Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben Cikk

Eger Wine Meetup 2023

Hirdetés

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

„Legutóbb éppen huszadik alkalommal szerveztük meg szőlészeknek-borászoknak szóló konferenciánkat. Úgy éreztük, ez a kerek évforduló remek alkalmat kínál arra, hogy ezután egy újabb fejezetet nyissunk a rendezvény életében. 2023 mérföldkőnek számít konferenciánk történetében. Ennek jegyében választottunk új nevet is: Eger Wine Meetup,  ami hangsúlyozza, hogy a szakmai előadások mellett mekkora jelentőséget tulajdonítunk a személyes találkozásnak, az együtt töltött időnek.

Fontos célkitűzésünk ezzel a rendezvénnyel is a fiatal, még tanuló és a már gyakorlattal rendelkező szakemberek megszólítása. Elkötelezettek vagyunk az innovációban, a tudásátadásban, a szemléletformálásban, a teljes magyar szőlő-bor ágazat fejlődéséért dolgozunk” – foglalta össze gondolatait dr. Váczy Kálmán Zoltán az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képviseletében.

A szervezők előadóként a szőlő- és bortermelés, a borkereskedelem és a piacépítés hazai és külföldi specialistáit, kutatóit, valamint olyan nemzetközi borászatokat irányító szakembereket hívtak meg, akik sikertörténetet írtak saját pincészetükkel. Abban bíznak, hogy az ő történetük inspirációt, a tudásuk pedig támpontot adhat a pincészetek vezetőinek, akik minden nap a fejlődés és a továbblépés lehetőségeit kutatják.

A kétnapos konferencia négy tematikus blokkból épül fel. Elsőként a fenntarthatóság témájával foglalkozik, számtalan gyakorlati megközelítésből bemutatva mind jól működő hazai, mind nemzetközi pincészeteket, akik jelentős lépéseket tettek környezeti terhelésük csökkentése érdekében. A második téma a birtoképítés területére vezeti el a résztvevőket, ahol több szemszögből vizsgálhatják meg, hogyan fejleszthető egy borászat az itthoni és a külföldi piacokon egyaránt.

A második napon a klímaváltozás témakörével és az erre a kihívásra adható, a gyakorlati munkában megvalósítható válaszokkal folytatják a konferenciát, majd áttérnek a terroirborok tárgyának vizsgálatára tudományos és termelői szemszögből közelítve. Mindkét nap egy-egy mesterkurzus is várja azokat, akik borkóstoláson szerzett tapasztalatokkal bővítenék az egyes témákhoz kapcsolódó ismereteiket.

Részletes Eger Wine Meetup 2023 információ és az online jegyvásárlás >>>

 

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Kapcsolódó

2025-ben is nyarat indít a Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál Cikk

IV. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Szabadság téren, hogy bemutassa és ünnepelje a magyar és nemzetközi borok és pezsgők gazdag világát. A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat. Az elmúlt években a fesztivál a b

2025 lesz a magyar sörturizmus éve? Cikk

2025 lesz a magyar sörturizmus éve? 18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 – Országos Főzdetúra térkép, amellyel ingyenesen látogathatók jövőre a benne szereplő üzemek. A sörfőzdelátogatások mellé pedig sörkóstolót is kapnak a vendégek. Mutatós, a sörkedvelők körében bizonyára rendkívül népszerű kiadvány jel

A világ figyelmének központjába kerül a tokaji bor Cikk

A Tokaj-Hegyalja Egyetem második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress eseményeit. A rendezvény október 27. és 30. között várja a hazai és nemzetközi szakembereket Sárospatakon és a történelmi borvidék más helyszínein. A kongresszus célja, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket nyú

4 napig minden a sörről szól a Városligeti Műjégpályán Cikk

OktoBeerfest 2024 Gigászi sör és gasztronómiai választékkal várják az érdeklődőket október 10. és 13. között a Városligeti Műjégpályára az OktoBeerfest szervezői. Az ország sörbuliján kézműves főzdesor és streetfood tér gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon étlen-szomjan, a vidám hangulatot pedig a meghívott sz