Magyar gasztro-siker Torinóban Hír

Hirdetés

A Terra Madre Salone del Gusto gasztrokulturális világeseményen az egerszóláti szürkemarha a Slow Food Presidia “előszobájába” került. A nagy magyar sikerrel zárult torinói rendezvény magyar megjelenését a Slow Living Hungary Egyesület és a Magyar Turisztikai Ügynökség közösen szervezte.

Az 1987 óta működő nemzetközi Slow mozgalom XII. alkalommal szervezte meg 142 ország részvételével ezt a gasztrokulturális világeseményt Olaszországban. Idén közel 1.500.000 millió ökoturista látogatott el a rendezvényre.Magyarország sikeresen mutatkozott be komplex országstanddal, ahol az ökoturizmus iránt érdeklődő utazók és a fenntartható gasztronómiában dolgozó nemzetközi, tudományos szakemberek, termelők, chefek találkozhattak a magyar Slow Food termékekkel és azok készítőivel, Slow étteremmel és chefjével illetve Slow Travel úticélokkal. 

A magyar stand képviselőivel több ország stábja készített interjút és egyöntetűen a fesztivál legszebb kiállítójának választották meg a "Let’s go Slow in Hungary!” jelmondatú országstandunkat.  Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül, közel 50.000-en kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (EGER, MÁTRA, SZEKSZÁRD) és közel 15.000-en látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében, köztük Csiszár Jenő milánói főkonzul is. A Food for change konferencia keretében szó esett a nemzetközi Slow mozgalom jövőjéről és projektjeiről illetve sikeres egyeztetés zajlott a Slow Living Hungary elnöke, Szekeres Diána és a nemzetközi Slow Food szervezet alapító-elnöke Carlo Petrini között. 

Szóba került a magyar Slow mozgalom új, dinamikus jövője, melynek első lépése ez a torinoi megjelenés volt illetve örömmel kaptuk a hírt, hogy az egerszóláti Nagy Géza őshonos szürkemarha tenyésztő bekerült az Ark of Taste azaz Noé bárkája programba. Itt a Slow Food szervezet beemeli azokat a biodiverzitás szempontjából fontos növényeket, termékeket, állatfajtákat a rendszerébe, amik őshonosak, különlegesek és megóvásuk, reklámozásuk a világban fontos az anyaföld védelme érdekében. Ez a Slow Food Presidium, azaz nemzetközi eredetvédelmi megjelelölés előszobája, ilyen presidiumból mindössze 512 létezik a világban.

A Slow Living Hungary Egyesület célja a továbbiakban is az, hogy élő, országos közösséget építsen a magyar kultúra különböző területeinek megőrzése és megújítása, az egészséges, fenntartható étkezés, gasztronómia és mezőgazdaság érdekében és képviselje itthon és külföldön egyaránt a magyar Slow értékeket és annak előállítóit. Let’s go Slow in Hungary! Energia kell? Lassulj velünk!

Magyarországot és a három kiemelt régiót képviselte:

  • Slow Meat kategória: Nagy Géza több generációs Szürkemarha tenyésztő, Egerszólát
  • Slow Food Restaurant: Bori Mami Étterem, Sándor Béla Mátra, Gyöngyös
  • Slow Wine: Almagyar Érseki Szőlőbirtok, Mészáros Péter, Csutorás Ferenc, Eger
  • Heimann Családi több generációs Pincészet, id.Heimann Zoltán és fia, Szekszárd
  • Gál Tibor több generációs családi Pincészet, Gál Veronika, Gál Tibor, Eger
  • Slow Travel and Food: Graefl Kastély és Biomajorság, Szerencsés Györgyi, Szepesi Péter Poroszló-Kétútköz
  • Slow Food: adalékanyag- és cukormentes, tradícionális, 12 óra alatt üstben készülő szilvalekvár, Bodnár Oszkárné Noszvaj
  • Kenyeres birtok Baja szürkemarha szalámi
  • Fűszerész magyar csemege pirospaprika 

 

- Slow Living Hungary -

Kapcsolódó

Márkafüggetlen, sör- és gasztronómiai tanfolyamsorozat indul Budapesten Hír

A világ legfontosabb sörfajtái mellett az ital történetével, az alapanyagok széles körű bemutatásával, a sör gasztronómiai szerepével, a legjobb magyar és külföldi sörfőzdék főzeteinek kóstolásával és hozzájuk párosított ételekkel indítanak sörtanfolyam-sorozatot Budapest belvárosában. A HUBA – H

Megújul a Borháló Hír

A Borháló a Style Communication kreatív csapatának bevonásával megújítja arculatát és jelmondatát. A webes felületeken, a központi rendezvényeken június elejétől már az új dizájnnal találkozhatnak a vásárlók, a franchise-partnerek az egyes üzletekben fokozatosan térnek át az új megjelenés használa

Egyedülálló palack az Egri borvidéken Hír

Az Egri borvidék idén nyártól már a saját palackjával büszkélkedhet, a borkedvelők pedig nemsokára találkozhatnak is vele. Egy helyi, tradicionális üveget terveztek újra, amibe a jövőben a magasabb presztízsű egri borok kerülhetnek. „A tavalyi Bikavér Ünnepen jelentette be Nyitrai Zsolt országgyű

Megnyílt a nyolcadik budapesti Zing Burger, cél a nemzetközi terjeszkedés Hír

Tovább erősödik a Zing Burger: az újonnan megnyitott oktogoni étterem után a folyamatosan erősödő franchise rendszer a cél, és akár a nemzetközi terjeszkedés is szóba jöhet. A bővülő hálózattal az étteremlánc év végéig várhatóan túllépi a 1 milliós eladott burger számot. Ahogy várható volt, megál