Több ezer látogató jött el a 3. Sóletfesztiválra Hír

Augusztus utolsó vasárnapján a sóleté és a zsidó gasztronómiáé volt a főszerep Budapest belvárosában.  Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) idén harmadik alkalommal rendezte meg a Sóletfesztivált. Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere, valamint Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Hirdetés

A főváros egyetlen szigorúan kóser gasztrofesztiválja ismét hatalmas sikert aratott, több ezer ember gyűlt össze a Kazinczy utcában, közel 8000 adag sóletet fogyott el. A szabadtéri fesztivál forgatagában a kulináris élmények mellett a kulturális programokból sem volt hiány. Ebben az évben a zsidó konyha kedvelői négy különböző ország sóletjét kóstolhatták meg. A magyar, a jemeni, izraeli és a lengyel változatok közül – nem meglepő módon – a libahúsból készült magyar változat volt a legnépszerűbb. A közkedvelt sóleten kívül kóser sütemények és saláták is szerepeltek a kínálatban. Az egész napos fesztiválon klezmer zenekarok és színes gyermekprogramok is gondoskodtak a szórakozásról.

Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere köszöntőjében elmondta: „Sokan úgy hiszik, a gasztronómia kizárólag a főzés, az ételek elkészítésének tudománya, ugyanakkor ennél sokkal több tartalma lehet: a szeretetről, fantáziáról, egymás megismeréséről is szól. A vendégfogadás az emberiség kultúrtörténetében komoly szerepet játszott, hiszen a közös étkezés közelebb hoz egymáshoz, a gasztronómia sokszor szervezője is a szociális életünknek. Az Erzsébetváros különleges helyzetben van, hiszen nem csupán a kultúránk, de ennek megfelelően a gasztronómiánk is sokféle. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tagjai, a rendezvény szervezői ma megismertetik kultúrájuk egy részét, egyik emblematikus ételüket, a sóletet. Erzsébetváros polgármestereként egyszerre lehetek házigazdája és vendége is ennek a különleges fesztiválnak, és köszönöm a szervezőknek, hogy már harmadik alkalommal hozták el kerületünkbe ezt a gasztronómiai ünnepet.”

Az esemény megnyitóján Köves Slomó vezető rabbi elmondta: „Harminc éve Amerikában felmérés készült azzal kapcsolatban, hogy a zsidó közösség milyen oktatási-kulturális-vallási formában kötődik leginkább a közösséghez. Az egyik legérdekesebb eredménye a kutatásnak az volt, hogy azok, akiknél ez a kötődés lazábbá vált, szinte kivétel nélkül kiemelték a zsidó konyhát, a „nagymama főztjét”, mint legfontosabb emléket. Ebből is látható, hogy a közös étkezés, a tradicionális ételeink azokra is hatással vannak, akik a hagyományoktól valamelyest eltávolodtak. A zsidó gasztronómia mai ünnepe is lehetőséget teremt arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz és megismerjük egymás kultúráját. Idén már közel 8.000 adag sólettel készültünk, többek között izraeli, lengyel, illetve magával értetődően magyar sólettel, melyet természetesen libacombbal készítettünk el. Sok zsidó szervezet is kitelepült a mai napon, így a gasztronómiai kalandok mellett velük is megismerkedhetnek az érdeklődők.”

Az EMIH idén is nagy hangsúlyt fektetett a fesztivál változatos programkínálatra, így az érdeklődők nemcsak a kóser konyha, de a zsidó élet rejtelmeibe is bepillantást nyerhettek. A kulináris kalandok mellett a kultúra is fontos szerepet kapott az eseményen. A fesztivál házigazdájával, Köves Slomóval Somogyi Zoltán szociológus beszélgetett a zsidó szokásokról, kultúráról, a zsidó-nem zsidó együttélés kérdéseiről.

A színpadon folytatott kerekasztalbeszélgetés során zsidó nők meséltek arról, hogy a mindennapokban mit jelent kóser konyhát vinni. A rendezvény teljes ideje alatt elérhető volt a közkedvelt „Kérdezd a rabbit” stand, ahol bárki feltehette kérdéseit a jelenlévő rabbinak. 

A mára hagyománnyá vált Sóletfesztivál jövőre is várja az érdeklődőket!

 

Sajtóanyag: Sóletfesztivál

Kapcsolódó

Még február 25-ig látogatható a Budapest Design-képletek 2017.02.03 - 2017.02.25, Budapest Projekt Galéria, Budapest

Budapest Design-képletek címmel nyílt kiállítás a belvárosi Budapest Projekt Galériában.  A fiatal alkotók által megálmodott tárlat Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) együttműködésében valósult meg. 2017. február 3-

A nagy érdeklődésre való tekintettel plusz előadást tart a Cirque du Soleil Hír

A Cirque du Soleil társulata örömmel tesz eleget a felfokozott magyar keresletnek, a nagy érdeklődésre való tekintettel egy plusz előadást iktatnak be budapesti programjukba, a Varekai már május 14-én, vasárnap 13 órai kezdettel is megtekinthető lesz a BudapestArénában! ELŐADÁSOK IDŐPONTJA: má

A Veritashoz került a Márton és Lányai pálinka Hír

A Veritas borkereskedés és Bárány Péter, a Rézangyal Kft. volt kereskedelmi igazgatója vásárolja meg a Márton és Lányai pálinkamárka jogait tulajdonló cég 50%-át. A két fél sokáig versenytársként szerepelt a piacon, most azonban összeálltak, hogy együtt képviseljék Magyarország egyik legismertebb to

Az Idegenvezetők Világnapjával indul a budapesti turisztikai szezon Hír

Minden évben február utolsó vasárnapján ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját, amely alkalmával idén is számtalan izgalmas budapesti program várja az érdeklődőket. Február 23-26. között többségében ingyenes, buszon, hajón, villamoson szervezett városnézésen, tematikus sétákon, koncerteken és múzeu