Megújul a borászoknak szóló konferencia Egerben Cikk
Hirdetés
Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.
„Legutóbb éppen huszadik alkalommal szerveztük meg szőlészeknek-borászoknak szóló konferenciánkat. Úgy éreztük, ez a kerek évforduló remek alkalmat kínál arra, hogy ezután egy újabb fejezetet nyissunk a rendezvény életében. 2023 mérföldkőnek számít konferenciánk történetében. Ennek jegyében választottunk új nevet is: Eger Wine Meetup, ami hangsúlyozza, hogy a szakmai előadások mellett mekkora jelentőséget tulajdonítunk a személyes találkozásnak, az együtt töltött időnek.
Fontos célkitűzésünk ezzel a rendezvénnyel is a fiatal, még tanuló és a már gyakorlattal rendelkező szakemberek megszólítása. Elkötelezettek vagyunk az innovációban, a tudásátadásban, a szemléletformálásban, a teljes magyar szőlő-bor ágazat fejlődéséért dolgozunk” – foglalta össze gondolatait dr. Váczy Kálmán Zoltán az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képviseletében.
A szervezők előadóként a szőlő- és bortermelés, a borkereskedelem és a piacépítés hazai és külföldi specialistáit, kutatóit, valamint olyan nemzetközi borászatokat irányító szakembereket hívtak meg, akik sikertörténetet írtak saját pincészetükkel. Abban bíznak, hogy az ő történetük inspirációt, a tudásuk pedig támpontot adhat a pincészetek vezetőinek, akik minden nap a fejlődés és a továbblépés lehetőségeit kutatják.
A kétnapos konferencia négy tematikus blokkból épül fel. Elsőként a fenntarthatóság témájával foglalkozik, számtalan gyakorlati megközelítésből bemutatva mind jól működő hazai, mind nemzetközi pincészeteket, akik jelentős lépéseket tettek környezeti terhelésük csökkentése érdekében. A második téma a birtoképítés területére vezeti el a résztvevőket, ahol több szemszögből vizsgálhatják meg, hogyan fejleszthető egy borászat az itthoni és a külföldi piacokon egyaránt.
A második napon a klímaváltozás témakörével és az erre a kihívásra adható, a gyakorlati munkában megvalósítható válaszokkal folytatják a konferenciát, majd áttérnek a terroirborok tárgyának vizsgálatára tudományos és termelői szemszögből közelítve. Mindkét nap egy-egy mesterkurzus is várja azokat, akik borkóstoláson szerzett tapasztalatokkal bővítenék az egyes témákhoz kapcsolódó ismereteiket.
Részletes Eger Wine Meetup 2023 információ és az online jegyvásárlás >>>
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
Kapcsolódó
Októberben érkezik az első Budapest Garden Party Cikk
2024. október 4. és október 6. között első alkalommal ad otthont a Városliget a Budapest Garden Party Zenei - Gasztrofesztivál rendezvénynek, ahol koncertek, gasztronómia és családi programok várják a látogatókat. A koncertfellépők között ott lesz a Neoton Família, az Első Emelet, Karácsony János,
Az ország kisüzemi sörfőzdéiben bolyonghatunk hétvégén Cikk
Május 25-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A kezdeményezés célja, a korábbi évekhez hasonlóan az, hogy egyenesen a sörfőzdékhez vigye a sörszerető, illetve a gasztronómia iránt érdeklődő közönséget. A rendezvényen résztvevő k
Ízkalandozás a ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig Cikk
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások. Az MBH Bank Gourmet Fesztivál olyan hazai és világkörüli gasztroutazást
Inspiráló nők a Gourmet országkóstolóján Cikk
A nők szerepe egyre láthatóbbá és meghatározóbbá válik a gasztronómiában, ezt hangsúlyozza idén a hazai gasztro szcéna legkedveltebb eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál, május 24-26. között, a Millenárison. A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból: kiváló é