Hordóba zárt bor - Bemutatkozik a tango Hír
Hirdetés
Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett.
A pince a kezdetektől egymás mellett alkalmazza a modern és a hagyományos technikákat, így a tango három évet pihent a pince sarkában a Tökösmály-dűlőből szüretelt, hárslevelűvel színültig megtöltött, majd lezárt hordóban. Az elkészítéséhez az inspirációt a franciaországi Juraban készített, hártya alatt érlelt vin jaune adta, ugyanakkor fontos volt a Tokaji borvidéki tradíciók és a saját, tiszta vonalú borkészítési stílusuk megőrzése, amiben hisznek.
A világon három helyen készül flor alatt érleléssel bor: Franciaországban az úgynevezett sárga bor (vin jaune), Spanyolországban a sherry egyes változatai, és Magyarországon a száraz szamorodni. A bor tetején képződő hártya (flor) erjesztőgombák segítségével alakul ki. Van, ahol rásegítenek a képződésére, a SZÓLÓ-nál erre nem volt szükség. A flor alatt egyfajta reduktív környezet alakul ki, mivel az élesztők a borban oldott oxigént is felhasználják, a flor pedig korlátozza az újabb oxigénfelvételt.
„A flor egy borászati kifejezés, amely a kialakuló, különböző vastagságú élesztőfilmre utal a bor felületén, és folyamatosan kölcsönhatásban van a borral, megváltoztatja a bor összetételét, és így végső aromáját és ízét is. Az elmúlt tíz évben a világ több borvidékén is kísérleteznek hasonló technológiával, nem csak a klasszikus régiókban” – magyarázza Kató András, a Terroir Club vezetője a flor jelentőségét.
2014 nem volt könnyű évjárat a Tokaji borvidéken, kézzel kellett kiválogatni az egészséges és az aszús szemeket, melyek szamorodni módjára 12 órán át héjon áztak. A bor új hordóban erjedt és érlelődött 2015 nyaráig, ezután átkerült egy használt aszús hordóba, és úgy döntöttek, hogy inkább hosszú érlelésre szánják, nem nyúlnak hozzá. 2016 karácsonyán vettek belőle mintát – ügyelve arra, hogy ne bántsák a bor tetejét lezáró flort –, akkor érezték, hogy ebben a formában lassabban, finomabban fejlődik, hagyni kell még. További egy év érlelést követően 2018 márciusában derítés és szűrés nélkül került palackba, kén hozzáadása nélkül.
„Annak ellenére, hogy hosszan érleltük, örömmel tapasztaltuk, hogy van benne élénkség és frissesség, a vibrálás mellett pedig mély és komplex, érlelt karaktert is mutat” – meséli lelkesen Éless Tímea borász. „Nagy rádöbbenés volt a flor, ami elkezd táplálkozni a borból, és a végén hihetetlen egyensúlyt állít be. Hálásak vagyunk a természetnek, és persze szerencsénk van, hogy ilyen a hordó- és pinceflóránk.”
A bor nevét Tímea férje találta ki. „Azért lett tango, mert amikor először kóstoltuk készen, Buenos Aires jutott eszembe. Egy külvárosi csehóban fellépő tangótáncos, a fapadló, a füst, mély érzelmek, intenzív hangulatok. Ilyen nekünk ez a bor” – indokolta a névválasztást Éless Tamás.
A következő, 2016-ban útjára indított tango is már a hordóban pihen a tállyai pincében, a házaspár pedig kíváncsian várja, hogy milyen utat jár majd be.
- SZÓLÓ -
Kapcsolódó
Melyik a sör legnépszerűbb fűszere? Május 25-én (ez is) kiderül! Hír
Május 25-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján idén a különleges fűszerekkel készülő sörök lesznek a középpontban. Ahogy azt a sörkedvelők az elmúlt négy évben már megszokhatták, tavasszal újra megnyitnak
Ónódi Eszter és Piszkor Norbert séf exkluzív menüt rakott össze a MADHOUSE Bistronak Hír
Ónodi Eszter az ország egyik legismertebb színésznője, a Katona József színház tagja, számos ismert film és sorozat főszereplője. Évek óta nagyon odafigyel a környezetére, méhlegelőt alakít ki a telkén, virágot ültet, biciklivel jár és arra törekszik, hogy a főzések során is a lehető legfenttartha
Soproni Sörnapokkal indul a SopronFest 2024! Hír
Punnany Massif, Budapest Ragtime Band, Demjén Ferenc, Kispál és a Borz, Necc Party, Csík Zenekar, Kraak & Smaak és Be Massive Horizon – hogy csak néhányat említsünk a SopronFest mostanra teljessé vált Fő téri programjából, amely Soproni Sörnapok néven várja a közönséget. A SopronFest nemcsak
Női energiák mozgatják az idei Gourmet fesztivált Hír
Szokásosan a hazai vendéglátás legismertebb képviselőit, változatos étel-, desszert- és italkínálatát sorakoztatja fel Magyarország legkedveltebb gasztronómiai rendezvénye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. Május 24-26. között idén is több mint 100 kiállító várja a látogatókat a népszerű „országkósto