Viszlát tömött első sor, moshpit és crowdsurf? - megérkezett az amerikai ajánlás a (koncert)helyszínek újranyitásához Cikk

koncert hangulat

Hirdetés

Ahogy szép lassan célkeresztbe csúszik az koncertek és bulik újraindítása, úgy bukkannak fel sorra a kérdőjelek ennek kivitelezése kapcsán. Várhatóan országonként eltérő lesz ennek a pontos módja, de sanszos, hogy az amerikai Event Safety Allaince frissen publikált, közel 30 oldalas és több mint 200 szakértő bevonásával készített ajánláscsomagja jó kapaszkodó világ bármely részén várható metódusokra, úgyhogy bele is ástuk magunkat. Természetesen ez egyelőre csak egy ajánláscsomag, ráadásul az Észak-Amerikai piacra szabva, hogy mindebből mi valósul meg, és hogy Európában is hasonló játékszabályok lezsnek-e, az még a jövő zenéje.    

Emellett a szerzők is leírják, hogy az ajánlások betartása önmagában még nem jelenti, hogy teljesen ki lesz zárva a fertőzésveszély, de jelentősen csökkenthető ennek esélye, ha a szervezők és helyszínek követik az útmutatót, aminek azért lássuk be, nem miden pontját lesz vagy lenne egyszerű betartani vagy épp megszokni. Maga az ajánló egyébként elsősorban a kisebb, helyi eseményekre fókuszál, lévén ezek engedélyezése várható legkorábban.   

A közönség

Először is a szervezőknek javasolt gondolkodni és alkalmazni minden olyan megoldást, ami csökkenti a tömeges sorban állást, akár a belépésre várunk, akár a táska ellenőrzésre, akár az igen erősen javasolt testhőmérséklet ellenőrzésre, vagy a legalább ilyen karakánul ajánlott azonnali kézfertőtlenítésre. Ennek jegyében várhatóan jóval tágabb időablak lesz a kapunyitás és a programkezdés között (akár jegysorszám-szerinti ütemezést is el tudunk képzelni), úgyhogy ha van bármilyen frappáns, digitális vagy eszköz-ötletünk ehhez, most jó ötlet lesz bedobni a piacra.

Ha már bent vagyunk az áhított helyen, kezet is mostunk, akkor is igyekeznünk kell kerülni szoros tömeg kialakulását, ami lássuk be, nem lesz épp egyszerű, de várhatóan itt jönnek majd képbe az olyan intézkedések, mint a csökkentett nézőszám, illetőleg a tanulmány egyértelműen tiltás alá helyezi a moshpitet, a crowdsurfinget és a tömött első sorokat. Ehhez javasolják például rácsozat felfestését, speciális kordonokat, szabadtéren zászlós jelöléseket, … meglátjuk melyik és hogyan válik majd be.

A zenekar

Papírforma szerint a színpadon is az érvényes mint az egész placcon – ennek kapcsán külön kiemelésre kerültek a könnyűzenei koncertek – azaz lehetőség szerint tartani kell a két méter körüli távot a zenekar / előadók tagjainak is egymástól és persze a közönségtől, úgyhogy várhatóan a pacsiknak, a kordonénekléseknek és a stagedive-nak is búcsút inthetünk, de lehet, hogy egy darabig a pengetőket és dobverőket sem fogunk zsákmányolni kedvencünktől.  

A személyzet

Az eseményen dolgozóknak, amennyire ez lehetséges, szintén tartaniuk kell a másfél-két méteres távolságot egymástól és persze a közönségtől, és óránként kezet kell mosniuk, ha pedig a jegyet kezelik, vagy étel-italt vagy épp ruhatári bilétát adnak ki, akkor pedig viseljenek kesztyűt és lehetőleg maszkot is, pláne ha nem oldható meg a kijelölt távolság megtartása. Emellett pedig a vendégekhez hasonlóan, nekik is barátkozniuk kell a lázméréssel a belépésnél.

A helyszín 

Ez sem kis feladat lesz, hiszen gyakorlatilag mindent rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni kell, amihez hozzáérhet akár a személyzet, akár a vendégek. Emellett a tanulmány nagyon erősen javasolja, hogy a helyszíneken, állítsanak fel több helyen is, - de legalábbis a bajáratoknál mindenképpen - fertőtlenítő állomásokat, ahol valamennyi a helyszínen tartózkodó rendszeresen tud kezet mosni/fertőtleníteni.  

A kommunikáció

Az ajánlás kitér arra is, hogy mindezt hogyan tálaljuk a látogatók irányába, így például kiemelt fontosságot ad annak, hogy  a szervezők tudatosítsák, hogy nem mindez a közönség érdekében történik, s nem unaloműzésből kerülnek bevezetésre, illetőleg az sem mellékes, hogy az új házirendek tényleg minden érintetthez eljussanak, és ebben például a résztvevők, fellépők is segítsenek, és ne mondjuk a bejáratnál kelljen ezzel szembesülni.

Természetesen még rengeteg további útmutatót lelhetünk a kiadványban, akár rendezvénylátogatóként, akár szervezőként, akár a helyszínt üzemeltetőként vagyunk érintettek a témában, úgyhogy érdemes bogarászni a dokumentumot, és egyben hangolódni a jövő rendezvényeire, azon pedig valószínűleg szintén érdemes lesz merengeni, hogy a belépők árazásában mindez hogyan és mennyrie jelenik majd meg, vagy várható-e ehhez valamiféle támogatási modell.

A teljes Event Safety Allaince ajánlás >>>

 

Fotó: Impericon Festival

-fv-

Kapcsolódó

Művészeti óriáskavalkád is lesz a Fishingen Cikk

Kiss Tibor: DJ (A Képzőművészet on Orfű kínálatából) A könnyűzene mellett a képzőművészet kapja a legnagyobb fókuszt az idei Fishing on Orfűn. Közel 100 alkotó közreműködésével jön létre a könnyűzenei fesztiválok történetének talán eddigi legnagyobb és szabadtéri képzőművészeti kiállítása 6 helyszínen és sok száz négyzetméteren. 2024-ben zenei kara

Hétvégén megnyitja kapuit a Gyárkert Kultúrpark Cikk

Quimby - Gyárkert 2024 Hétvégén megnyitja kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark. A népszerű Gyárkertben pénteken Necc Party, szombaton pedig a Quimby várja a közönséget, de a nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik elő

Egy hónap múlva indul a Művészetek Völgye 2024 Cikk

Művészetek Völgye 2024 Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja kereken egy hónap múlva nyitja meg kapuit, ismét rengeteg zenével, irodalommal, művészettel, vidám fesztiválozókkal tölti meg 10 napon át Kapolcs, Vigántpetend és Taliándörögd utcáit. Július 19. és 28. között közel háromezer program közül lehet majd v

Októberben jön a Coldplay 10. stúdióalbuma Cikk

Coldplay live 2024 Budapest - Phot: Gabor Bernat A Coldplay tizedik, ’Moon Music’ című  albuma 2024. október 4-én landol a boltok polcaira és a streaming szolgáltatók felületeire a világon egyedülálló fenntarthatósági koncepcióval. A magyarok elsőként hallhatták az album előfutárt, a „feelslikeimfallinginlove”-t, ugyanis a dalt június 16-án este