December a Müpában - Rufus Wainwright, Sons of Kemet, Random Trip és a többiek! Cikk

Az év utolsó hónapjában egymásnak adják majd a színpadot a Müpában a világsztárok. Majd három évvel első magyarországi fellépése után egy karrierjét összefoglaló koncerttel tér vissza Rufus Wainwright. Méltó hangversenyen emlékezünk meg Kodály munkásságáról, érkezik az egyik legizgalmasabb brit jazzformáció, a Sons of Kemet, végre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe is beköltözik a Random Trip, Csöndkabát címmel zenésít meg verseket Szabó Balázs és bandája, és megismételhetetlen koncertet ad a skandináv zene két kultikus előadója, a Värttinä és Mari Boine.

Hirdetés

Sokak örömére, 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztiválos fellépése után visszatér a Müpába korunk egyik legzseniálisabb kortárs dalszerzőjeként ismert Rufus Wainwright.  A nyár folyamán már járt a fővárosban – júniusban a Tháliában Alföldi Róbert rendezésében mutatták be első operáját, a Prima Donnát –, december 21-én viszont csak az övé lesz a főszerep. Közel húszéves zenei munkássága szélesebb spektrumban mozog: diszkográfiájában találhatunk folkalbumot, barokkos díszítésű pop-rock lemezt, Grammy-díjra jelölt Judy Garland-emlékműsort és számtalan filmbetétdalt és. (Moulin Rouge, Shrek, Aviátor, Bridget Jones naplója, Túl a barátságon, Gengszterkorzó stb.) számtalan sikeres együttműködést is. Legutóbbi lemezén Shakespeare-szonetteket zenésített meg, 2018-ban debütál a Hadriánusz római császár életét feldolgozó második operája és ugyancsak a jövő évre tervezi legújabb szólóalbumának megjelenését is, amely a környezetvédelemre, a melegjogi küzdelmekre és a közelmúlt politikai eseményeire reflektál. A decemberi koncert egyfajta visszatekintés lesz erre az igencsak színes életpályára, ahol a saját szerzemények és az ikonikus feldolgozások mellett a jövő zenéjébe is betekinthetünk egy pár dal erejéig.

Szintén 2018-ban jelenik meg az egyik legizgalmasabb brit jazzegyüttes, a karibi, nyugat-afrikai és közel-keleti hangulatokat rockos lendülettel ötvöző Sons of Kemet új albuma. Az ízig-vérig modern, mai témákra és impulzusokra reflektáló kvartettben a tüzes szaxofontémákhoz a kíséretet bombasztikus tuba és egy dobospáros adja. December 6-án a Fesztivál Színházban ebből kapunk egy kis ízelítőt.

A 2008/2009 fordulóján budapesti klubokban indult, heti rendszerességgel megtartott klubestnek induló Random Trip mára „kinőtte” saját kereteit: Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, a nagy nyári zenei fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is egyaránt szívesen látott vendég. Májusban jelent meg első lemezük, december 9-én pedig a Müpába hozzák el a koncertjeikre oly jellemző keretek nélküli zenélés szabadságát.

A százharmincöt éve született Kodály Zoltán szinte valamennyi zeneszerzői énje megmutatkozik az őt ünneplő december 17-i hangversenyen. A népdalokat feldolgozó Kodályt a Fölszállott a páva című népdalra született változatok sora idézi meg, de elhangzik majd a magyar költők verseit megzenésítő kórusművek egyik legszebbike, a Békesség-óhajtás. Legmívesebb kompozíciói közül a Jézus és a kufárok, valamint a latin szövegű Budavári Te Deum csendül fel, gordonkadarabjaiból a jelentős technikai felkészültséget igénylő Szonatina csellóra és zongorára hangzik el, a dalok műfaját pedig a mély férfihangra alkotott, zenekari kíséretes Két ének képviseli.

December 18-án nincs az az északi fény, amely ragyogóbb lehetne a skandináv világzene két kultikus előadójának koncertjénél. Az 1983-ban hagyományőrző ifjúsági csoportként indult Värttinä a finn, míg a norvég Mari Boine a sarkkörön túli lapp hagyomány legismertebb képviselőjeként ad koncertet a Hangversenyteremben.

Szabó Balázs, a multiinstrumentalista énekes és bandája sajátos zenei és szövegvilágot alakított ki, ebbe hívja újra és újra kalandozni követőit. Diákkora óta nagy rajongója az irodalomnak, s régóta zenésít meg klasszikus és kortárs verseket. A „hagyományos, ugrálós” Szabó Balázs Bandája-koncertek mellett Balázs időről időre megmutatja ezt az oldalát is: Csöndkabát című december 29-i estje is megzenésített versekre épül, felidézve az előadó kedvenc magyar költőinek munkásságát.

A Recirquel Újcirkusz Társulat külföldön is egyre nagyobb rajongótábort gyűjt magának, így szinte ünnep, amikor itthon látható a társulat. Decemberben a látványos és nagyszabású, élő zenével kísért, táncosokkal kibővített A Meztelen Bohóc című előadás tér vissza a Fesztivál Színházba négy alkalom erejéig.

A koncertekre jegyek már kaphatóak Müpa jegypénztáraiban és online a www.mupa.hu oldalon.

 

Sajtóanyag: Müpa

Kapcsolódó

Turnéirigység 2017 - USA turnék, amiket nagyon szeretnénk Európában is látni! turnék

metallica_a7x_2017 Az utóbbi időben sorra villannak fel a stílusukban arcpirítóan jól összerakott turnék a tengerentúlon, olyannyira, hogy már nem mehettünk el szó nélkül mellettük, és összeválogattunk egy csokorral, amire bizony sokan megnyalnák a tíz ujjukat!  Metallica + Avenged Sevenfold + Volbeat / Gojira Oké

Kikelet az Akvárium Klubban Téli összegző és tavaszi programajánló

Többszörös teltházas estékkel, hazai és világsztárokkal ugrik neki az Akvárium Klub a szezonnak A legjobb budapesti nagy klub a kitüntetéshez méltón, az erős 2016-os szezonzárás után ismét óriási lendülettel, hazai és világsztárokkal, valamint zsinórban három teltházas hétvégével startolt el 2017-b

btf2017_logo

José González, Goran Bregović, Thundercat - remek koncertek a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2017-en! Cikk

Március végén indul útjára a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál, mely minden évben kiváló programokkal segíti a tavasz kivirágzását, legyen szó akár komoly-, akár könnyűzenei koncertekről, színházról, cirkuszról vagy irodalomról. Hozzánk a könnyű- és a világzene áll a legközelebb a programból, ezek köz

budapest_park_logo

Budapest Park: így áll a 2017-es szezon Cikk

Egyre szorgalmasabban sűríti be a 2017-es tavaszunkat és nyarunkat a Budapest Park, már most egy jó adag világsztárral és hazai fellépővel biztosítva, hogy ha épp nem egy fesztiválon, vagy nyaraláson vagyunk, az időnk jelentős részét Európa legnagyobb szabadtéri bulihelyszínén töltsük! A nemzetközi