Magyar cukrász kerül a legnagyobb olasz fagyimesterek közé Cikk
Hirdetés
Riminiben, a legnagyobb olasz fagylaltkiálításon mutathatja be a tudományát hamarosan Fazekas Ádám cukrászmester, akinek pisztáciafagyija megnyerte az idei világbajnokságot. Januártól itthon is több helyszínen találkozhatunk a teljesen mesterséges adalékmentes alapanyagokból készült fagyival.
Fazekas Ádám fagylaltja 2021. december 2-án hozta el az első díjat a Gelato Festival World Masters nevű versenyen, amit joggal nevezhetünk fagyik világbajnokságának. A “pisztácia gyümölcse” tarolt Rómában, a 2019-es európai döntőn, majd ezúttal Bolognában is. A magyar mesterről így elmondható, hogy hazai pályán körözte le az olaszokat. De mi teszi a fagyit ilyen különlegessé?
A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi már csak azért is formabontó, mert teljesen természetes alapanyagokból készül, győzelme így egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyikészítésben. Az édesség idén márciusban, Riminiben a Sigep expón is bemutatkozik, ahol a közönség szeme láttára fog elkészülni.
“Hatalmas visszaigazolás ez nekünk, egyúttal előrelépést is jelent az általunk képviselt irányzatban. A mi termékeink teljes mértékben naturálisak, nem használunk mesterséges aromákat és színezékeket, amik általában megtalálhatóak az élelmiszeriparban és a fagylaltban is” - mondja a mester, aki Világ-bajnokként bemutatót is tart majd a rangos eseményen.
Ehhez Fazekas Ádámnak nem kell külön felkészülés, hiszen a gépek helyben lesznek megtalálhatók. A feladata, hogy lefőzze és lefagyassza a fagylaltot, a szószokat, majd a közönség szeme láttára díszítse és tálalja is az alkotást. Eközben pár szóban összegzi majd, a fagyi hogyan készül, mi miért és mikor kerül bele az alaplébe. Mindezt a vendégek mellett a világ minden tájáról származó fagylaltkészítők, szakmabeliek követik majd.
Itthon is megkóstolhatjuk
Szerencsére a magyaroknak sem kell kimaradnuk az élményből. Az eredményre tekintettel idén már január 20-tól, két helyszínen is elérhető a díjnyertes fagyi, ahogyan számos más íz is.
“Általában csak szezonban tartunk fagylaltot, hiszen télen az emberek kevesebb fagyit fogyasztanak. Most viszont alig várjuk, hogy itthon is bemutathassuk a világbajnok pisztáciát. Eddig a pultból értékesítettük a fagyikat, de most dobozban, felcímkézve, kicsomagolt formában lesznek megvásárolhatók. Ennek oka, hogy minél stabilabb minőséget szeretnénk megőrizni, amihez sokkal alacsonyabb hőmérsékleten, -18 fokon kell tartani a fagyit” - mondja Fazekas Ádám.
A fagyikkal a budapesti, 16. kerületi és a rétsági Fazekas Cukrászdában is találkozhatunk majd. Az ízek közt a világbajnok pisztácia mellett megtaláljuk a csokoládét, vaníliát, sóskaramellt, tökmagolajat, de a mangót és a málnát is. A szezon kezdetével pedig a választék még tovább bővül majd.
A díj azonban nem csak a kínálatra van kihatással. A világbajnok fagyikészítő szerint a magyar szakmai közegben komoly változások előjele lehet:
“A legfontosabb, hogy mára a fiatalok és az idősebb szakmabeliek is jobban hisznek ebben a fagylaltkészítési módban. Van hová fejlődni, és van még mit tanulni. Eddig nem volt nagyon nyitott a szakma, de a fiatalok már egyre inkább szeretnének felzárkózni, nyitottabbak az új irányzatok felé” - tette hozzá Ádám.
Fazekas Cukrászda
Kapcsolódó
Spanyol-magyar fesztivál búcsúztatja a szeptembert a Palotanegyedben Cikk
A spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet szeptember 30-án és október 1-jén a Palotanegyedben. Az esemény fő fellépője Luz Casal, világhírű spanyol énekesnő. A minifesztivállal, amely a Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intéz
Országos kvízjáték is várja a látogatókat a 2. Főzdekocsmák Éjszakáján Cikk
Közös, országos programot szerveznek a magyar sörfőzdékben működő vendéglátóhelyek, azaz taproomok október 7-én. A Főzdekocsmák Éjszakáján a sörfőzdékbe is benézhetnek a látogatók.
Együtt népszerűsíti a „taproom kultúrát” több magyarországi sörfőzde saját vendéglátóhelye október 7-én, amikor közö
Augusztus 29-től közel egy hétig 250 féle sör vár a Szabadság téren! Cikk
Több mint 250-féle sörrel, a legjobb magyar főzdék kézműves különlegességeivel és nemzetközi márkák remekeivel várja a Belvárosi Sörfesztivál a látogatókat hat napon át, 2023. augusztus 29. és szeptember 3. között. A rendezvénynek immáron második esztendeje főtámogatója a magas színvonalú hazai sö
Több mint 250-féle sör egy helyen - 08.29-től rajtol a Belvárosi Sörfesztivál Cikk
Több mint 250-féle sörrel, a legjobb magyar főzdék kézműves különlegességeivel és nemzetközi márkák remekeivel várja a Belvárosi Sörfesztivál a látogatókat hat napon át, 2023. augusztus 29. és szeptember 3. között. A rendezvénynek immáron második esztendeje főtámogatója a magas színvonalú hazai sö