Ízkalandozás a ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig Cikk

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig

Hirdetés

Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások. Az MBH Bank Gourmet Fesztivál olyan hazai és világkörüli gasztroutazást kínál, amelyhez elég csak a Millenárisig menni. Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogása végigvisz a magyar konyhán az Őrségtől a Székelyföldig, körbe tovább a Földközi-tenger partjain, meg sem állva a Távol-Keletig.

Indítsunk itthon: kóstoljuk meg az őriszentpéteri Pajta mangalicával töltött és lecsóval kínált empanada-ját, a Kistücsöknél a házinyúl-gerincet vadas mártással, a zebegényi Natura Hill cirok-manga bowl-ját ropogós mangalicafüllel, mangalicalapockával, cirokkal, uborkakimchivel és cukorborsóval, a székelyudvarhelyi Páva étterem báránynyaklevesét. Vagy egy sóletet a híres belpesti kockásabroszos, a Kádár étkezde étlapjáról, amellyel őszi újranyitása előtt a Gourmet-n találkozhat először a nagyérdemű.

A hazai Michelin-csillagosok is megérnek egy külön kört: burgonya masala dosa pani puri, mangalicasonka, füstölt tejföl a Costesnél, polip hot dog, édeskömény, kimchi az esztergomi 42-től, vagy a Borkonyha szarvasgombás parmezán gnocchi-ja, hogy csak pár megállót említsünk.

Baalbek, Balagan, Byblos: a közel-keleti gasztrokörúton a labneh-től a bárányköftén át a pisztáciás-málnás baklaváig vezet az út. Idén - kis kerülővel - már Marokkót is útba ejthetjük, két étteremnél (Jouri és Majorelle) is kóstolhatunk klasszikus tagine ételeket. Innen mehetünk tovább a Távol-Keletre, ahol Tajvan, Kína, Vietnam és Japán konyhaművészetébe is belekóstolhatunk a 101 Bistro, Wang mester, az Opium, a ZHU&Co és a Yama jóvoltából. A kínálatban batyuk, borotvált tészta, klasszikus kínai levesek, banh mi szendvics és egy kevésbé távol-keleti, de rántott húsokban annál autentikusabb mester, Bíró Lajos tonkatsuja. Persze az olasz tészták, az amerikai szendvicsek vagy az osztriga kedvelőinek sem kell hiába kutatniuk a menüben.

Mehetünk csak a desszertekre, vagy a street foodra is. Az édességeknél a Mon Petit aludttejes kukoricaprószájától a Cake&More Caviar palacsintáján át a Laurel kacsatepertő, sárgabarack, karamellfánk kreációjáig ível a kínálat, ha pedig street food, akkor a wrap-ek és burgerek mellett mindenképpen érdemes megkóstolni a SALT Bakery hagymás-véres csigáját csomborral, a Jenői Pékség sós szalonnás parasztkenyér katonáit fermentált zöld eperrel vagy a Digó Nápolyi Pizza "eper és speck” pizzáját.

Michelin-csillagos éttermek nem kínálnak fogásokat egy menzai menü áráért - kivéve a Gourmet Fesztiválon. A fesztivál idei újításaként minden étteremnél kóstolhatunk olyan pénztárcabarát ételt, amely legfeljebb 2500 forintból hozza a Gourmet-élményt. Stoller Mártont nem kell bemutatni a hazai BBQ és grill rajongóknak: az etyeki +52 Event & Gastro Hall grillmestere almás lángost fog sütni pirított káposztával és sült tejföllel, amihez egy igazi hazai cidert is megkóstolhatunk nála. Érdemes lesz kipróbálni a tojásos nokedlit is, hiszen azt Mizsei János, a MÁK séfje készíti, vagy a családi ebédlőasztalok másik klasszikusát, a Női szeszélyt, amit Szabi a Pék tálal, egy kicsit máshogy, ahogy eddig ismertük. A Mazel Tov csapatának új étterme, a szintén közel-keleti ízekben utazó Balagan pedig egy vegán finomságot kínál: mangó- és céklahumuszt, kesutahinával, savanyított mangóval és kovászos koktélpitával. Összesen több mint 50 finomságot kóstolhatunk ebben a kategóriában, amelyhez a csúcséttermek is hozzáteszik a magukét.

A gyerekek sem maradnak ki az ízutazásból, hiszen vasárnap, a Gourmet családi napján a kiállító cukrászdák ajándék meglepetéssel is készülnek a kicsiknek: lesz köztük fagyi, csoki golyó, sőt még robbanócukros minimakaron is.

Mindezek mellé szokásához híven elképesztő italkínálatot is felvonultat a fesztivál: a kiemelkedő hazai és nemzetközi bor- és pezsgőkínálat mellett prémium sörökkel, egyre szélesedő koktélválasztékkal, és sokféle alkoholmentes innivalóval is készülnek a kiállítók.

A Gourmet május 24-én, pénteken 11 órakor nyitja meg kapuit és május 26., vasárnap 19 óráig várja a látogatókat a Millenárison. Jegyek online vagy limitált számban akár a helyszínen is, az időben érkezők jegyük mellé sör, bor, koktél és kávé kóstoló kuponokat is kapnak, nem beszélve a Gourmet Akadémia számos ingyenes programjáról és kóstolójáról, amelyek sorát Stahl Judit improvizációs gasztroszínháza zárja majd vasárnap 17 órakor.

Gourmet Fesztivál 2024 kiállítók, jegyek >>>

 

Gourmet Fesztivál

Kapcsolódó

20. alkalommal versenyezhetünk a Fogaskerekűvel Cikk

XX. Előzd meg a Fogaskerekűt! Nincs tavasz Budapest kedvenc sportnapja nélkül, ráadásul ebben az évben komoly jubileumot ünnepel az Előzd meg a Fogaskerekűt hagyománya: kereken 20. alkalommal mérheti össze bárki magát a piros hegyi vasúttal. A történet viszont nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, hiszen a

Költözz 4 napra a Parkba, és írd meg a következő slágert! Cikk

A Budapest Park a Banana Records kiadóval és kreatív ügynökséggel közösen dalszerzőtábort szervez május 12. és 15. között. A Budapest Park a kezdetektől fontosnak tartja, hogy a náluk fellépő produkciók mellett kiemelt figyelmet fordítson a feltörekvő előadókra is. A tehetséggondozó programjuk a t

Márciusban jön a Taste Balaton Fesztivál! Cikk

Taste Balaton 2025 Márciusban a TASTE BALATON fesztivállal indul a tavasz a Balatonon, amikor már mindannyiunknak úgyis hiányzik, hogy kimozduljunk, zsizsegjünk, szabadba menjünk, új élmények felé nyissunk. Utóbbiból lesz bőven a fesztivál 10 napja alatt: március 7. és 16. között 25 fő helyszínen és izgalmas TASTE B

Új sorozatokkal várja a zenerajongó ifjakat a Müpa Cikk

Új sorozatokkal várja a zenerajongó ifjakat a Müpa A Müpa családi és ifjúsági programjain a hangsúly mindig az élményen van. A február 8-án debütáló Hangvár sorozat első előadásán a gyerekek különböző zenei formációkkal ismerkedhetnek meg, míg az Európa ízei sorozatban legközelebb Itália fogásai kerülnek terítékre. A Müpa megnyitása óta fontos kü