Budapest Ritmo 2017 - Ismerkedjünk a fellépőkkel! Cikk

A Budapest Ritmo 2017-ben is a meglepő találkozások, egyszeri csodák és felfedezések fesztiválja lesz. 24 koncert, 29 ország fellépői, szakmai konferencia és egy nyolc koncertből álló showcase-nap vár a Hangvető és a CAFe Budapest által idén másodszor bemutatott programsorozaton.

Hirdetés

A fesztivál, hagyományainak megfelelően, igyekszik összehozni és elsőként bemutatni a legjobb magyar és külföldi előadók közös produkcióit. Lajkó Félix, a magyar hegedűvirtuóz ezúttal egy lehengerlő lengyel népi-klasszikus vonósbandával, a VOŁOSIval hozza tűzbe a közönséget. A Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band összeállásával a délszláv tamburazene ifjú magyar titánjai a holland klezmeregyüttessel többszörözik meg a tüzes dallamok erejét. Miczura Mónika, az Ando Drom egykori legendás énekesnője a tunéziai Jawharral lép fel közösen. „Mitsou” és Jawhar találkozása a roma Piaf és a tuniszi bárd duettje, amely elemi gyökerekből teremt új harmóniát. Harcsa Veronika a Transglobal Undergrounddal és a Fanfara Tiranával lép fel a Budapest Ritmo-n. A legendás Transglobal Underground most sem téved: albán rezesbandával alkotnak robbanékony elegyet, amelyet a sokarcú Harcsa Veronika érzékeny hangja árnyal.

Rajtuk kívül Közép- és Kelet-Európa legjobbjai mellett Dél-Amerika és Afrika legaktuálisabb előadói zenélnek majd a város szívében, az Akváriumban három napon át.

Lakatos Móni és Rostás Mazsi unplugged koncertjén először lesz hallható Lakatos Mónika hallgató-lemezének anyaga. Mélyre hatoló dalok egy elementáris hang erőterében. Lesz felszabadult camp, izraeli etno-pop, Radiohead és Nirvana oudon, mindez Shefita előadásában. Az Authentic Light Orchestra fúziós folk-jazz örmény alapokkal és kortárs hatásokkal érkezik, a koncerten Veronika Stadler gyönyörű hangja és válogatott zenészek varázsolnak el.

Kép és hang egyszerre mozog az audiovizuális mágus, Chassolkompozícióiban. Zongora alapú kísérleti jazz elektronikus felhangokkal. A Ponk posztfolklór cimbalom–hegedű–nagybőgő-triója sötét morva balladákkal, punk attitűddel és animált vetítéssel érkezik.

Pere Martínez a kortárs katalán flamenco legkreatívabb szereplője, aki a tradicionális formákat a közönség bevonásával frissíti fel. A zimbabwei Mokoomba mindent belead: rap, ska, soukous, afro-kubai dallamok és saját tonga hagyományuk alkot zseniális örömzenét. Aszimmetrikus bolgár ritmusok várnak az Oratnitza koncertjén, két női hang, didjeridoo és kaval éri el, hogy a közönség önfeledten ropja a bulin. A trópusok lüktetése és édes melankóliája kel életre Lura bársonyos hangján, amelyben gyökerek, életöröm és érzékiség sűrűsödik.

Lesz rock ’n’ roma a belgrádi Kal Band előadásában: dob és gitár frissíti fel a klarinét, hegedű és harmonika hármasát. Boris Kovacvajdasági tangót, édes-bús kabarét mutat be, és jön a Malabi Tropical, erős latin beütésű multikulturális fiesztájával. A karibi ritmusok és a Közel-Kelet találkozik mindenki örömére. Az Äl Jawala tagjai utcazenészként tanulták, mi kell a népnek: két szaxofon, gitár és sok dob; ska, balkan beat és euforikus ugrálás. A legeredetibb énekes-dalszerző mestiza Amparo Sánchez és együttese, az Amparanoia a bluestól a boleróig jár be magas ívet.

A klasszikus koncertek mellett DJ-szettekkel is vár az idei Ritmo. A Makossa & Megablast prezíc és táncoltató afro-house-szal készül, míg H.A.T. élőben kevert tánckoktélját izzítja saját gyűjtéseiből, így a közönség marokkói gnawa zenészek és brazil adatközlők zenéjére is bulizhat. DJ Akilin electro caribe, salsa és cumbia egyvelegével mutatja meg Venezuela ritkán hallott arcát.

A Budapest Ritmo idén is színvonalas konferenciaprogrammal készül október 5-én és 6-án. Az előadók és kerekasztalpartnerek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a résztvevők globális kontextusba tudják helyezni a közép- és kelet-európai nép- és világzenei piacot, képesek legyenek szélesíteni a hazai előadók fellépési potenciálját, illetve komoly szakmai presztízzsel rendelkezzenek. A Ritmo konferenciáján a színtér szereplői nemzetközi szemszögből vitatják meg az aktuális kérdéseket, kihívásokat, kiemelkedő közép-európai fókusszal. 2017-ben témáink között szerepel a turnészervezés a régióban és a tengerentúlon, a világzenei piac kulcsszereplőinek szerepe és kiválasztási mechanizmusa, a zenei oktatás változásai és a balkáni együttesek promotálása. Lehetőség nyílik a zenei piaci és szakmai elit megismerésére, kapcsolatépítésre is.

A fesztivál küldetésének tartja, hogy esélyt adjon a feltörekvő zenekaroknak a szakma és a közönség előtti bemutatkozásra. Október 5-én a Szimplában lépnek színpadra a nemzetközi zsűri által kiválasztott produkciók: olyan magyar és külföldi előadók, akik készen állnak, hogy kilépjenek a nemzetközi piacra. Itt lesz a magyar és bolgár népzenében gyökerező, transzba ejtő Meszecsinka, képek és hangulatok sokasága tűnik elő a mediterrán és balkáni dallamokból építkező kifinomult jazzben, Tomáš Liška bandájának előadásában. Az EtnoRom igazi roma zenét játszik: virtuóz, szenvedélyes, és rengeteg hatást asszimilál. A moldvai és gyimesi alapokon lüktető fúvósbanda, a Csángállótáncra és tudatmódosításra alkalmas fiatal népzenét játszik dobbal és harmonikával. Katarína Málikova jazzel, elektronikával és sanzonokkal átszőtt dallamokkal, míg a horvát–bosnyák–szerb Franolić–Jovanović-Ćulap trió balkáni és indiai népzenei gyökerű, meditatív muzsikával érkezik.

Budapest Ritmo 2017 további részletek és jegyelővétel >>>

 

Sajtóanyag: Budapest Ritmo

Kapcsolódó

Budapest Ritmo 2018: világzene-ünnep harmadszorra is! Cikk

Meglepő találkozások, egyszeri csodák, nagy felfedezések: Budapest legizgalmasabb világzenei fesztiválja ismét jelentkezik, ezúttal nagy hangsúlyt helyezve a roma zenére. A Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös rendezvénye, a Budapest Ritmo október 5-7. között várja a műfaj

Budapest Park: közel félmillió látogató idén, zárás minifesztivállal! Cikk

A Kapuzárási Piknik névre keresztelt eseménysorozat fellépői közt ott van az idén egyetlen önálló parkos koncertjét adó Ganxsta Zolee, az ultramenő táncosokkal és dívákkal kiegészülő Brains, illetve az 2018-as év utolsó budapesti koncertjét adó Punnany Massif. Minden eddiginél erősebb évadot tudh

Sziget 2019: ki lehet az első headliner? Cikk

Minden eddiginél korábban, már szeptember 20-án megkapjuk a Sziget Fesztivál első jövő évi fő fellépőjét, ez pedig jó alkalom egy kis spekulációra! Annyi biztos, hogy 2018-as év tükrében, már tényleg merhetünk egy kicsit merészebben gondolkodni, úgyhogy ennek jegyében (is) fogant az alábbi tippsor

Márciusban jöhet az új Korn album! Cikk

Úgy néz ki 2019 tavaszán már akár egy új Korn nagylemezt is a lejátszólistánkon tudhatunk, mesélte Ray Luzier, a banda dobosa egy friss interjúban. A 2016-ban megjelent The Serenity of Suffering folytatásáról egyébként már korábban is szállingóztak hírek, de eddig talán ez a legkonkrétabb időpont,