Országszerte 21 kisüzemi sörfőzde tart nyílt napot szombaton Cikk
Hirdetés
Október első hétvégéjén kinyitnak a magyar kisüzemi sörfőzdék, visszatér a Nyitott Főzdék Napja, amelyhez ezúttal 21 sörfőzde csatlakozott, szerte az országban. A rendezvénynek először hivatalos söre is lesz!
A Nyitott Főzdék Napja kezdeményezés célja, hogy az érdeklődők ingyenes programokon ismerjék meg a közvetlen környezetükben működő sörfőzdéket, minél többet tudjanak meg a sörkészítés alapanyagairól, technológiáiról és a különböző sörtípusokról.
A Nyitott Főzdék Napja kiemelt sörtípusa ezúttal a hidegkomlós láger lesz – mondta Knap Gábor, a Beerporn.hu sörmagazin főszerkesztője, a Nyitott Főzdék Napja főszervezője. A programhelyszíneken külön jelölést kapnak majd ezek a sörök, annak érdekében, hogy minél több látogató ismerkedhessen meg a magyar sörforradalom kezdeteire, illetve a jelenlegi trendekre egyszerre utaló sörfajtával.
A hidegkomlós láger, vagy hopláger söröket néhány hazai kisüzemi sörfőzde már a 2000-es évek végén készíteni kezdte Magyarországon. Az India Pale Lagernek is nevezett termékek olyan hagyományos alsóerjesztésű sörök, amelyeket főzés után, ún. hidegkomlózással, többnyire speciális aromakomlókkal ízesítenek. A termékek így egyszerre hordozzák a lágerekre jellemző, frisstítő jegyeket az újhullámos sörök intenzív, gyümölcsös komlóaromáival. A stílus hazai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az utóbbi két évben megjelent a nemzetközi hátterű, legnagyobb hazai gyártók kínálatában is.
Október 2-án, szombaton a Nyitott Főzdék Napján a nyitva tartó kisüzemi sörfőzdék látogatóinak a sörkóstolás és vásárlás mellett lehetőségük lesz a sörfőzdék működésének, a sörkészítés folyamatának, illetve a sör alapanyagainak megismerésére. A résztvevők közül több sörfőzde is bemutat majd új termékeket, lesz ahol kézműves sajtokat, párlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhatnak majd a vendégek.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Ózdi Bolyki Serház, Békés megyében az Gyulai Elixbeer Kastély és Sörház és a Viharsarok Sörfőzde, valamint a békésszentandrási Szent András Sörfőzde, Pest megyében pedig a Fóti Kézműves Sörfőzde csatlakozott a kezdeményezéshez. Budapesten a Fehér Nyúl Sörfőzde, a First Craft Beer, a HopTop Brewery, a Horizont Sörök, a Monyo Budapest, és a Rizmajer Sörfőzde lesz nyitva szombaton. Hajdú-Bihar megyében a Hajdúböszörményi Hajdú Serház, Somogy megyében a balatonvilágosi Hedon, Fejér megyében az Etyeki Sörmanufaktúra, a székesfehérvári Hübris és a kápolnásnyéken működő Nyéki Sör várja a látogatókat. Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti Sörmanufaktúra, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a tiszafüredi Nopara Gyógysertár és a törökszentmiklósi Ugar Brewery, Győr-Moson-Sopron megyében pedig a Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde és a győrújbaráti Vaskakas Sörfőzde tartja meg a Nyitott Főzdék Napját.
A csatlakozó sörfőzdék október 2-án elsősorban szabadtéri rendezvényekkel készülnek, a hatályos járványvédelmi intézkedések betartása mellett.
Részletes programok a www.nyitottfozdek.hu oldalon érhetők el.
Nyitott Főzdék Napja
Kapcsolódó
Guinness-rekord kísérlettel és jótékonysággal indul a Csak a Mentes Őszi Fesztivál Cikk
Becslések szerint ma Magyarországon több, mint 500.000 ember érintett gluténérzékenységben és több, mint 70.000 fő él cöliákiás diagnózissal – sokan közülük anélkül, hogy tudnának róla. Míg a gluténérzékenység (nem cöliákiás gluténérzékenység, NCGS) különböző kellemetlen tüneteket eredményez – pél
Több mint 250 féle sör és 30 főzde a 9. Belvárosi Sörfesztiválon Cikk
2025. szeptember 2-án kezdetét vette az ország egyik legnagyobb szabadtéri sörkóstolója, a 9. Belvárosi Sörfesztivál. A budapesti Szabadság téren megrendezett eseményen több mint 30 hazai és nemzetközi sörfőzde kínálatából válogathatnak az érdeklődők. A SPAR idén is saját standdal, a SPAR Sörházza
2025-ben is Bor & Pezsgő Fesztivállal indul a budapesti nyár Cikk
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Szabadság téren, hogy bemutassa és ünnepelje a magyar és nemzetközi borok és pezsgők gazdag világát. A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat. Az elmúlt években a fesztivál a b
Mi kerül idén a Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál poharába? Cikk
Egyre tudatosabbak, alkalomszerűbbek, ízlésükben nyitottabbak: ilyenek ma a magyar borfogyasztók. A Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál szervezői idén is azért dolgoznak, hogy a kulturált borfogyasztás és a borral kapcsolatos élmények újra a hétköznapok részévé váljanak, különösen a fiatalabb gener