Idén is megmérkőznek hárslevelűk! Cikk
2017. június 23-án rendezik meg ismét az Országos Hárslevelű Borversenyt. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon.
Hirdetés
A rendezvény célja az, hogy felkeltse a figyelmet a szőlőfajta iránt. Az Országos Hárslevelű Borversenyt a 2000-es évek elején rendezték meg első alkalommal, az idei a negyedik lesz a sorban. „Az érmet nyerő borok palackjaira körmatricákat készítünk, amelyek segítségével a fogyasztók felé irányuló közvetlen kommunikációt szeretnénk segíteni. A díjnyertes borokat és azok készítőit pedig minél több felületen szeretnénk mind a szakmával, mind a borkedvelőkkel megismertetni. Ebből a szempontból nagy jelentőséggel bír majd a díjátadó, amely az Egri Bikavér Ünnepen kerül megrendezésre, ami egy sok vendéget vonzó fesztivál, az idei sztárvendége pedig természetesen a hárslevelű lesz” – mondja Főczény András, a Verpeléti Hegyközség hegybírója.
A borverseny nevezési feltételei
A versenyre a bortermelők azokat a hárslevelű boraikat nevezhetik, amelyek a hatályos magyar bortörvény előírásainak, illetve a verseny további kiírásainak megfelelnek. A nevezett tételnek nem kell forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznie. Mintákat küldhetnek bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek. A kereskedelmi kategóriában nevezőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a minta által képviselt bortétel mennyisége meghaladja a 350 liter vagy az 500 db 0,75 literes palack nagyságot. A verseny rendezőjéhez bortételenként 4 db, minimum 0,75 literes palackot 2017. május 22. és június 16. között kell eljuttatni. A borversenyre kereskedelmi és kistermelői kategóriában is lehet nevezni, a borokat pedig az alábbi kategóriákban fogják rangsorolni: Hárslevelű, Debrői Hárslevelű, Késői szüretelésű és Muzeális.
A nevezési díj 5000 Ft tételenként. A bormintán kötelezően fel kell tüntetni a résztvevő nevét és címét, a bor megnevezését (származási hely, fajta, évjárat), az édességi kategóriát (száraz, félszáraz, félédes, édes) és a nevezési kategóriát (kistermelői, kereskedelmi).
A borversenyen a szervező bizottság végzi a borok besorolását, a borok értékelése bíráló bizottságok által történik, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt módszer szerint.
Debrői Hárslevelű
A borversenyt a szervezők a hárslevelű szőlő és bor iránti figyelemfelkeltés érdekében hozták létre. Külön kiemelve a Debrői Hárslevelűt, amely külön nevezési kategóriát kapott a versenyen, hiszen cél, hogy a hárslevelű és a Debrői Hárslevelű pozíciója is erősödjön.
Az eredetvédett Debrői Hárslevelűt adó tőkéket a Debrői körzet szőlőterületeinek mintegy 38%-án művelik, így a körzetben előforduló szőlőfajtákból ezt termelik a legnagyobb arányban. A Debrői Hárslevelűt kétféle termékkategóriában – classicus és superior –, a debrői körzetből származó hárslevelű szőlőből lehet előállítani, a bortörvényben előírtaknak és a termékleírásnak megfelelően.
Az így készült hárslevelű friss gyümölcs, barack és hársfavirág illatával és ízeivel, valamint gazdag mézes zamatokkal rendelkező fehérbor. A Debrői Hárslevelű Superior esetén a bort legkorábban a szüretet követő május 1-jén lehet forgalomba hozni, így a további érlelés során a hársvirágra és mézre emlékeztető illatok és zamatok tovább rétegződnek és mélyülnek.
További részletek:
wineartculture.hu/orszagos-harslevelu-borverseny
Sajtóanyag: Wineglass
Fotó: Furmint Photo
Kapcsolódó
2025-ben is Bor & Pezsgő Fesztivállal indul a budapesti nyár Cikk
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Szabadság téren, hogy bemutassa és ünnepelje a magyar és nemzetközi borok és pezsgők gazdag világát. A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat. Az elmúlt években a fesztivál a b
Mi kerül idén a Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál poharába? Cikk
Egyre tudatosabbak, alkalomszerűbbek, ízlésükben nyitottabbak: ilyenek ma a magyar borfogyasztók. A Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál szervezői idén is azért dolgoznak, hogy a kulturált borfogyasztás és a borral kapcsolatos élmények újra a hétköznapok részévé váljanak, különösen a fiatalabb gener
Május 17-én minden út a sörfőzdékhez vezet! Cikk
Hétvégén, május 17-én, szombaton országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék, amelyek sörbemutatókkal, kulturális programokkal és sörtörténeti kvízekkel is várják a látogatókat.
Kora délutántól egészen késő estig kínál programokat idén a Nyitott Főzdék N
Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi