Magyar cukrász kerül a legnagyobb olasz fagyimesterek közé Cikk

pisztácia gyümölcse fagylalt

Hirdetés

Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiálításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot. Januártól itthon is több helyszínen találkozhatunk a teljesen mesterséges adalékmentes alapanyagokból készült fagyival.

Fazekas Ádám fagylaltja 2021. december 2-án hozta el az első díjat a Gelato Festival World Masters nevű versenyen, amit joggal nevezhetünk fagyik világbajnokságának. A “pisztácia gyümölcse” tarolt Rómában, a 2019-es európai döntőn, majd ezúttal Bolognában is. A magyar mesterről így elmondható, hogy hazai pályán körözte le az olaszokat. De mi teszi a fagyit ilyen különlegessé?

A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi már csak azért is formabontó, mert teljesen természetes alapanyagokból készül, győzelme így egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyikészítésben. Az édesség idén márciusban, Riminiben a Sigep expón is bemutatkozik, ahol a közönség szeme láttára fog elkészülni.

“Hatalmas visszaigazolás ez nekünk, egyúttal előrelépést is jelent az általunk képviselt irányzatban. A mi termékeink teljes mértékben naturálisak, nem használunk mesterséges aromákat és színezékeket, amik általában megtalálhatóak az élelmiszeriparban és a fagylaltban is” - mondja a mester, aki Világ-bajnokként bemutatót is tart majd a rangos eseményen.

Ehhez Fazekas Ádámnak nem kell külön felkészülés, hiszen a gépek helyben lesznek megtalálhatók. A feladata, hogy lefőzze és lefagyassza a fagylaltot, a szószokat, majd a közönség szeme láttára díszítse és tálalja is az alkotást. Eközben pár szóban összegzi majd, a fagyi hogyan készül, mi miért és mikor kerül bele az alaplébe. Mindezt a vendégek mellett a világ minden tájáról származó fagylaltkészítők, szakmabeliek követik majd.

Itthon is megkóstolhatjuk

Szerencsére a magyaroknak sem kell kimaradnuk az élményből. Az eredményre tekintettel idén már január 20-tól, két helyszínen is elérhető a díjnyertes fagyi, ahogyan számos más íz is.

“Általában csak szezonban tartunk fagylaltot, hiszen télen az emberek kevesebb fagyit fogyasztanak. Most viszont alig várjuk, hogy itthon is bemutathassuk a világbajnok pisztáciát. Eddig a pultból értékesítettük a fagyikat, de most dobozban, felcímkézve, kicsomagolt formában lesznek megvásárolhatók. Ennek oka, hogy minél stabilabb minőséget szeretnénk megőrizni, amihez sokkal alacsonyabb hőmérsékleten, -18 fokon kell tartani a fagyit” - mondja Fazekas Ádám.

A fagyikkal a budapesti, 16. kerületi és a rétsági Fazekas Cukrászdában is találkozhatunk majd. Az ízek közt a világbajnok pisztácia mellett megtaláljuk a csokoládét, vaníliát, sóskaramellt, tökmagolajat, de a mangót és a málnát is. A szezon kezdetével pedig a választék még tovább bővül majd.

A díj azonban nem csak a kínálatra van kihatással. A világbajnok fagyikészítő szerint a magyar szakmai közegben komoly változások előjele lehet:

“A legfontosabb, hogy mára a fiatalok és az idősebb szakmabeliek is jobban hisznek ebben a fagylaltkészítési módban. Van hová fejlődni, és van még mit tanulni. Eddig nem volt nagyon nyitott a szakma, de a fiatalok már egyre inkább szeretnének felzárkózni, nyitottabbak az új irányzatok felé” - tette hozzá Ádám.

 

Fazekas Cukrászda

Kapcsolódó

Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk

2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi

Május 17-én újra Nyitott Főzdék Napja! Cikk

Nyitott Főzdék Napa 2025   Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján idén is a különleges fűszerekkel, speciális komlózási eljárásokkal készülő, vagy épp különféle hordókban érlelt sörök lesznek a középpontban. Ahogy azt a sö

Megvan a 2025-ös nyár desszertje? Cikk

Elkészült Budapest kürtőskalácsa Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, bulis, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készül, és április 20-tól a Szent István Bazilikánál bárki me

Márciusban jön a Taste Balaton Fesztivál! Cikk

Taste Balaton 2025 Márciusban a TASTE BALATON fesztivállal indul a tavasz a Balatonon, amikor már mindannyiunknak úgyis hiányzik, hogy kimozduljunk, zsizsegjünk, szabadba menjünk, új élmények felé nyissunk. Utóbbiból lesz bőven a fesztivál 10 napja alatt: március 7. és 16. között 25 fő helyszínen és izgalmas TASTE B