Falra fel! plakátaukció és pop-art kiállítás Marczibányin Hír

Falra fel! plakátaukció  - Az édes élet

Hirdetés

Május 9-én tizenegyedik alkalommal várják a régi film-, reklám- és propagandaplakátok rajongóit a Falra fel! plakátaukción, ahol ezúttal egészen egyedülálló módon egy pop-art kiállítás részeként kerül sor az árverésre, ahol ismét csodálatos grafikai munkák kerülnek kalapács alá a szakma legelismertebb hazai – Bakos István, Darvas Árpád, Kemény György – és nemzetközi szereplőinek életművéből válogatva.

A tizenegyedik Falra fel! aukción az ’50-es években indult generáció egyik legjelentősebb plakátművésze, a hazai pop-art egyik meghonosítója, Darvas Árpád két filmplakátja is kalapács alá kerül – A Saturnusz nem válaszol és a Becsületbeli ügy. Darvas igazi úttörő volt, aki technikájával és stílusával tökéletesen megújította a plakátművészetet. Darvas mellett Ék Sándor politikai plakátjai és Bakos István munkái is színesítik az igen gazdag felhozatalt.

Az árverés történetében először négy úgynevezett újragondolt plakát is felbukkan majd, melyek jelenléte a kétezres évektől vált igazán jellegzetessé, és legfőbb jellemzőjük, hogy alkotójuk szabadon asszociálhat az alapműre, hiszen nem határolja be őt sem a filmforgalmazó, sem a gyártó cég vagy éppen a producer. Ilyen például Hitchcock klasszikusa, a Hátsó ablak és egy másik örökbecsű filmalkotás, A keresztapa posztere, melyek grafikusa Laurent Durieux, a szakma egyik legjelentősebb művésze.

A Falra fel! aukción ezúttal kalapács alá kerülő magyar reklámplakátok közül kiemelkedik a legendás Tóth József (Füles) Tehéntúró plakátja, ami remek példája annak, hogy egy igazán jó ötletből hogyan valósítható meg egy olyan kép, amelyre évtizedek múltán is „jó szájízzel” emlékszünk vissza. Ezen túl egy tucat idegenforgalmi, a ’60-as, ’70-es években készült, többek között Balaton tematikájú plakát is a gyűjtők kegyeire pályázik, ahogyan a II. világháború előtti kereskedelmi plakátok is, melyek közül a ’20-as, ’30-as évek darabjaira – Shell olaj, áztatószer, paradicsomkonzerv, bor, likőr – licitálhatnak a falragaszok szerelmesei május 9-én.

Természetesen a közönségkedvencek sem hiányozhatnak a Falra fel! kínálatából, így az érdeklődők licitálhatnak Sylvester Stallone legendásan „egyszerű” zsaru mozija, a Cobra plakátjára, ami annak idején megannyi fiúszoba falán díszelgett. A már-már B kategóriát súroló film értékét mindenképpen emeli, hogy Hollywood legfoglalkoztatottabb grafikusa, John Alvin rajzolt hozzá plakátot. Ezentúl igazán egyedi darabja lesz az árverésnek az a régi TV2-es stúdió-díszlet, amely a Magyar Televízió 2-es csatornájának stúdiójában volt háttérelem 1989 és 1991 között. Ez az akkoriban újdonságnak számító darab rövid ideig még a Magyar Televízió Múzeumában is ki volt állítva.

Az avantgárd pápájaként aposztrofált Kassák a legismertebb és talán legjobban eladható magyar alkotó külföldön – ebből a korszakból. Az ő szellemi örökesként tekintünk Fajó Jánosra, aki a kortárs művészet legismertebb alakja volt. Fajó egyik munkájára szintén licitálhatnak az érdeklődők az aukción, de ezen kívül három Kassák-plakát is szerepel az árverésen, melyek közül az egyik egy 1969-es debreceni kiállítási plakát.

A filmplakátok közül kalapács alá kerül Fellini Édes élete, és egy, a Corso moziban vetített némafilmet beharangozó plakát 1927-ből, de sci-fi moziplakátokban is erős lesz a tizenegyedik Falra fel! felhozatala.

Tovább színesítik az árverés kínálatát a koncertplakát ritkaságok: az egyik a Syrius együttes klubkoncertjét hirdeti, ami igazi kuriózum, hiszen ilyen darab árverésen még soha nem fordult elő. Másfél évtizeddel később a magyar "könnyebb" zenében a progressziót már elsősorban az underground zenekarok fellépései, happeningjei jelentették. Valószínűleg a Kétfarkú kutya egyik felmenője lehetett a Barkácskutya, akinek érzelmi életét az Albert Einstein Tánczenekar (A. E. Bizottság) tagjai adták elő a külvárosi Ikarus Műv. Ház.-ba kivándorolt nagyérdeműnek a méltatlanul elfeledett "viparett" műfajában. De ott lesznek az árverésen a XX. századi ikonjai is, mint Jimi Hendrix, Charlie Chaplin, Woody Allen és Minarik Ede.

A 11. Falra fel! teljes aukciós katalógusa >>> 

 

Falra fel!

Kapcsolódó

Pénztárcabarát strandételekkel nyit a Lupa Hír

Lupa Június 1-től indul a strandszezon a Dunakanyar kapujában, a Lupán, ahol a természetes víz szerelmeseit várja a kikapcsoló, napfürdős-csobbanós feltöltődés, a családos strandolás, az aktív pihenés vagy a koktélozós lazulás. A jegyárak idén itt nem emelkednek és maradnak a tavalyi kedvezmények is, ú

Ismerje meg a zeneszerző másik arcát a 2025-ös Wagner-napokon! Hír

Wagner-napok 2025 Közel két évtizede vonzza a világ minden pontjáról a komolyzene rajongóit a Müpa egyik legrégebbi sorozata, amely egyben a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé vált. A Budapesti Wagner-napok 2025-ben visszatér korábbi hagyományaihoz, a fesztivál ideje alatt több közönségkedvenc produkc

Szegedre érkeznek a világ legjobb hőlégballonosai Hír

Hőlégballon Világbajnokság 2024 Szeged A világ több, mint harminc országából érkező, száznál is több hőlégballon színezi be Szeged egét szeptember 8-14. között, a hőlégballonozás legnagyobb világversenyén, az idén 25. alkalommal jelentkező Hőlégballon Világbajnokságon. Ég és föld között csendben haladó, hatalmas és sokszínű hőlégballo

A Piaf! The Show után érkezik a Paris! The Show Hír

paris, the show Ötven országban bemutatott, több mint 1 milliós közönséget vonzó, mintegy 400 előadás után a napokban Budapesten is színpadra került az Edith Piaf életműve előtt tisztelgő Piaf! The Show. A három előadás itthon is telt házat vonzott, a sanzonok szerelmesei azonban már készülhetnek, mert még idén,