Fölényes magyar siker a pálinkakészítés Oscar-díján Cikk

Fölényes magyar siker a pálinkakészítés Oscar-díján

Hirdetés

Rekordszámú nevezéssel és az Árpád Pálinka történelmi győzelemével ért véget a XII. Nemzetközi Quintessence Pálinka- és Párlatverseny. A „párlatkészítés Oscar-díjaként” emlegetett versenyen a békéscsabai pálinkafőző manufaktúra „A legjobb kereskedelmi főzde” cím mellé „A verseny legjobb pálinkája” nagydíjat is megszerezte érlelt szilvapálinkájukkal, de emellett még számos más díjat is begyűjtöttek.

A XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 2169 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából, ezzel a Kárpát-medence legnagyobb tételszámmal rendelkező versenyévé nőtte ki magát. Az eredményhirdetést egy nagyszabású gála részeként január utolsó hétvégéjén tartották meg Debrecenben. A nevezett pálinkák és párlatok 265 nevezőtől, 163 településről származnak. A háromnapos zsűrizés során a 31 fős nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt, titkos szavazatok alapján.

4 év kihagyás után szakmai sikert aratott az Árpád Pálinka

A verseny győztese az Árpád Pálinka lett, mely a „Legjobb Kereskedelmi Főzdéje”, továbbá a „Legjobb Kereskedelmi Pálinkájának díját” nyerte el, de emellett 10 Champion-díjat és 13 aranyérmet is begyűjtött. Az 50 éves múltra visszatekintő családi manufaktúra 4 év kimaradás után méretette meg magát ismét.

„Amikor 2018-ban a manufaktúránk – ugyanezen a versenyen – megnyerte a „Legjobb Kereskedelmi Főzde díját” búcsút intettünk egy időre a versenyzésnek. Úgy éreztük bizonyítottunk magunknak és fogyasztóinknak, hogy számunkra legfontosabb a minőség, hiszen akkor már minden fontos elismerést elnyertünk – voltunk háromszor „Magyarország Legeredményesebb Kereskedelmi Főzdéje”, a Piros Vilmos pálinkánk volt „Magyarország Legjobb Pálinkája” és megnyertük az „Év Párlata” díjat a Lepotica szilvánkkal a Destillata Nemzetközi versenyen – egy kicsit a termékfejlesztésre akartunk jobban koncentrálni, alkotni valami újat, valami nagyon jót. 4 év elteltével viszont újra engedtünk a kihívásnak és kíváncsiságunknak és elindultunk ezen a versenyen – mondja Nagy Árpád, főzőmester, a Kisrét Manufaktúra Kft. tulajdonosa.

Szakmaiság és komoly iránymutatás

Az Árpád Pálinka 25 tétellel nevezett a versenyre. A verseny szakmaiságát a 31 fős nemzetközi zsűri és az újonnan megalkotott 100 pontos bírálati rendszer támasztotta alá, amely komoly iránymutatással szolgál a készítőknek.

„Ezen a versenyen Magyarország legjobb kereskedelmi főzdéi indultak és a legnagyobb elismerésben részesülő hazai- és nemzetközi főzdék főzőmesterei és szakemberei bíráltak. Óriási szakmai elismerést jelent számunkra, hogy a verseny legkiválóbb aranyérmes pálinkái közül a 31 tagú zsűri szavazata alapján 10 kategóriában nyertünk Champion-díjat. Fontos azt is kiemelnünk, hogy ez a 10 kategória nagyon változatos és 10 különböző gyümölcsöt rejt magában, mint pl: birs, szilva, meggy, kajszibarack, Vilmos körte, stb. és nem egy gyümölcs vagy törkölypálinka köré összpontosul, hanem bizonyítja azt, hogy mennyi fajta pálinkánk képvisel kimagaslóan magas, prémium minősséget. Nyugodtan mondhatom azt, hogy ezt a versenyt ilyen szakmai eredményekkel még senki nem nyert meg. Magasra tettük a mércét magunknak és más kereskedelmi pálinkafőzdének, de számunkra ez egy édes teher. Most nagyon boldogok vagyunk, örülünk a sikernek, de nem dőlünk hátra és nem állunk meg, csináljuk tovább azt, amihez értünk, amiben hiszünk és ami gyerekkorunk óta az életünk része, próbálunk tovább fejlődni”

– tette hozzá Nagy Árpád, aki azt is elárulta, hogy a „Legjobb Kereskedelmi Pálinkája” címet bár a Prémium Érlelt Szilvájuk nyerte el, de mint utólag megtudták a versenyigazgatóságtól, az utolsó döntés alkalmával a szakmai zsűri végső szavazata a másik saját pálinkájukkal, a Piros Vilmossal szemben született a versenyben.

Mandarin és kávé is a palettán

Nagy Árpád 25 éve foglalkozik pálinkakészítéssel, a szülői örökséget viszi tovább. Horváth György főzőmesterrel dolgoznak együtt, de a siker mögött egy igazi csapatmunka áll. Közel 35 féle gyümölcsből készítenek pálinkát vagy párlatot, és az innovációs újdonságok sem állnak tőlük távol.

„Nagyon sokszínű a palettánk, ezt a Champion-díjak is mutatják. Van közte birs, vilmoskörte, meggy, kajszi, szőlő, de még mandarin is. Igyekszünk minden évben valami ujjat fejleszteni és meglepni fogyasztóinkat. A tavalyi évben a kávé, a mandarin és a gyömbér párlat volt a különlegességünk, de jelenleg is mandarint főzünk, amiből – remélhetőleg – még finomabb párlatot tudunk készíteni. Fontos számunkra a szakmai fejlődés az új alapanyagokból való alkotás. Hittünk szerint a pálinkakészítés művészet, amelynek minden egyes részletére oda kell figyelnünk, részesei kell lennünk, nincs két egyforma pálinka, mindegyik magán viseli alkotójának kézjegyét”

Az elismerések:

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb kereskedelmi főzdéje, a verseny győztese”: Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka

- „QUINTESSENCE – 2022 legjobb pálinkája” érlelt szilvapálinka (Kisrét Manufaktúra Kft. - Árpád Pálinka)

- 10 CHAMPION díj – A versenyen a fajtaazonos aranyérmes pálinkák közül a legjobb pálinka: Legjobb Birs – Prémium Bársony Birs, Legjobb Cseresznye – Silver Feketecseresznye, Legjobb Meggy – Prémium Cigánymeggy, Legjobb Kajszibarack – Silver Kajszibarack, Legjobb Vilmoskörte- Prémium Piros Vilmos, Legjobb Egyéb Párlat – Prémium Gyömbér Párlat, Legjobb Egyéb Egzotikus gyümölcs- Prémium Mandarin Párlat, Legjobb Fekete Berkenye – Prémium Feketeberkenye, Legjobb Fahordóban Érlelt Pálinka – Prémium Érlelt Szilva.

 


Quintessence Pálinka- és Párlatverseny

Kapcsolódó

A világ figyelmének központjába kerül a tokaji bor Cikk

A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyú

4 napig minden a sörről szól a Városligeti Műjégpályán Cikk

OktoBeerfest 2024 Gigászi sör és gasztronómiai választékkal várják az érdeklődőket október 10. és 13. között a Városligeti Műjégpályára az OktoBeerfest szervezői. Az ország sörbuliján kézműves főzdesor és streetfood tér gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon étlen-szomjan, a vidám hangulatot pedig a meghívott sz

Minőségi kézműves sörökkel elindult a 8. Belvárosi Sörfesztivál Cikk

Minőségi kézműves sörökkel elindult a 8. Belvárosi Sörfesztivál Nyolcadik alkalommal tölti meg sörrel mától szeptember 8-ig a budapesti Szabadság teret a Belvárosi Sörfesztivál. A több mint 300-féle sör, köztük 20 százalékban kézműves söröket forgalmazó SPAR Magyarország támogatásával megvalósuló fesztivál látogatói idén is megkóstolhatják a hazai és nemzetköz

Jön az ősz legbalatonibb fesztiválja - Fügefeszt októberben! Cikk

FügeFeszt 2024 A Fügefeszt szervezői szerint nem szezon van, hanem szezonok, a Balaton pedig egész évben tartogat olyan izgalmakat, amiért érdemes a tó partján kikötni. Idén ősszel először jelentkezik a különleges, közvetlen Balaton parti helyszínen megrendezett Fügefeszt, ami bár az ilyenkor mindenhol fellelhet