2023-ban is a legnépszerűbb Wagner-dallamokkal vár a Müpa Wagner-fesztiválja Cikk

Wagner-fesztivál 2023

Hirdetés

A Müpa négy estén át zajló monumentális produkciója, A nibelung gyűrűje operaciklus másfél évtizede csábítja Budapestre Wagner rajongóit a világ minden tájáról. A Budapesti Wagner-napok Hartmut Schörghofer Ring-rendezésének korszerűsített változatával kezdődik június 15. és 18. között Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével. Június 19-én és 20-án két legendás produkció, a Parsifal és A nürnbergi mesterdalnokok felvételeit vetíti a Müpa; június 21-én Wagner operáinak legismertebb részleteiből összeállított zenekari koncerttel zárul a Duna-parti Wagner-fesztivál.

A nibelung gyűrűje monumentális sorozata a rajnai sellők gyűrűjének elrablását feldolgozó prológusból, A Rajna kincséből, a közkedvelt operaslágerekkel teletűzdelt Walkürből, a félelmet nem ismerő Wagner-hős önismereti utazásáról szóló Siegfriedből, valamint a világ pusztulását és az új kezdet lehetőségét egyaránt magában rejtő fináléból, Az istenek alkonyából áll. Wagner mitikus univerzuma az istenek, óriások és törpék mellett a ma emberéről is szól. A zeneszerző időtlen időkbe helyezett történetei mintha fontos figyelmeztetés lenne a világ fenntarthatóságáért aggódó emberiség számára: van-e még időnk arra, hogy visszaadjuk a gyűrűt a Rajna sellőinek?

A Müpa legendás Ringje június 15. és 18. között négy egymást követő estén látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2023-ban is elsőrangú neveket találunk a közreműködőgárdában: Aris Argiris, Brassói-Jőrös Andrea, Albert Dohmen, Christian Franz, Gál Erika, Günther Groissböck, Magdalena Anna Hofmann, Horti Lilla, Kálmán Péter, Lukasz Konieczny, Németh Judit, Jürgen Sacher, Simone Schneider, Schöck Atala, Egils Silins, Stuart Skelton, Szemerédy Károly, Stefan Vinke és Deniz Uzun mellett korunk egyik leghíresebb Brünnhildéje, Iréne Theorin is fellép a Budapesti Wagner-napokon. A Ring-előadásokon a fesztivál művészeti vezetője, Fischer Ádám karmester irányítja a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és Énekkarát; a felvonások kezdetére pedig ezúttal is a zenekar rézfúvós muzsikusai által megszólaltatott fanfár hívja fel a közönség figyelmét.

A Budapesti Wagner-napokon két legendás operaprodukció felvételét is műsorra tűzi a Müpa. A Parsifal 2017-es, Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezte előadását június 19-én, A nürnbergi mesterdalnokok 2013-as bemutatóját – a Michael Schulz-féle rendezés premierjét – pedig június 20-án tekinthetik meg a vetítésekre előzetesen regisztrálók. A regisztráció a filmvetítésekre ingyenes.

A fesztivál június 21-én az Istenek és hősök – a legnépszerűbb Wagner-dallamok című „best of” koncerttel zárul. Wagner teljes életművén végigvonulnak olyan zenekari számok – például A walkürök lovaglása, a Tannhäuser nyitánya, az Előjáték és Izolda szerelmi halála a Trisztán és Izoldából –, amelyek varázsa a sokadik meghallgatáskor is lenyűgöz, és amelyek a hollywoodi filmzene fejlődésére is nagy hatással voltak. A Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám az ismert részletekből vezényel egy csokorra valót az idén 100 éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén.

A fesztivál koncepcióját megalkotó Fischer Ádám művészeti vezető és karmester elgondolása szerint „a Budapesti Wagner-napok legfontosabb célkitűzése olyan előadói stílust kiépíteni, amely megfelel Wagner eredeti elképzeléseinek. Számára a drámai kifejezés, az intenzív szövegejtés volt a legfontosabb; a Sprechgesanggal (énekbeszéd) és a Gesamtkunstwerkkel, a szöveg, a zene és a színpadi cselekmény összművészeti egységével új műfajt teremtett. Arra törekszünk, hogy előadásaink minél inkább megfeleljenek Wagner víziójának.”

A Müpa a látható és hallható élmény mellett kulináris élvezeteket is kínál a vendégeinek a Budapesti Wagner-napok alatt. A Bohém étterem és P’Art kávézó az előadások egyórás szüneteiben vacsorával várja a nézőket, akik első ízben kóstolhatják meg az intézmény és a Szent András Sörfőzde együttműködésében megjelenő kézműves söröket is. Újdonság, hogy az idén debütáló sörök – melyek ízvilágát a Ring négy szereplője, Alberich, Brünnhilde, Hagen és Siegmund inspirálta – a Budapesti Wagner-napokat követően is részei maradnak a Müpa italválasztékának, sőt, az intézmény a későbbiekben további Ring-karakterekhez kapcsolódó sörfajtákat is tervez bemutatni.

Budapesti Wagner-napok 2023 >>>

 

Müpa

Kapcsolódó

Nemzetközi sztárzenekarok, világklasszis szólisták és megismételhetetlen együttműködések 2024-ben a Müpában Cikk

Béla Fleck - Müpa 2024 Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is, szimfonikus koncerttel készül az Aurevoir., sőt

Spanyol-magyar fesztivál búcsúztatja a szeptembert a Palotanegyedben Cikk

Luz Casal A spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet szeptember 30-án és október 1-jén a Palotanegyedben. Az esemény fő fellépője Luz Casal, világhírű spanyol énekesnő. A minifesztivállal, amely a Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intéz

Egész napos élménykavalkáddal vár a Múzeumkertben az ingyenes PONT Fesztivál Cikk

Bassekou Kouyate Október 14-én, szombaton a Ballet Camara különleges zenés felvonulásával indul a PONT Fesztivál egy napja, amit a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertje, Jobarteh Kunda zenés meseelőadása, valamint zenés, táncos és kézműves workshopok tesznek teljessé. Nyugat-Afrika világát a Liszt Ünnep Nemzetkö

Formabontó cirkuszi előadások 2023 őszén Veszprémben Cikk

Formabontó cirkuszi előadások Veszprémben Ritkán látható, rendkívül izgalmas és látványos cirkuszi előadássorozat varázsolja el a nagyérdeműt Veszprém különböző terein a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként az elkövetkező napokban. Az ingyenes programfolyam vasárnap, az Óváros téren indult, de a java még ezut