Pozitívan változik, de még mindig elmaradott a kávékultúra Magyarországon Cikk
Hirdetés
A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála hagyományosan az év egyik legfontosabb gasztrorendezvénye. A Dining Guide, mint hazánk legrégibb gasztronómiai platformja, évről évre a vendéglátás újabb területeit veszi górcső alá. Idén először az éttermi szerviz és az éttermek kávékínálata is fókuszba került, de újdonság az is, hogy díjazzák az év koktélbárját is.
A Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz továbbra is három nagy egységben közli a tesztelések eredményét. Az étterembe járó közönség által leginkább várt top 100-as lista idén több mint száz éttermet számlál, a 100-as pontrendszerben 74 pont és afelett teljesítő vendéglátóhelyekkel. Ezt követi további közel 110 étterem – pontszámozás nélkül, de még mindig a kalauz által ajánlott kategóriában.
Az eddigi street food szekció idén Alternatív vendéglátás címen fut, e pontosabb kifejezést használva ezen könnyedebb hangvételű éttermekre. Itt a "kevesebb több" alapon szigorúbban szelektáltak a kalauz szerkesztői, a valóban legjobb helyeket ajánlva. A könyv végén pedig tematikus toplistákat találunk, amelyek segítenek eligazodni, ha olyan szempontok alapján keresünk éttermet, mint a legjobb családi vagy a legjobb magyaros vendéglők, vagy ahol a legjobb a rántott húst vagy legjobb vasárnapi ebédet találjuk.
Az éttermek kávékínálata lemaradásban van a gasztronómiai teljesítményhez képest
Az idei évben újdonság, hogy a kalauz vizsgálta az éttermekben elérhető kávék minőségét, kínálatának érzékenységét. A kategória legjobbját Az Év Éttermi Kávélapja díjjal ismeri el, melyet a Nespresso támogatott. „Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kávézókat és a kávézás kultúráját dinamikus és pozitív változások jellemzik. Ennek meglétét kerestük az éttermek kínálatában” – árulja el Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója, majd folytatja. „A vendégigények ennek megfelelően ma már mások, ami a kávét illeti. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az éttermek hogyan és milyen minőségben reagáltak a kereslet átalakulására. Azt tapasztaltuk, hogy az éttermek, vendéglátóhelyek nagy többségét még nem érte el a fogyasztási szokások és igények átformálódása. Számos helyen tapasztaltunk pozitív változást, de az éttermekben elérhető kávékínálat sok esetben nem éri el az éttermek magas gasztronómiai kvalitását.”
Tavaly először a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz az ország legjobb cukrászdáit is kutatta és vizsgálta. A tavalyi és az idei év tapasztalatai alapján a 2019-es kiadványba egy TOP20 listát állítanak, a legjobbat pedig az Év Cukrászdája díjjal jutalmazzák. „A továbbiakban is úgy látjuk, hogy az elmúlt évtizedben a magyar gasztronómiában megtapasztalható, a magyar éttermeket érintő minőségi változás és modernitás mozgalma a cukrászatokban sokkal lassabban indul be” – nyilatkozza a cukrászdákkal kapcsolatban Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.
A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát 2019. február 25-én rendezik meg. A 10 legjobb étterem mellett kiderül, mely az ország legjobb alternatív vendéglátóhelye, továbbra is díjazzák az év séfjét, ifjú séftehetségét, az év legígéretesebb konyháját, leginnovatívabb konyháját, az év borlapját és idén először az év koktélbárját, év éttermi kávélapját, valamint szervizemberét is. A tavalyi évben az este egyik legnagyobb tapsát az életműdíjat átvevő Rosenstein Tibor kapta. Az idei életműdíjas is bizonyára hasonló fogadtatásban részesül majd.
Dining Guide
Kapcsolódó
Fagyi féláron - Május 8-án újra itt a Magyar Fagylalt Napja Cikk
2025. május 8-án ismét megrendezik a Magyar Fagylalt Napját, amikor az eseményhez csatlakozó cukrászdák és fagyizók országszerte féláron kínálják a fagylaltgombócokat. A szervező Élmény és Szakértelem Magyarország Alapítvány célja, hogy felhívják a figyelmet a minőségi magyar fagylaltra, közösségi
Május 17-én újra Nyitott Főzdék Napja! Cikk
Május 17-én, szombaton újra országos program keretében nyílnak meg az érdeklődők előtt a magyar kisüzemi sörfőzdék. A Nyitott Főzdék Napján idén is a különleges fűszerekkel, speciális komlózási eljárásokkal készülő, vagy épp különféle hordókban érlelt sörök lesznek a középpontban.
Ahogy azt a sö
Megvan a 2025-ös nyár desszertje? Cikk
Budapest kürtőskalácsa olyan, mint maga a főváros: sokszínű, zöld, bulis, nagyvilági. A kürtőskalács reneszánszát éli a turisták körében, de a készítők szerint most új szintre lép a minőség. Ez a kürtőskalács elsősorban a budapestieknek készül, és április 20-tól a Szent István Bazilikánál bárki me
Márciusban jön a Taste Balaton Fesztivál! Cikk
Márciusban a TASTE BALATON fesztivállal indul a tavasz a Balatonon, amikor már mindannyiunknak úgyis hiányzik, hogy kimozduljunk, zsizsegjünk, szabadba menjünk, új élmények felé nyissunk. Utóbbiból lesz bőven a fesztivál 10 napja alatt: március 7. és 16. között 25 fő helyszínen és izgalmas TASTE B