Magyar gyógynövénnyel főzött belga búzasört a Pannonhalmi Főapátság Hír

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Witbier

Hirdetés

Nagyjából fél év kísérletezés és receptfejlesztés után, kamillavirággal értelmezett újra egy többszáz éves belga búzasör stílust a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde. 

Valamikor, több mint négyszáz évvel ezelőtt készítették el a mai Belgium területén az első belga búzasört, vagy másnéven witbiert. A sokszor csak fehér sörnek is nevezett típus a történelem viharaiban egy időre teljesen eltűnt, napjainkban azonban sosem látott népszerűségnek örvend a különleges sörök kedvelőinek körében.

Belgium északi részén, Flandriában – ahogy akkoriban szerte Európában – több száz évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt általános a komló használata a sörfőzésben, így a fehér búzasör sem a sörök keserűségéért felelő hozzávalóról szól, sokkal inkább a különleges sörélesztő és a sörhöz adott gyógynövények alkotta ízharmóniáról.

Habár a witbier igen népszerű volt egy időben, a láger sörök térhódításával az 1950-es években egy időre teljesen eltűnt a piacról. A stílus akkor menekült meg, amikor 1965-ben egy Brüsszeltől nem messze található településen újból főzni kezdték.

A jellegzetes witbierek szűretlenek, kissé opálos megjelenésűek, klasszikusan világos szalmasárgák, gyönyörű, fehér habkoronával. A készítésükkor felhasznált frissen darált koriander és a narancshéj adja jellegzetes ízvilágukat. Pannonhalmán a sör fűszerességét kamillával élénkítették tovább, így kóstolva valóban megfigyelhető, hogy a jellegzetes korianderes, narancsos aromák mellett a kamilla is meghatározó szerephez jut. Az apátságban egyébként is fontos célkitűzés a jövőre nézve, hogy minél több fűszert és alapanyagot a Főapátság gyógynövénykertjéből tudjon majd beszerezni a sörfőzde, így a witbierhez szükséges kamillavirágot is – mondta Juhász Martin-Blaise sörfőzőmester, aki azt is elárulta, hogy a kamilla, a többi fűszerrel együtt a sörlé forralásának végén kerül hozzá az italhoz.

A sör, amelynek gazdag aromái a javasolt fogyasztási hőmérsékleten – 5-7°C-on – mutatják meg magukat leginkább, már elérhető azokban a webshopokon és boltokban, ahol a Pannonhalmi Főapátság sörcsaládjának többi tagja – a Blonde, a Dubbel, a Tripel és a Quadrupel – is megvásárolható.

 

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde

Kapcsolódó

Kovászos uborkás fagyi? Jöhet! Hír

Kovászos uborkás fagyi Fazekas Ádám neve nem csenghet ismeretlenül a fagyirajongók előtt, hiszen ő álmodta meg a díjnyertes Pisztácia Gyümölcsét, de a zöldfűszeres fetafagyija is sokak szívébe lopta be magát. Most azonban olyan újdonsággal rukkolt elő, amin sokan meghökkennek - aztán mégis repetát kérnek belőle. Koviubi

A borszakma legnagyobbjai hazánk új nemzetközi borversenyén Hír

Winelovers Wine Awards 2022 A Winelovers Wine Awards-ra elhívták azokat, akiknek a szakmai tudásuk mellett a legnagyobb szavuk van a borpiacon: olyan neves Master of Wine-ok, borszakírók, sommelierek bírálnak majd júniusban, akik világszinten is véleményformálók a borszakmában, és hangsúlyos országos és nemzetközi kommunikác

Újra Glamping Piknik Noszvajon Hír

SVÉT Glamping Piknik Noszvajon Az elmúlt évek nem kedveztek az eseményeknek és a felhőtlen szórakozásnak, így bőven van mit bepótolnunk. A Nomad Hotel & Glamping csapata Balogh Barival az élen úgy gondolja, hogy most talán minden eddiginél jobban szükség van a közösségekre, az élet ünneplésére, és olyan oázisok megteremtésé

Élőben követhető 2022-es szakács-világbajnokság budapesti selejtezője Hír

Bocuse d'Or 2022 Március 23-24-én, Budapesten kerül megrendezésre a világ legrangosabb és legizgalmasabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntője. A szurkolók nyomon követhetik a magyar csapat és a többi ország látványos vetélkedését a vince.hu élő, helyszíni közvetítésével. A francia és az egyetemes gasztr