjai: Kálmán Zoltán (Jardinette), Haris Gergő (Mezzo Music Restaurant), Hegedűs János (Budai Gesztenyés Nagyvendéglő)

A Kés-Villa-Buda alapítótagjai:

  • Jardinette
  • Budai Gesztenyés Nagyvendéglő
  • Mezzo Music Restaurant
  • Spíler Buda
  • Náncsi néni vendéglője
  • Földes Józsi vendéglője
  • Hadik
  • Schieszl Vendéglő és Borház, 1896
  • Émile
  • Kéhli
  • Pasarét Bisztró
  • Promontor Kertvendéglő

 

A Kés-Villa-Buda októberi témája: a HÚSLEVES (és a velőscsont)

A projektben résztvevő egyesületi tagok minden hónapban kidolgoznak egy közös témát, amelyre mind a közösségi médiában, mind az éttermük állandó vagy időszakos kínálatában felhívnák a figyelmet. Ételek, alapanyagok, történelmi emlékek, történelmi alakok – ezen kategóriák adják majd a témákat. A Kés-Villa-Buda első ilyen, mindenki számára jól ismert témája a húsleves. A tyúkból, a kakasból, a marhából, ne adj' Isten a fácánból készített húsleves, amit ki porcelánban, ki zománcos fazékban tálal, de ami egyszerre tud a mindennapi vagy akár az ünnepi étkezések alapvető fogása lenni.

Kés-Villa-Buda további információk és hírek >>>

 

Kés-Villa-Buda

Kapcsolódó

Április 6-án ismét Winelovers Grand! Cikk

Winelovers Grand 2024 “Annyi kiváló bor van a világon, hogy ha életünk minden egyes napján új palackot nyitunk, akkor is egészen hosszú marad még a boros bakancslistánk. Egy ilyen esemény, mint a Winelovers Grand kiváló alkalom arra, hogy jó néhány tételt kihúzhassunk erről a bizonyos listáról.” A fenti idézet - amely

Közel 10.000 liter sörrel készül az Indoor Sörfesztivál Cikk

Közel tízezer liter sörrel készül az Indoor Sörfesztivál Százféle különböző sörrel, majd tízezer liter habos nedűvel várja vendégeit február 23-24-én a legnagyobb hazai téli sörfieszta. Az immár 8. alkalommal jelentkező Indoor Sörfesztivál látogatócsúcsra is számít, ezért idén már a Várkert Bazár ad majd helyet a sörkedvelők kánaánjának. Rutinos sörfog

2024-ben az Eger Wine Meetup középpontjában a birtoképítés és a nemzetközi borpiac Cikk

Eger Wine Meetup 2024 Idén az Eger Wine Meetup visszatér évtizedes hagyományaihoz, és újra a szőlő- és borágazat szempontjából nyugalmasabb év eleji időszakban, február 15-16-án rendezi meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tem

Korlátlan sörkóstoló a február végén Várkert Bazárban Cikk

Korlátlan sörkóstoló a Várkert Bazárban Két napon át tartó sörfolyam veszi kezdetét február 23-án az egyetlen hazai téli sörfiesztán, az immár 8. alkalommal, a Serfőző szervezésében jelentkező, Indoor Sörfesztiválon. A több mint 100 csapból korlátlanul kóstolható habos nedű mellett sörtörténeti kulisszatitkok és gasztronómiai finomságok