Ezeket a borokat isszuk a Szigeten a Volton és a Soundon! Cikk

Hirdetés

Idén  is a Borháló lesz a vendéglátó egységek kizárólagos borbeszállítója a Sziget Kft. nyári rendezvényein. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a fesztiválok vörös cuvée-je a Borháló és a Dubicz Borászat közös alkotása, a reprezentatív tételekből összeállított palackos szortiment pedig közös válogatás.

Az öt nagy nyári Sziget-fesztivál – a Volt, a Balaton Sound, a Sziget, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál – rendezvényein a vendéglátó egységek kizárólagos borbeszállítója 2018-ban is a Borháló Borkereskedés.

„A Borháló szokás szerint arra törekedett, hogy egyedi karakterű, tisztán és fröccsben is élvezetes, fiatalos, a hazai hagyományoknak és a nemzetközi ízlésnek egyaránt megfelelő fesztiválborokat hozzon létre. Idén a Mátrai borvidék feltörekvő pincészetére, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtokra esett a választásunk, velük építettünk ki együttműködést. – mondja Kathona Krisztián, a Borháló beszerzési igazgatója. – Ez a partnerség ráadásul nagyon szoros, túlmegy a szokványos pincészet–kereskedő kapcsolaton, hiszen egyesítettük szakértelmünket, és közösen alkottuk meg a Sziget alapborait, illetve együtt válogattuk ki a rendezvényeken kínált palackos szortimentet” – hívja fel a figyelmet Kathona.

A Borhálónak az elmúlt két év szigetes tapasztalatai mellett a cég által szervezett évi mintegy ezer borkóstoló visszajelzései, valamint az országos bolthálózatból és a vendéglátós (HORECA) partnerektől érkező információk is segítenek a vásárlói igények letapogatásában. E tapasztalatokból kiindulva Kathona Krisztián és a Dubicz birtokigazgatója, Krizsai József közösen alkotta meg az idei Sziget-fesztiválok csapra szánt borait. A fehér alapbor „Sziget White 2017 – for the cool ones”, a rozé „Sziget Rosé 2017 – for the ones in love" fantázianéven kerül forgalomba.

„A fesztiválboroknak üdének, karakteresnek, fiatalosnak kell lenniük, akkor igazán jók, ha mindenki talál bennük valami szerethetőt – avat be a részletekbe Dunai Bernadett, a borászat társtulajdonosa. – A Mátrai borvidéket képviselő Dubicz márkaneve nagyon jól cseng a szakmát jobban ismerő borrajongók számára; a számos hazai és nemzetközi elismerés bátorított minket arra, hogy egy olyan heterogén közönség elé lépjünk, amely a minőség kérdésében egységesen magas szintet vár el.”

Az idei fehér alapbor gerincét egy „jó adag határozottság”, vagyis kétötöd rész sauvignon blanc adja. A fürtök egy részét nagyon korán szüretelték, innen származnak a citrusos, zöldalmás, vágott füves aromák, élénk savak. A fajtából a második tételt a szüreti időszak közepén szedték: ez érettebb gyümölcsösséget kölcsönöz a bornak. A maradék háromötöd részt három fajta adja egyforma arányban: a chardonnay kissé vajas, gömbölyded teste „csábos mosollyal” hívogat, a pinot blanc „egy csokor virágot” dob a cuvée-be, s hogy a végeredmény ne maradjon túl szikár, készítői „egy kis parfümmel” – muscat ottonellel – is meghintették. A Sziget White alkoholtartalma 12,5 százalék.

A rozéfröccsök az eladott mennyiséget tekintve az utóbbi években nemcsak felzárkóztak a fehér fröccsféleségek mellé, hanem le is körözték őket. Az alkotók a Sziget Rosé esetében is intenzív, illatos alapborra törekedtek, amit derekas savak támasztanak meg ebben a 12 százalékos alkoholtartalmú fesztiválborban. A piros bogyós gyümölcsök a háromötöd rész pinot noirból származnak, a savak és a teltebb szín felelőse a kétötöd rész kékfrankos.

A két alapbort hűtve, oxigéntől elzárva, acéltartályokban tárolják a pincészetben. Annak érdekében, hogy a gyors kiszolgálást biztosító csapológépekből mindig hibátlan, üde, zamatos nedű kerüljön a fesztiválozók poharába, a Borháló a rendezvények ideje alatt 10 literes bag-in-box, vagyis zsákos-dobozos kiszerelésben frissen letöltve, rugalmasan szállítja az alapborokat a helyszínekre.

Sziget vég nélküli buli, de akadnak meghitt pillanatok, kiadós beszélgetések is, amikhez jobban illik „valami komolyabb”. A rendezvények vörös alapbora egy gyümölcsös, barrique-jegyeket mutató 2016-os cabernet franc-kékfrankos házasítás, ami 0,75 literes normál palackban lesz kapható „Sziget Red 2017 – for the hot-blooded" néven.

„Gondoltunk azokra a fiatal szigetlátogatókra is, akik most jönnek először Magyarországra, és ez az első találkozásuk a magyar borokkal – magyarázza Kathona Krisztián. – A Dubicz Borászat minőségi palackos szortimentje („1014 Irsai Olivér 2017”, „1014 Sauvignon Blanc 2017” és „1014 Chardonnay 2016”) biztosan utat talál majd a nemzetközi közönséghez, ízelítőt adva a magyar borkészítés legszebb hagyományaiból.”

A Borháló a 2018-as nyári szezonban nem csupán a Sziget-fesztiválokon működik közre: a kereskedést vendéglátóhelyek és további rendezvények választották beszállító partnernek. Ezek közül kiemelkedik az EFOTT, vagyis az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója, ami július 10-én kezdődik Velencén.

 

Sajtóanyag: Borháló

Kapcsolódó

UK Festival Awards 2018: a Sziget is az indulók között Cikk

A brit földnek akad egy saját külön bejáratú Festival Award megmérettetése már 15 éve, de a  szigetország kategóriái között mindig is jelen volt egy bizonyos ’Best Overseas Festivals’ lista is, amelyben Európa legjelentősebb, nem angol nagyrendezvényei kapnak helyet, és amelyben már jó pár éve bér

Leonard Bernsteint ünnepli a CAFe Budapest fesztivál Cikk

Ismeretterjesztő műsorain generációk nőttek fel, népszerű dallamait szerte a világban mindenütt ismerik és szeretik, egyszerre volt kitűnő zongorista, zeneszerző és karmester, a világ legnevesebb zenekarait vezényelte elképesztő energiával: idén lenne 100 éves Leonard Bernstein. A 27. CAFe Budape

Gasztrohegy hétvégék Badacsonyban Cikk

Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire

Kortárs, underground és aktuális - a CAFé Budapest az Akváriumban Cikk

Az Akvárium Klub idén is a CAFé Budapest egyik helyszíneként vesz részt az október 5–21. között tartó programsorozaton. Ennek keretében érkezik a klubba október 9-én az elképesztő zenei tehetséggel megáldott Masego, október 5–7. között vár találkozások és felfedezések fesztiválja, a Budapest Ritmo