Hogyan kóstoljunk whiskyt? Cikk
Hirdetés
Mit tudhatunk meg a whiskyről a színe alapján? Mennyire dugjuk bele az orrunkat a pohárba? Jéggel vagy jég nélkül érdemes kérnünk a whiskyt? Dave Francis, az Edrington márka nemzetközi nagykövete igazán hasznos tanácsokat adott az idei Whisky Show résztevőinek, melyekkel még a kezdő fogyasztók is bármilyen eseményen megállhatják a helyüket. Az alábbi összefoglalóban az is kiderül, hogy a nők miért ügyesebbek a whisky kóstolásban, mint a férfiak.
Dave Francis, az Edrington Group nagykövete már több, mint 25 éve whiskyvel dolgozik. A szakember átlagosan 250 tréninget és kóstolót tart évente, több könyvet is írt már, és szerencsésnek tarja magát, amiért munkája egyben szenvedélye is.
Elmondása szerint a whisky kóstolás több részletében is hasonlít a borkóstoláshoz, hiszen először megragadjuk a poharat (skót szokás szerint akár két kézzel is), majd körkörös mozdulatokkal megpörgetjük annak tartalmát, és elkezdjük elemezni a külalakját.
Szín
Attól függően változik az ital színe, hogy hány évet töltött el az adott hordótípusban. Általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy whisky, annál mélyebb a színe, így lehet akár mély aranysárga vagy éppen mahagóni árnyalatú is.
Illat
Ha beazonosítottuk a színét, akkor jöhet az illat elemzése, amellyel kapcsolatban a szakértő fontos és hasznos tanácsa, hogy ne dugjuk túlságosan mélyre az orrunkat a pohárba, hogy ne legyen túl intenzív az illat belélegzése. Helyette inkább pörgessük meg a poharat és tartsuk el pár centire az orrunktól, hogy be tudjuk azonosítani a kóstolandó whisky felismerhető stílusjegyeit.
Íz
Az illat elemzése után jöhet a kóstolás, amikor egy kis kortyot lenyelve érdemes egy közepesen nagy levegőt vennünk a szánkon keresztül is, hogy átjárja nyelvünket a zamatok kavalkádja. Az eljárásnak köszönhetően végtelen mennyiségű íz beazonosítható a whisky kóstolás közben, így szinte bármit érezhetünk, nincs „rossz” válasz. Lehet citrusos, gyümölcsös, vaníliás, esetleg sós vagy akár füstös is. További érdekesség, hogy Dave Francis tapasztalatai szerint a nők sokkal több ízt tudnak párosítani egy whiskyhez, mint a férfiak, mivel intenzívebben érzik az aromákat, ezért a tesztelés során is sokszor kéri inkább a hölgyek véleményét.
Jéggel vagy jég nélkül?
Sokan jégkockával isszák a whiskyt, ami nem számít szentségtörésnek, hiszen kellemesebbé válik az ital, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az olvadás miatt a víz azonnal megváltoztatja a whisky ízét és színét, így akár pár perc különbséggel ugyanaz a pohár ital teljesen más összhatást eredményezhet.
A nagykövet a budapesti előadása során bemutatta a márka legfrissebb újdonságait is. A markáns, narancsos és csokoládés ízjegyeket hordozó 15 éves The Macallan Triple Cask-ot és a mézes, citrusos, gyömbéres aromákat tartalmazó 12 éves The Macallan Double Cask-ot, amelyek hamarosan elérhetők lesznek a magyar piacon is.
Az új ízek pedig a The Macallan lélegzetelállító lepárlójában készülnek, ami a skót Speyside dombokra épült, és a teljes hosszát beborító üveg elemeknek köszönhetően hihetetlen kilátást kínál a vállalat birtokára.
- Red Lemon -
Kapcsolódó
Márciusban jön a Taste Balaton Fesztivál! Cikk
Márciusban a TASTE BALATON fesztivállal indul a tavasz a Balatonon, amikor már mindannyiunknak úgyis hiányzik, hogy kimozduljunk, zsizsegjünk, szabadba menjünk, új élmények felé nyissunk. Utóbbiból lesz bőven a fesztivál 10 napja alatt: március 7. és 16. között 25 fő helyszínen és izgalmas TASTE B
2025-ben is nyarat indít a Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál Cikk
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Szabadság téren, hogy bemutassa és ünnepelje a magyar és nemzetközi borok és pezsgők gazdag világát. A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat. Az elmúlt években a fesztivál a b
2025 lesz a magyar sörturizmus éve? Cikk
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 – Országos Főzdetúra térkép, amellyel ingyenesen látogathatók jövőre a benne szereplő üzemek. A sörfőzdelátogatások mellé pedig sörkóstolót is kapnak a vendégek.
Mutatós, a sörkedvelők körében bizonyára rendkívül népszerű kiadvány jel
A világ figyelmének központjába kerül a tokaji bor Cikk
A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyú