CAFe Budapest 2018: programok a záróhétvégére Cikk

Hirdetés

Francia szaxofonmágus, kubai díva, kísérleti elektronika, népzene és jazz fúziója, irodalom minden mennyiségben – kihagyhatatlan programok a CAFe Budapest záróhétvégéjén is!

A kubai díva, Marialy Pacheco egy szál zongorával varázsolja el a hallgatóságot, Guillaume Perret a TRIP Hajón igézi meg a közönséget, míg a Grammy-díjas népdalénekes legenda, Sebestyén Márta a Jazzical Trióval áll színpadra. Bernstein kamaraoperája duplázik, a Dowtown CAFe pedig minden estére tartogat valami meglepetést az Akváriumban. Az egészen biztos, hogy a Margó Irodalmi Fesztiválnak köszönhetően az egy négyzetméterre jutó írók és költők száma ezen a hétvégén a Várkert Bazárban lesz a legmagasabb, és persze a legutolsó nap is tartogat szenzációs pillanatokat: a világhírű énekegyüttes, a The King’s Singers ugyanis egy magyar szerző, Gyöngyösi Levente művének világpremierjével érkezik. Igazi kuriózumok tehát a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál utolsó napjain is szerte a városban!

A francia Guillaume Perret igazi felfedező, hangkutató, aki a legkülönfélébb elektronikai eszközökkel – pedálokkal, effektekkel – felszerelkezve lép át mindenféle műfaji konvenciót, a közönség pedig stílszerűen a TRIP Hajón csatlakozhat hozzá ezen a különös zenei utazáson október 20-án. Zenéje innovatív keveréke a modern jazznek, a funkynak, melyben akár még egy-egy fémes hangzású, torzított groove is megszólalhat. Hasonló műfajgazdagságra számíthatunk az éjszakába hajló este második felében is, amelynek során DJ Bootsie és kvartettje bizonyítja, hogy a hiphop, a basszusütemek, az elektronika, a scratch, filmzenei elemek, egy csipetnyi komolyzene és némi jazz kiválóan megfér egymás mellett.

Hogyan elegyíthető a jazz a népzenével? Mennyire inspirálja egymást a két műfaj, és milyen hangzásvilág születik a találkozásukból? A Grammy- és Kossuth-díjas énekesnő Sebestyén Márta és a Jazzical Trio találkozásából ez is kiderül október 20-án a Pesti Vigadóban. „Számomra mind emberi, mind művészi értelemben a hitelesség a legpontosabb jellemző, ami eszembe jut Sebestyén Mártáról” – mondja Káel Norbert zongoraművész-zeneszerző, a Jazzical Trio vezetője, kiemelve, hogy nagy megtiszteltetésnek tartja a közös munkát, a különleges koncerten pedig a népzene, a jazz és a klasszikus zene izgalmas fúziójára számíthat a hallgatóság.

Egy házassági válság, és egy múltbéli szerelmi háromszög titkokkal teli története kerül egymás mellé október 20-án és 21-én a Zeneakadémián. Bernstein Trouble in Tahiti című jazzdallamokkal fűszerezett kamaraoperája és Fekete Gyula Római láz című műve is az emberi kapcsolatokról mesél majd Almási-Tóth András rendezésében. Ráadásul a két mű két különböző karmester interpretációjában csendül fel: Bernstein dinamikus-szenvedélyes művét a szemtelenül fiatal, kivételes tehetségű karmester Dobszay Péter vezényli, a valamivel nyugodtabb tempójú, melankolikusabb hangulatú Római lázat pedig a kiváló Serei Zsolt dirigálja majd, a főbb szerepekben pedig többek között Meláth Andreát, Szabóki Tündét és Bakonyi Marcellt láthatjuk.

Az Akvárium Klub kortárs klubzenei programsorozata, a Downtown CAFe keretében többek között a free jazz, a zajzene és a kísérleti elektronika különböző területeiről érkező alkotókkal találkozhat a közönség, izgalmasabbnál izgalmasabb párosításokban, ez a CAFe Budapest záróhétvégéjén sem lesz másként. Pénteken Gryllus Ábris zenész, médiaművész, a FOR. zajtechno-formáció egyik tagja gondoskodik arról, hogy tökéletesen induljon a hétvége, de igazi flow-élményt ígér a Changing Grey, azaz a Zságer Balázs és Genser András alkotta duó is. A négynapos hosszú hétvége mértani közepét, azaz a vasárnap estét ütőhangszereken, brácsán és különböző hétköznapi tárgyakon zenélő Porteleki Áron és a hasonlóan sokoldalú, szaxofonon, klarinéton, citerán és ütősökön is játszó Szelevényi Ákos kettőse teszi felejthetetlenné.

A CAFe Budapest része az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár is, ahol idén a megszokottnál is több program várja az olvasni és találkozni vágyókat, így a fesztiválnak a Várkert Bazár ad otthont. Itt mutatja be új könyvét többek között Al Ghaoui Hesna, Gárdos Péter, Lackfi János, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Tóth Krisztina és Varró Dániel is, ráadásul a könyvbemutatókon túl beszélgetések, dedikálások, gyerekprogramok és koncertek várják az irodalomrajongókat.

Aki még nem készített magáról egy fotót a kádban a Capa Kortárs Fotográfiai Múzeum különleges szállítókonténerében kialakított pop-up kiállításoson, azaz a Capa105 installációban az Erzsébet téren, ezen a hétvégén még megteheti, ahogy érdemes körbenézni a vasárnap záró 2. Rug Art Fest kiállításán is a Bálnában, a szerencsések pedig még elcsíphetik a Recirquel Újcirkusz Társulat lélegzetelállító előadását, amelyről a legfrissebb kritikák úgy fogalmaznak: „szereplőinek bivalyerős színpadi jelenlétével, bravúros könnyedségével és elegáns alakításával a My Land a maga nemében egyedülálló. Igazi világszínvonal, legyünk büszkék rá!”

 

CAFe Budapest 2018 részletes program >>>

 

- CAFe Budapest -

Kapcsolódó

Tripla Cudi Purci-támadás a héten a Dürer Kertben! Cikk

Három este, három koncert, három legendás zenekartól. Erősre kovácsolta a hetet a Cudi Purci Booking stábja: hétfőn Midnight, kedden Imperial Triumphant, pénteken pedig Suffocation a menü a Dürer Kertben!   Április 22., hétfő: Midnight, Ketzer, Slægt, Iron Steel, és Havaria A Midnight névre hal

Budapest Park: afterparty-Kánaán a 2019-es szezonra Cikk

Az már most igen egyértelműen látszódik, hogy a koncertek termén finoman szólva sem lesz szegényes a Budapest Park 8. szezonja, de minderre jut még bőven extra is, ugyanis az eddigi évek legszínesebb afterparty kínálatát is meghozza a 2019-es évad! A zenei stílusok világában bátran kotorászó, est

A magyar beat hőskorát ünnepli a Zenészek Éjszakája Cikk

Napjaink legnépszerűbb és legismertebb beat, rock and roll és jazz zenészei lépnek színpadra április 25-én csütörtökön Budapest ikonikus szórakozóhelyén, a Metro Klubban. A zártkörű rendezvényen Iván Szandra, a The Shades együttes, Török Ádám és RockMilady gondoskodik majd a hangulatról. A magyar

FKA Twigs: közel három év után új turné és zene Cikk

A szemfülesebbek már bizonyára észrevették, hogy az idei év visszatérői között az újvonalas avantgárd pop egyik legizgalmasabb előadója FKA Twigs is jelen van! Sőt, ha minden igaz, hamarosan új dalt is hallhatunk a brit előadótól!   Az friss zene infója egy reddit bejegyzésben tűnt fel, amely sze