Mivel és hogyan fogyasszuk kedvenc whiskynket? Cikk
Magyarországon egyre ismertebbé válnak a prémium minőségű whiskyk, és mára már a bárokban sem olyan gyakran hallani az „Egy whisky-kólát, köszi!” mondatot. Mind többen vannak azok az ínyencek, akik tisztán akarják élvezni egy jó minőségű single malt, vagy blended whisky ízvilágát. Kevesen tudják azonban, hogy egy-egy jól megválasztott whisky az ételeknek is kiváló kísérője lehet.
Hirdetés
Milyen ételekkel fogyasszunk whiskyt? Hogyan kísérletezzen egy lelkes kezdő gourmet szakács a konyhában e nemes itallal? Szombati Zsolt, a The Famous Grouse hazai márkanagykövete segít eligazodni a témában pár hasznos tanáccsal.
A borokhoz hasonlóan a whisky is tökéletesen párosítható különféle főétellel és desszerttel egyaránt. Az italnak megvan az a tulajdonsága, hogy önmagában aperitifként és digestifként, tehát étvágyfokozóként és emésztést elősegítőként is fogyasztható, füstösebb változatai pedig étkezés után javasoltak, mondja a szakember.
A whisky tökéletes kísérője lehet a vadas jellegű húsoknak, steakeknek, és nehezebb sertéshúsoknak egyaránt, viszont egy dologra fontos figyelnünk: ezeket a fogásokat nem szabad agyonfűszerezni. Mindenképpen ki kell emelnünk viszont a street foodokat: egy-egy különlegesebb hot doghoz, vagy tradicionálisan marhahússal készült hamburgerhez nagyszerűen passzol az ital, pláne, ha a húst esetleg whiskys páccal érlelték előtte. Az intenzívebb fűszerezésű ételekhez kísérőként a füstösebb ízvilágot ajánlja a szakértő, ilyen választás lehet például a The Famous Grouse Smoky Black, míg egy letisztult változathoz jól passzol egy pohár klasszikus The Famous Grouse.
Desszertek mellé vagy azok alapanyagaként is remek választás lehet a whisky, mondja Szombati Zsolt: „Főleg a gyümölcsös ízvilágú, a narancs különböző fajtáiból, pirosbogyós gyümölcsökből készített édességekkel érvényesül igazán az ital íze. És amivel igazán nyerő páros lehet: a keserűcsokoládés finomságok. Egyik személyes kedvenc csemegém pedig – ami mostanában elég divatos is – a macaron. Akár alkohollal készült krémet, akár pár csepp whisky-t rejtünk a francia süteménybe, igazi ínyencséget kapunk.”
Sajtóanyag: Red Lemon
Kapcsolódó
Április 6-án ismét Winelovers Grand! Cikk
“Annyi kiváló bor van a világon, hogy ha életünk minden egyes napján új palackot nyitunk, akkor is egészen hosszú marad még a boros bakancslistánk. Egy ilyen esemény, mint a Winelovers Grand kiváló alkalom arra, hogy jó néhány tételt kihúzhassunk erről a bizonyos listáról.” A fenti idézet - amely
Közel 10.000 liter sörrel készül az Indoor Sörfesztivál Cikk
Százféle különböző sörrel, majd tízezer liter habos nedűvel várja vendégeit február 23-24-én a legnagyobb hazai téli sörfieszta. Az immár 8. alkalommal jelentkező Indoor Sörfesztivál látogatócsúcsra is számít, ezért idén már a Várkert Bazár ad majd helyet a sörkedvelők kánaánjának. Rutinos sörfog
2024-ben az Eger Wine Meetup középpontjában a birtoképítés és a nemzetközi borpiac Cikk
Idén az Eger Wine Meetup visszatér évtizedes hagyományaihoz, és újra a szőlő- és borágazat szempontjából nyugalmasabb év eleji időszakban, február 15-16-án rendezi meg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tem
Korlátlan sörkóstoló a február végén Várkert Bazárban Cikk
Két napon át tartó sörfolyam veszi kezdetét február 23-án az egyetlen hazai téli sörfiesztán, az immár 8. alkalommal, a Serfőző szervezésében jelentkező, Indoor Sörfesztiválon. A több mint 100 csapból korlátlanul kóstolható habos nedű mellett sörtörténeti kulisszatitkok és gasztronómiai finomságok