Megvan az év legfinomabb diós bejglije Cikk

az év diós bejglije 2021

Hirdetés

Elkezdődött az idei advent és ezzel együtt a karácsonyi sütik időszaka is. Az ünnep közeledtét jól jelzi, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület eredményt hirdetett az Év Bejglije rangos szakmai megmérettetésen. Diós kategóriában a Trattoria di Sophia bejglije lett a legjobb, amit Simon Andrea, cukrászmester készített el.

Az Év Bejglije verseny hasonlóan a minőségre helyezi a hangsúlyt, mint az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek. Az eseménnyel a Magyar Cukrász Ipartestület szeretné felhívni a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült karácsonyi süteményekre, hogy így népszerűsítsék a kézműves bejglit a minőséget kereső fogyasztók körében.

A bejgli, mint „védett termék”

Az ipartestület közlése szerint a 2021-es versenyre olyan termékekkel nevezhettek a cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásának, mivel köztudott, hogy a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett" termékként szerepel.

A tavalyi évhez hasonlóan, amikor először rendezték meg a versenyt, idén is kategóriánként háromfős zsűri értékelte a munkákat, a három kategóriában összesen 56 bejglit kóstoltak és értékeltek a zsűri tagjai.

Hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a versenyre

„A diós kategóriában indultunk, mert, amikor ez a bejglink elkészült valahogy éreztük a receptúra alapján, hogy nagyon jól sikerült” - mesélte Záhonyi Alexandra, a Trattoria di Sophia üzletvezetője, aki szerint azért is különösen nagy elismerés ez számukra, mert június óta vannak piacon.

„Alig hittem el, amikor a cukrászaink felhívtak, hogy nyertünk. Szinte az esélytelenek nyugalmával indultunk, hiszen az ország tortája vagy más hasonló versenyeken is azért olyan cukrászatok nyertek eddig, akik már évtizedes hagyományokkal bírnak. Mi, étteremként és cukrászdaként együttesen üzemelünk, de a cukrászatunk elég széles palettával működik, hiszen 70-80 féle süteményünk van” – tette hozzá az óbudai étterem üzletvezetője.

A titok a cukrászaink kezében rejlik

A zsűri tagjai voltak – többek között - Auguszt József cukrászmester, a Fény utcai Auguszt Cukrászda tulajdonosa, Karl Zsolt cukrászmester, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, a tavalyi verseny többszörös díjazottja, valamint Nándori László cukrászmester, a budapesti Nándori Cukrászda tulajdonosa.

„Duplán elismerés, hogy a zsűriben ilyen nagynevű cukrászmesterek foglaltak helyet. Ha keresnénk a diós bejglink titkát azt mondanám, hogy az a különlegessége, hogy mi csináltuk. De a titok másik része, hogy prémium alapanyagokkal dolgozunk, ami igazán megbízható minőséget ad” – mondta Záhonyi Alexandra.

Simon Andrea, cukrászmester diós bejgliéjére mostantól kikerült az Év Bejglije felirat, amit a Trattoria di Sophiában személyesen, vagy online rendeléssel is be lehet szerezni. Az üzletvezető szerint az alapanyagok berendelve, és felkészültek a rohamra.

Hagyományos diós kategória első három helyezése:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Simon Andrea, Trattoria di Sophia – Budapest

  • Ezüstérmes: Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda – Székesfehérvár

  • Bronzérmes: Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki - Lajosmizse

 

Év Bejglije

Kapcsolódó

Április 6-án ismét Winelovers Grand! Cikk

Winelovers Grand 2024 “Annyi kiváló bor van a világon, hogy ha életünk minden egyes napján új palackot nyitunk, akkor is egészen hosszú marad még a boros bakancslistánk. Egy ilyen esemény, mint a Winelovers Grand kiváló alkalom arra, hogy jó néhány tételt kihúzhassunk erről a bizonyos listáról.” A fenti idézet - amely

Közel 10.000 liter sörrel készül az Indoor Sörfesztivál Cikk

Közel tízezer liter sörrel készül az Indoor Sörfesztivál Százféle különböző sörrel, majd tízezer liter habos nedűvel várja vendégeit február 23-24-én a legnagyobb hazai téli sörfieszta. Az immár 8. alkalommal jelentkező Indoor Sörfesztivál látogatócsúcsra is számít, ezért idén már a Várkert Bazár ad majd helyet a sörkedvelők kánaánjának. Rutinos sörfog

2024-ben az Eger Wine Meetup középpontjában a birtoképítés és a nemzetközi borpiac Cikk

Eger Wine Meetup 2024 Idén az Eger Wine Meetup visszatér évtizedes hagyományaihoz, és újra a szőlő- és borágazat szempontjából nyugalmasabb év eleji időszakban, február 15-16-án rendezi meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tem

Korlátlan sörkóstoló a február végén Várkert Bazárban Cikk

Korlátlan sörkóstoló a Várkert Bazárban Két napon át tartó sörfolyam veszi kezdetét február 23-án az egyetlen hazai téli sörfiesztán, az immár 8. alkalommal, a Serfőző szervezésében jelentkező, Indoor Sörfesztiválon. A több mint 100 csapból korlátlanul kóstolható habos nedű mellett sörtörténeti kulisszatitkok és gasztronómiai finomságok