CAFe Budapest 2018: programok a záróhétvégére Cikk

Hirdetés

Francia szaxofonmágus, kubai díva, kísérleti elektronika, népzene és jazz fúziója, irodalom minden mennyiségben – kihagyhatatlan programok a CAFe Budapest záróhétvégéjén is!

A kubai díva, Marialy Pacheco egy szál zongorával varázsolja el a hallgatóságot, Guillaume Perret a TRIP Hajón igézi meg a közönséget, míg a Grammy-díjas népdalénekes legenda, Sebestyén Márta a Jazzical Trióval áll színpadra. Bernstein kamaraoperája duplázik, a Dowtown CAFe pedig minden estére tartogat valami meglepetést az Akváriumban. Az egészen biztos, hogy a Margó Irodalmi Fesztiválnak köszönhetően az egy négyzetméterre jutó írók és költők száma ezen a hétvégén a Várkert Bazárban lesz a legmagasabb, és persze a legutolsó nap is tartogat szenzációs pillanatokat: a világhírű énekegyüttes, a The King’s Singers ugyanis egy magyar szerző, Gyöngyösi Levente művének világpremierjével érkezik. Igazi kuriózumok tehát a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál utolsó napjain is szerte a városban!

A francia Guillaume Perret igazi felfedező, hangkutató, aki a legkülönfélébb elektronikai eszközökkel – pedálokkal, effektekkel – felszerelkezve lép át mindenféle műfaji konvenciót, a közönség pedig stílszerűen a TRIP Hajón csatlakozhat hozzá ezen a különös zenei utazáson október 20-án. Zenéje innovatív keveréke a modern jazznek, a funkynak, melyben akár még egy-egy fémes hangzású, torzított groove is megszólalhat. Hasonló műfajgazdagságra számíthatunk az éjszakába hajló este második felében is, amelynek során DJ Bootsie és kvartettje bizonyítja, hogy a hiphop, a basszusütemek, az elektronika, a scratch, filmzenei elemek, egy csipetnyi komolyzene és némi jazz kiválóan megfér egymás mellett.

Hogyan elegyíthető a jazz a népzenével? Mennyire inspirálja egymást a két műfaj, és milyen hangzásvilág születik a találkozásukból? A Grammy- és Kossuth-díjas énekesnő Sebestyén Márta és a Jazzical Trio találkozásából ez is kiderül október 20-án a Pesti Vigadóban. „Számomra mind emberi, mind művészi értelemben a hitelesség a legpontosabb jellemző, ami eszembe jut Sebestyén Mártáról” – mondja Káel Norbert zongoraművész-zeneszerző, a Jazzical Trio vezetője, kiemelve, hogy nagy megtiszteltetésnek tartja a közös munkát, a különleges koncerten pedig a népzene, a jazz és a klasszikus zene izgalmas fúziójára számíthat a hallgatóság.

Egy házassági válság, és egy múltbéli szerelmi háromszög titkokkal teli története kerül egymás mellé október 20-án és 21-én a Zeneakadémián. Bernstein Trouble in Tahiti című jazzdallamokkal fűszerezett kamaraoperája és Fekete Gyula Római láz című műve is az emberi kapcsolatokról mesél majd Almási-Tóth András rendezésében. Ráadásul a két mű két különböző karmester interpretációjában csendül fel: Bernstein dinamikus-szenvedélyes művét a szemtelenül fiatal, kivételes tehetségű karmester Dobszay Péter vezényli, a valamivel nyugodtabb tempójú, melankolikusabb hangulatú Római lázat pedig a kiváló Serei Zsolt dirigálja majd, a főbb szerepekben pedig többek között Meláth Andreát, Szabóki Tündét és Bakonyi Marcellt láthatjuk.

Az Akvárium Klub kortárs klubzenei programsorozata, a Downtown CAFe keretében többek között a free jazz, a zajzene és a kísérleti elektronika különböző területeiről érkező alkotókkal találkozhat a közönség, izgalmasabbnál izgalmasabb párosításokban, ez a CAFe Budapest záróhétvégéjén sem lesz másként. Pénteken Gryllus Ábris zenész, médiaművész, a FOR. zajtechno-formáció egyik tagja gondoskodik arról, hogy tökéletesen induljon a hétvége, de igazi flow-élményt ígér a Changing Grey, azaz a Zságer Balázs és Genser András alkotta duó is. A négynapos hosszú hétvége mértani közepét, azaz a vasárnap estét ütőhangszereken, brácsán és különböző hétköznapi tárgyakon zenélő Porteleki Áron és a hasonlóan sokoldalú, szaxofonon, klarinéton, citerán és ütősökön is játszó Szelevényi Ákos kettőse teszi felejthetetlenné.

A CAFe Budapest része az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár is, ahol idén a megszokottnál is több program várja az olvasni és találkozni vágyókat, így a fesztiválnak a Várkert Bazár ad otthont. Itt mutatja be új könyvét többek között Al Ghaoui Hesna, Gárdos Péter, Lackfi János, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Tóth Krisztina és Varró Dániel is, ráadásul a könyvbemutatókon túl beszélgetések, dedikálások, gyerekprogramok és koncertek várják az irodalomrajongókat.

Aki még nem készített magáról egy fotót a kádban a Capa Kortárs Fotográfiai Múzeum különleges szállítókonténerében kialakított pop-up kiállításoson, azaz a Capa105 installációban az Erzsébet téren, ezen a hétvégén még megteheti, ahogy érdemes körbenézni a vasárnap záró 2. Rug Art Fest kiállításán is a Bálnában, a szerencsések pedig még elcsíphetik a Recirquel Újcirkusz Társulat lélegzetelállító előadását, amelyről a legfrissebb kritikák úgy fogalmaznak: „szereplőinek bivalyerős színpadi jelenlétével, bravúros könnyedségével és elegáns alakításával a My Land a maga nemében egyedülálló. Igazi világszínvonal, legyünk büszkék rá!”

 

CAFe Budapest 2018 részletes program >>>

 

- CAFe Budapest -

Kapcsolódó

Campus Fesztivál: 500 gyermek álmát váltotta valóra a rendezvény Cikk

A Campus Fesztivál szervezői minden évben bebizonyítják, hogy nem csak a szórakozásról és a szórakoztatásról szól az immár több mint 108 ezer látogatót vonzó debreceni nagyrendezvény, hanem a jótékony célok megvalósítása is. Idén egy nagyszabású, világszerte hagyományokkal rendelkező kezdeményezés

Más közösségek nyitottságára tanít a belvárosi galéria Cikk

Különleges, gyerekeknek és fiataloknak szóló programsorozattal igyekszik a részvevők nyitottságát, érdeklődési körét tágítani a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria – derült ki a Városok jövője - közösségek művelődése című szakmai konferencián. A rendezvényen kizárólag kis területű, azaz

ZZ Top, Foreigner és Richie Kotzen közös koncert a szomszédban! Cikk

Az osztrák Clam live már évek óta egy biztos helye a nívós nyári koncertemének begyűjtésének, amire a jelek szerint 2019-ben is minden esélyünk meglesz! A látványos helyszín nyári programasorának egyik csúcspontját élhetjük át június 29-én, amikor az amerikai rocklegenda ZZ Top lép majd fel, olyan

A brit Blake énekegyüttes Zsédával lép fel Budapesten és Debrecenben Cikk

Az olasz énekegyüttesek után végre egy hamisítatlan brit crossover csapat érkezik január 18-án a Sportarénába. Az angol hercegi pár kedvenc énekegyüttese, a sármos fiúkból álló Blake trió a hazai pop-szcéna legvonzóbb énekesnőjét, Zsédát kérte fel vendégművészként az idén 10. születésnapját ünnepl