Idén is megmérkőznek hárslevelűk! Cikk
2017. június 23-án rendezik meg ismét az Országos Hárslevelű Borversenyt. A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a fajtára, mert úgy látják, hogy a hárslevelű – az adottságaihoz képest – többre hivatott a hazai piacon.
Hirdetés
A rendezvény célja az, hogy felkeltse a figyelmet a szőlőfajta iránt. Az Országos Hárslevelű Borversenyt a 2000-es évek elején rendezték meg első alkalommal, az idei a negyedik lesz a sorban. „Az érmet nyerő borok palackjaira körmatricákat készítünk, amelyek segítségével a fogyasztók felé irányuló közvetlen kommunikációt szeretnénk segíteni. A díjnyertes borokat és azok készítőit pedig minél több felületen szeretnénk mind a szakmával, mind a borkedvelőkkel megismertetni. Ebből a szempontból nagy jelentőséggel bír majd a díjátadó, amely az Egri Bikavér Ünnepen kerül megrendezésre, ami egy sok vendéget vonzó fesztivál, az idei sztárvendége pedig természetesen a hárslevelű lesz” – mondja Főczény András, a Verpeléti Hegyközség hegybírója.
A borverseny nevezési feltételei
A versenyre a bortermelők azokat a hárslevelű boraikat nevezhetik, amelyek a hatályos magyar bortörvény előírásainak, illetve a verseny további kiírásainak megfelelnek. A nevezett tételnek nem kell forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznie. Mintákat küldhetnek bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek. A kereskedelmi kategóriában nevezőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a minta által képviselt bortétel mennyisége meghaladja a 350 liter vagy az 500 db 0,75 literes palack nagyságot. A verseny rendezőjéhez bortételenként 4 db, minimum 0,75 literes palackot 2017. május 22. és június 16. között kell eljuttatni. A borversenyre kereskedelmi és kistermelői kategóriában is lehet nevezni, a borokat pedig az alábbi kategóriákban fogják rangsorolni: Hárslevelű, Debrői Hárslevelű, Késői szüretelésű és Muzeális.
A nevezési díj 5000 Ft tételenként. A bormintán kötelezően fel kell tüntetni a résztvevő nevét és címét, a bor megnevezését (származási hely, fajta, évjárat), az édességi kategóriát (száraz, félszáraz, félédes, édes) és a nevezési kategóriát (kistermelői, kereskedelmi).
A borversenyen a szervező bizottság végzi a borok besorolását, a borok értékelése bíráló bizottságok által történik, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt módszer szerint.
Debrői Hárslevelű
A borversenyt a szervezők a hárslevelű szőlő és bor iránti figyelemfelkeltés érdekében hozták létre. Külön kiemelve a Debrői Hárslevelűt, amely külön nevezési kategóriát kapott a versenyen, hiszen cél, hogy a hárslevelű és a Debrői Hárslevelű pozíciója is erősödjön.
Az eredetvédett Debrői Hárslevelűt adó tőkéket a Debrői körzet szőlőterületeinek mintegy 38%-án művelik, így a körzetben előforduló szőlőfajtákból ezt termelik a legnagyobb arányban. A Debrői Hárslevelűt kétféle termékkategóriában – classicus és superior –, a debrői körzetből származó hárslevelű szőlőből lehet előállítani, a bortörvényben előírtaknak és a termékleírásnak megfelelően.
Az így készült hárslevelű friss gyümölcs, barack és hársfavirág illatával és ízeivel, valamint gazdag mézes zamatokkal rendelkező fehérbor. A Debrői Hárslevelű Superior esetén a bort legkorábban a szüretet követő május 1-jén lehet forgalomba hozni, így a további érlelés során a hársvirágra és mézre emlékeztető illatok és zamatok tovább rétegződnek és mélyülnek.
További részletek:
wineartculture.hu/orszagos-harslevelu-borverseny
Sajtóanyag: Wineglass
Fotó: Furmint Photo
Kapcsolódó
Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi
Május 17-én újra Nyitott Főzdék Napja! Cikk
Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján idén is a különleges fűszerekkel, speciális komlózási eljárásokkal készülő, vagy épp különféle hordókban érlelt sörök lesznek a középpontban.
Ahogy azt a sö
Megvan a 2025-ös nyár desszertje? Cikk
Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, bulis, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készül, és április 20-tól a Szent István Bazilikánál bárki me
Márciusban jön a Taste Balaton Fesztivál! Cikk
Márciusban a TASTE BALATON fesztivállal indul a tavasz a Balatonon, amikor már mindannyiunknak úgyis hiányzik, hogy kimozduljunk, zsizsegjünk, szabadba menjünk, új élmények felé nyissunk. Utóbbiból lesz bőven a fesztivál 10 napja alatt: március 7. és 16. között 25 fő helyszínen és izgalmas TASTE B