Kóstoltál már székely szusit? Cikk
Hirdetés
Az újranyitás óta ismét felpezsdült az élet a fővárosban, és régi, kedves helyeink is megújult kínálattal jelentkeznek. Nem kivétel ezalól az Andrássy úti SZÉK Restaurant & Bar sem. A felfrissült étlapon mostantól olyan kreációk is helyet kapnak majd, amik a nagyvilág ízeit ötvözik a székely konyha hagyományaival.
A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott ízekkel lopta be magát a szívünkbe, amelyek a modern konyhatechnológia eszközeivel kerülnek terítékre. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy épp a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon.
“Székely klasszikusaink és gourmet fogásaink mellett célunk, hogy innovatív ételkreációinkkal is különlegessé tegyük éttermünket” - mondja Varga Szidónia, a SZÉK Restaurant & Bar székelyudvarhelyi származású tulajdonosa. Ennek első állomása a néhány hete debütált székely szusi, ami erdélyi és magyar alapanyagokat ötvöz a japán konyhaművészettel, izgalmas nemzeti dimenzióba helyezve azt.
A Székely Szusi legendája
“Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két béka. Az egyik Oszaka város mellett lakott egy gödörben, a másik Udvarhelyen egy patakban. Mit gondoltak, mit nem, mind a kettőnek nagy kedve kerekedett, hogy világot lássanak. Az egyik béka, amelyik Udvarhelyen lakott, szerette volna látni Oszakát, a másik, amelyik Oszakában lakott, az meg Udvarhelyet. Egymást nem ismerték, soha egymásnak hírét sem hallották, és íme, mégis egyszerre gondoltak erre az utazásra... Hogy mi a mese vége? A SZÉK-ben kiderül!” - ígérik az alkotók.
A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Ludas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban is megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a Ludas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.
Hogy mi jöhet még a székely szusi után? Az Andrássy úti étterem tulajdonosa annyit elárul: a fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. Akik azonban inkább a hagyományos konyha hívei, azok sem fognak csalódni:
"A tavaszra és nyárra séfünk által megálmodott ételkreációinkban megjelenik a kapor, mint jellegzetes ízvilágú, üdítően friss fűszer és gyógynövény, ami kirobbanó és jellegzetes ízével igazán különlegessé teszi ételeinket” - mondja Varga Szidónia.
„Az új étlapunk kaprosan készített ételei közül kiemelném az pisztrángunk mellé kínált különleges tökfőzeléket, illetve a vásárhelyi édes tejföllel készített túrógombócot, amit akácmézes kaporfagylalttal kínálunk. Ételeink mellé pedig Erdély és a Kárpát-medence válogatott borait, egy sor különleges zöldségpárlatot, pálinkát, hagyományos és ízesített erdélyi söröket kínálunk.”
SZÉK Restaurant & Bar
Kapcsolódó
2025-ben is Bor & Pezsgő Fesztivállal indul a budapesti nyár Cikk
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Szabadság téren, hogy bemutassa és ünnepelje a magyar és nemzetközi borok és pezsgők gazdag világát. A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat. Az elmúlt években a fesztivál a b
Mi kerül idén a Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál poharába? Cikk
Egyre tudatosabbak, alkalomszerűbbek, ízlésükben nyitottabbak: ilyenek ma a magyar borfogyasztók. A Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál szervezői idén is azért dolgoznak, hogy a kulturált borfogyasztás és a borral kapcsolatos élmények újra a hétköznapok részévé váljanak, különösen a fiatalabb gener
Május 17-én minden út a sörfőzdékhez vezet! Cikk
Hétvégén, május 17-én, szombaton országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék, amelyek sörbemutatókkal, kulturális programokkal és sörtörténeti kvízekkel is várják a látogatókat.
Kora délutántól egészen késő estig kínál programokat idén a Nyitott Főzdék N
Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi