Márciusban ismét Tokaj-Hegyaljáé a főszerep, jön a Tokaji Március Nagykóstoló! Cikk
Hirdetés
A tavalyi évben közel 1000 vendég volt kíváncsi a hazánk legnagyobb fehérboros borvidékének színe-javát felvonultató Tokaji Március Nagykóstolóra. Az idei évben még nagyobb érdeklődésre számítanak a szervezők.
Tokaj hazánk egyik legkedveltebb borvidéke. Bár a 2000-es évekig Tokaj neve egyet jelentett az édes borokkal, a hegyaljai borászok bebizonyították, hogy száraz boraik is méltók a fogyasztók figyelmére. A nemzetközi szinten is ismert és elismert tokaji aszúk mellett a különleges terroirt visszatükröző, elsősorban furmintból és hárslevelűből készült tételek hazánkban és határainkon túl is egyre keresettebbek.
Tokaj-Hegyalja közel 60 pincészetének 150 borát kóstolhatja, aki ellátogat a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolójára március 23-án, szombaton a budapesti Corinthia Hotelbe. A kiállító pincészeteknél mind borstílusok, mind szőlőfajták tekintetében változatosságra számíthatnak a vendégek: friss és korábbi évjáratokból származó száraz, félédes és késői szüretelésű édes tételek, birtokborok, dűlőszelektált borok, a töretlenül népszerű furmint fajtaborok és furmint alapú házasítások mellett természetesen a hárslevelű és a sárgamuskotály sem hiányozhat a kínálatból, de felbukkannak kabarból, kövérszőlőből és zétából készült borok is.
A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik. A korábbi évek nagy sikerére való tekintettel a Tokaji Különlegességek Termében a tokaji borkínálat csúcsát jelentő 5 és 6 puttonyos tokaji aszúkból 30 különböző tétel, tokaji pezsgők fogyasztás alapján, térítés ellenében lesznek kóstolhatók.
Három színvonalas mesterkurzussal is készülnek a szervezők a borvidék iránt kiemelten érdeklődő vendégek részére. Ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász előadása a különleges, 2017-es évjáratot mutatja be hét exkluzív tételen keresztül. Barta Károly Ujvári Viviennel közösen mutatja be a nagyérdeműnek az Öreg Király féltve őrzött titkait, végül pedig a Tokaj Guide legújabb kiadását mutatja be személyesen Ripka Gergely, miközben a megcsillagozott pincék egy-egy borán keresztül kalauzolja el a résztvevőket.
A tesztgyőztes tokajik – meglepetések a mezőnyben
A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet száraz és édes kategóriában hirdették meg a szervezők. A független szakmai zsűri 80 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.
Zsűritagok voltak:
- Bálint László a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke, a FurmintUSA egyik vezetője, a Borkollégium oktatója
- Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
- Kollár Mariann nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója
- Ripka Gergely Tokaj Guide, Tokaj Magic projektek ötletgazdája
- Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), WineSofa borszakírója
A száraz borok toplistája több szempontból is meglepetésekkel teli. A listában több kabar is helyet kapott (a fajtával ritkán találkozhatunk magában), miközben a furmintok csillaga egyre fényesebben ragyog. Nagy örömmel láttuk, hogy a kis családi pincészetek is felveszik a versenyt a borvidék nagyjaival.
Top 10 száraz tokaji bor
- Préselő Pincészet, Omlás Selection Tokaji Furmint 2015
- Füleky Pincészet, Tokaji Kabar 2017
- Sanzon Tokaj, Rány Furmint 2016
- Péter Pince, Tokaji Kabar 2017
- Rózsa Pincészet, "Együtt" Tokaji Furmint 2017
- Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2016
- Pajzos Tokaj, Dry Selection 2016
- Rózsa Pincészet, Tokaji Száraz Furmint 2015
- Tokaj-Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, Hárslevelű Hétszőlő-dűlő 2016
- Disznókő Szőlőbirtok, Inspiration 2017 (furmint + hárslevelű)
Az édes borok mezőnyében ugyanakkor nem a papírforma érvényesült: az aszúk mellé szamorodnik és késői szüretelésű tételek is bekerültek.
Top 10 édes tokaji bor
- Szarka Pince, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2016
- Grand Tokaj, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014
- Pajzos Tokaj, Édes Szamorodni 2014
- Béres Szőlőbirtok és Pincészet, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
- Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, "Andante" Tokaji Late Harvest 2016
- Disznókő Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
- Royal Tokaji Borászat, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
- Palkó Borok, Szt. Erzsébet 2014 (szamorodni technológia)
- Tokaj- Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2010
- Holdvölgy Pincészet, "Signature" Tokaji édes birtokválogatás 2007
Bálint László a következőképpen foglalta össze a kóstoló tapasztalatait: "Az érettebb borok ezúttal jobban teljesítettek, mind a száraz, mind az édes borok kategóriájában. Ez azonban még véletlenül sem oxidált borokat jelent, hanem azt, hogy úgy mutatnak érett jegyeket, hogy közben mégis frissek maradnak. Ilyenekből szeretnék többet látni a polcokon. Az irány nagyon jó!"
Tokaji Március Nagykóstoló 2019 további részletek >>>
Tokaji Március Nagykóstoló
Kapcsolódó
Április 6-án ismét Winelovers Grand! Cikk
“Annyi kiváló bor van a világon, hogy ha életünk minden egyes napján új palackot nyitunk, akkor is egészen hosszú marad még a boros bakancslistánk. Egy ilyen esemény, mint a Winelovers Grand kiváló alkalom arra, hogy jó néhány tételt kihúzhassunk erről a bizonyos listáról.” A fenti idézet - amely
Közel 10.000 liter sörrel készül az Indoor Sörfesztivál Cikk
Százféle különböző sörrel, majd tízezer liter habos nedűvel várja vendégeit február 23-24-én a legnagyobb hazai téli sörfieszta. Az immár 8. alkalommal jelentkező Indoor Sörfesztivál látogatócsúcsra is számít, ezért idén már a Várkert Bazár ad majd helyet a sörkedvelők kánaánjának. Rutinos sörfog
2024-ben az Eger Wine Meetup középpontjában a birtoképítés és a nemzetközi borpiac Cikk
Idén az Eger Wine Meetup visszatér évtizedes hagyományaihoz, és újra a szőlő- és borágazat szempontjából nyugalmasabb év eleji időszakban, február 15-16-án rendezi meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tem
Korlátlan sörkóstoló a február végén Várkert Bazárban Cikk
Két napon át tartó sörfolyam veszi kezdetét február 23-án az egyetlen hazai téli sörfiesztán, az immár 8. alkalommal, a Serfőző szervezésében jelentkező, Indoor Sörfesztiválon. A több mint 100 csapból korlátlanul kóstolható habos nedű mellett sörtörténeti kulisszatitkok és gasztronómiai finomságok